Μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, τα οποία είχαν μπει στον πάγο λόγω δημοψηφίσματος, capital controls και… πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ενεργοποιούνται από την 1η Οκτωβρίου για ληξιπρόθεσμες οφειλές περίπου 6 δισ. ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν κατασχέσεις εξπρές και εντάσσονται στους εισπρακτικούς στόχους του επιχειρησιακού σχεδίου του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) για την ενίσχυση των ασφαλιστικών φορέων.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ενεργοποίηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, που οδηγεί σε αυτόματη περικοπή συντάξεων, κάθε ευρώ μετράει, εξού και ο αγώνας δρόμου των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών για την είσπραξη χρημάτων. Ήδη τα ειδοποιητήρια (κυρίως για τους μεγαλοοφειλέτες) είναι έτοιμα και αναμένεται να σταλούν στις αρχές Οκτωβρίου.
Εκτιμάται πως μέχρι τα τέλη Ιουνίου είχαν ενταχθεί στο ηλεκτρονικό μητρώο 268.544 οφειλετών χρέη από απλήρωτες εισφορές συνολικού ύψους 14,5 δισ. ευρώ. Από αυτά χρήματα τα 8,6 δισ. ευρώ οδήγησαν στη λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.
Ενδεικτικό του κλίματος ασφυξίας που επικρατεί στα ταμεία είναι το γεγονός ότι οι 268.544 οφειλέτες αντιστοιχούν μόλις στο 25% του συνολικού αριθμού εκείνων που δεν έχουν καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΙΚΑ, το οποίο έχει μεταφέρει στις λίστες του ΚΕΑΟ οφειλές προς είσπραξη ύψους 8,4 δισ. ευρώ για 108.041 εργοδότες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ημερησίας», οι οφειλέτες του ΚΕΑΟ σε ποσοστό 74,30% (199.456) χρωστούν έως 50.000 ευρώ και συνολικά 3,4 δισ. ευρώ, δηλαδή όσο είναι το χρέος των μεγαλοοφειλετών με χρέος άνω του 1 εκατ. ευρώ (978 επιχειρήσεις ή το 0,36% του συνολικού αριθμού των οφειλετών). Έως 15.000 ευρώ χρωστούν 114.418 (το 43%), ενώ το 19,27% οφείλει από 15.000-30.000 ευρώ και το 12,40% από 30.000 έως 50.000 ευρώ.
Μόλις οι μισές οφειλές θεωρούνται εισπράξιμες
Πάντως από τις οφειλές που μεταφέρονται στο ΚΕΑΟ και παρά τη λήψη αναγκαστικών μέτρων εισπράξιμες θεωρούνται οι… μισές.
Κατασχέσεις εξπρές για μη ρυθμισμένες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ, έρχονται αμέσως μετά τις εκλογές. Οι υπηρεσίες του ΚΕΑΟ χρησιμοποιούν συγκεκριμένα κριτήρια και δείκτες για τον διαχωρισμό των οφειλών που δεν μπορούν να εισπραχθούν, αλλά ταυτόχρονα έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν και άλλα μέτρα εντοπισμού κρυφού πλούτου, όπως η διασύνδεση με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (για την άντληση στοιχείων για την περιουσία των οφειλετών), η αποστολή ηλεκτρονικών κατασχετηρίων ακόμη και για τραπεζικές καταθέσεις, η συνεργασία με την αρχή καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και με την οικονομική αστυνομία.
Σε κάθε περίπτωση γίνεται εκτεταμένη έρευνα για τον εντοπισμό κάθε κινητής ή ακίνητης περιουσίας ή χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη, ενοικίων, μισθών, ακόμη και συντάξεων, ενώ ερευνώνται περιπτώσεις παύσης εργασιών, πτωχεύσεων ή κληρονομιών.