Νέα, καθαρή εντολή για τη διακυβέρνηση της χώρας έλαβε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, κέρδισε τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου με διαφορά 8 σχεδόν μονάδων από τη δεύτερη Ν.Δ. Συγκέντρωσε ποσοστό 35,52 % έναντι 28,04 % της Νέας Δημοκρατίας.

Η διάσπαση του κόμματος δεν επηρέασε σχεδόν καθόλου τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως φάνηκε όμως, δεν τον επηρέασε ούτε το τρίτο μνημόνιο που υπέγραψε, αφού του έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης το μεγαλύτερο ποσοστό του εκλογικού σώματος.

Διαψεύδοντας όλους τους δημοσκόπους και τις έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και ήθελαν εκλογές ντέρμπι, με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. να «μάχονται στήθος με στήθος», ο Αλέξης Τσίπρας κυριάρχησε στο πολιτικό σκηνικό και είναι αυτός που θα σχηματίσει και πάλι κυβέρνηση με εταίρο του εκ νέου τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝ.ΕΛ.

Ήδη οι διεργασίες ήταν σε εξέλιξη, μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας , όσον αφορά τα πρόσωπα στα οποία θ’ αναθέσει ο κ. Τσίπρας υπουργικά χαρτοφυλάκια, προκειμένου εντός της μέρας να έχει ολοκληρώσει το κυβερνητικό πλάνο, το απόγευμα της Δευτέρας ( 21/9 ) εξ άλλου ορκίστηκε και το πρωί της Τρίτης αναμένεται να ορκιστεί η νέα κυβέρνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛ., συγκεντρώνουν 155 βουλευτές (145+10). Χωρίς να είναι μια ισχυρή πλειοψηφία αυτήν την ώρα άνετα σχηματίζουν κυβέρνηση, αλλά το αρραγές μέτωπό τους πρέπει να έχει διάρκεια για να μην υπάρξουν νέες πολιτικές αναταράξεις.

Κατά τ’ άλλα, τα πλέον ενδιαφέροντα στοιχεία των εκλογικών αποτελεσμάτων είναι: η είσοδος στη Βουλή οκτώ κομμάτων, η αδυναμία της Λαϊκής Ενότητας να πιάσει το όριο του 3% για να πάρει το «διαβατήριο», εισόδου στη Βουλή και αντίθετα η επιτυχία της Ένωσης Κεντρώων και του Βασίλη Λεβέντη να αποτελέσουν το ένα όγδοο των κομμάτων της Βουλής.

Εκτός των παραπάνω, από τις χθεσινές εκλογές, το ΠΑΣΟΚ (σε συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ) βγήκε ενισχυμένο σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να βρεθεί στην τρίτη θέση την οποία κατέλαβε και πάλι η Χρυσή Αυγή, που αύξησε τη δύναμή της σχεδόν κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Το Ποτάμι βγήκε με απώλειες σχεδόν 2 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ και οι ΑΝ.ΕΛ. απώλεσαν σχεδόν 1 ποσοστιαία μονάδα.

Ωφελημένο και το ΚΚΕ από την εκλογική αναμέτρηση που μπορεί να μην ξεπέρασε κατά πολύ το ποσοστό του Ιανουαρίου, ωστόσο κράτησε τους ψηφοφόρους του και ενισχύθηκε ελαφρά.

Αναλυτικά η εκλογική δύναμη των κομμάτων

Επικράτεια        

ΣΥΡΙΖΑ: 35,52 % -145 έδρες

Ν.Δ.: 28,04 %-75 έδρες

Χ.Α.: 6,96 %-18 έδρες

ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ: 6,26 %-17 έδρες

ΚΚΕ: 5,58 %-15 έδρες

ΠΟΤΑΜΙ: 4,12 % -11 έδρες

ΑΝ.ΕΛ.: 3,68 %-10 έδρες

ΕΝ. ΚΕΝΤΡΩΩΝ: 3,41 %-9 έδρες


Μεγάλος νικητής η αποχή στην Καστοριά

Η αποχή είναι σίγουρα ο μεγάλος νικητής των βουλευτικών εκλογών στον Νομό Καστοριάς αφού ο αριθμός των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων του Νομού που δεν προσήλθε στις κάλπες για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα συγκριτικά με τις εκλογές του Ιανουαρίου ανήλθε στους 3.500 περίπου που σημαίνει αποχή 52%.

Πιο συγκεκριμένα από 62.849 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους στις κάλπες προσήλθαν μόλις οι 30.081 όταν τον Ιανουαρίου ψήφισαν στον Νομό 33.666 άτομα. Την ίδια στιγμή τα λευκά ψηφοδέλτια διπλασιάστηκαν μιας και από 195 τον Ιανουάριο έγιναν 438 την Κυριακή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έκοψε πρώτος το νήμα στον Νομό, με ποσοστό 28,96 % εκλέγοντας έναν βουλευτή την Ολυμπία Τελιγιορίδου που ήταν και η επικεφαλής στη λίστα του ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς. Η Νέα Δημοκρατία έχασε περίπου 2 μονάδες σε σχέση με τον Ιανουάριο λαμβάνοντας 36,94 % εκλέγοντας και αυτή έναν βουλευτή την Μαρία Αντωνίου που επίσης ήταν επικεφαλής της λίστας των ‘’ γαλάζιων ‘’ στην Καστοριά, μια εκλογή η οποία είναι η 4η για την κ. Αντωνίου. Τρίτο κόμμα στον Νομό Καστοριάς αναδείχθηκε η Χρυσή Αυγή ανεβαίνοντας σε ποσοστό κατά μία μονάδα από τις εκλογές του Ιανουαρίου με 8,56 %.

Τέταρτο κόμμα αναδείχθηκε η Δημοκρατική Συμπαράταξη ( ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ ) που ενίσχυσαν τα τοπικά τους ποσοστά κατά μία μονάδα αλλά δεν πέτυχαν τον στόχο τους που ήταν να βγουν τρίτο κόμμα στο Νομό Καστοριάς μένοντας στην τέταρτη θέση με ποσοστό 6,04 %.

Στην πέμπτη θέση είχαμε την έκπληξη με το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη Ένωση Κεντρώων να παίρνει 1.222 ψήφους που μεταφράζεται σε ποσοστό 4,19 % αφήνοντας πίσω του στην έκτη και έβδομη θέση αντίστοιχα το Ποτάμι και τους Ανεξάρτητους Έλληνες με ποσοστά 3,49 και 3,74 αντίστοιχα.

Τέλος, το ΚΚΕ έλαβε 896 ψήφους 3,07 % και η Λαϊκή Ενότητα 663 2, 27 % η οποία δεν μπόρεσε να κερδίσει την είσοδό της στην Ελληνική Βουλή.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου στον Νομό Καστοριάς:

  Κόμμα % Ψήφοι 
  ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 36.94% 10.771
  ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ-ΣΥΡΙΖΑ 28.96% 8.443
  Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή 8.56% 2.496
  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ (ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΔΗΜ.ΑΡ.) 6.04% 1.761
  Ενωση Κεντρώων 4.19%  1.222
  Ανεξάρτητοι Ελληνες – Εθνική Πατριωτική Συμμαχία 3.74% 1.091
  ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ 3.49% 1.017
  Κ.Κ.Ε. – ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ 3.07%  896
  ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 2.27% 663
  δημιουργία, ξανά! Θάνος Τζήμερος 0.84% 246
  ΚΟΙΝΩΝΙΑ 0.67% 195
  ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α – Ε.Ε.Κ. 0.55% 159
  ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΛΑΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (Ε.ΠΑ.Μ) 0.48% 139
  ΚΚΕ (μ-λ) – Μ-Λ ΚΚΕ – ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 0.13%  37
  ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ 0.04%  11
  Ο.Α.Κ.Κ.Ε. Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ 0.03% 10
  ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ – ΕΛΛ. ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΙΣ “ΕΛ.ΛΑ.Σ.” 0  0
  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ (ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α.) 0 0
  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ, κοινωνία αξιών, Κόμμα Πειρατών Ελλάδας 0  0
  Ανεξ./Μεμονωμένοι Υ
Εγγεγραμμένοι Εκλογείς 62.787 100%
Ψηφίσαντες Εκλογείς 30.081 48%
Αποχή 32.768 52%
Έγκυρα 29.157 46%
Ακυρα 486 1%
Λευκά 438 1%

Ολυμπία Τελιγιορίδου: ‘’ Υπόσχομαι να δώσω όλες μου τις δυνάμεις μαζί με τους συντρόφους μου ώστε να ανταποκριθούμε και να σταθώ στην κορυφή του χρέους και της ευθύνης ‘’

Ψήφο εμπιστοσύνης και ευθύνης για την επόμενη μέρα, με σκοπό το καλύτερο για τον Νομό Καστοριάς και τους πολίτες της , χαρακτήρισε τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ η κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου, η οποία εξελέγη βουλευτής στο Νομό Καστοριάς.

Η δεύτερη για λίγους ψήφους των εκλογών του Ιανουαρίου κ. Τελιγιορίδου δέχθηκε με μεγάλη ικανοποίηση την ποσοστιαία διαφορά των 7 μονάδων από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας Πανελλαδικά , αλλά και την αύξηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Καστοριάς κατά δύο μονάδες και δήλωσε ότι θα είναι στο πλευρό όλων των πολιτών του Νομού Καστοριάς.

Ειδικότερα, σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης η κ. Τελιγιορίδου ανέφερε:

‘’ Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συνυποψήφιους μου στο ψηφοδέλτιο. Δώσαμε έναν αγώνα όλοι μαζί, ενωμένοι και αποφασισμένοι. Θέλω να ευχαριστήσω όλη την οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς και πάνω απ ‘ όλα θέλω να ευχαριστήσω όλους τους πολίτες , τον καθένα και την καθεμία ξεχωριστά για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν. Έχω την τιμή και την ευθύνη από αύριο να είμαι βουλευτής Καστοριάς και υπόσχομαι ανεξάρτητα από την επιλογή που έκανε ο κάθε πολίτης σήμερα στην κάλπη, να είμαι βουλευτής όλων των πολιτών του νομού μας. Υπόσχομαι να δώσω όλες μου τις δυνάμεις μαζί με τους συντρόφους μου ώστε να ανταποκριθούμε και να σταθώ στην κορυφή του χρέους και της ευθύνης. Για μένα δεν είναι απλά τιμή και ευθύνη είναι μία εντολή που μου δίνουν οι πολίτες του νομού μας ώστε να είμαι δίπλα τους, να είμαι μια από αυτούς και να καταφέρω να βοηθήσω ώστε να ακουστεί η φωνή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων στο Ελληνικό κοινοβούλιο. Ειλικρινά εκτός από την συγκίνηση υπάρχει αυτή την στιγμή και αυτοπεποίθηση και πίστη στις ιδέες μας αλλά πάνω απ όλα εμπιστοσύνη στο ότι από δω και πέρα θα συνεργαστούμε όλοι μαζί για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την οικογένειά μου, δύο συντρόφους τον Περικλή Ζαγάρα και τον Γιάννη Αλκιβιάδη που χάρη σε αυτούς μου άνοιξε ο δρόμος για να βρίσκομαι σήμερα εδώ. Βέβαια θέλω να τους ευχαριστήσω όλους έναν προς έναν αυτό όμως είναι δύσκολο αυτή την στιγμή. Σας ευχαριστώ θερμά. Ο νομός μας έχει πάρα πολλά προβλήματα. Είναι ένας εξωστρεφής νομός που έχει προσφέρει πολλά στην ελληνική οικονομία χωρίς να χει πάρει ποτέ πίσω τίποτε. Αντιθέτως από χρόνο σε χρόνο χάνουμε όλο και περισσότερα. Προτεραιότητα μας είναι ένα νέο μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης ώστε να βοηθήσουμε την νέα γενιά, τους νέους και τις νέες της περιοχής μας να μείνουν στον τόπο τους αντιμετωπίζοντας το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας. Δεν θέλω αυτή την στιγμή να κάνω προγραμματικές δηλώσεις, τα έχουμε πει προεκλογικά. Ότι είπαμε προεκλογικά ισχύει και για μας είναι ένα κοινωνικό συμβόλαιο που το έχουμε ήδη υπογράψει. Η αρχιτεκτονική είναι ένα θέμα το οποίο έχει συζητηθεί και σε κεντρικό επίπεδο και σε επίπεδο περιφέρειας , θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο. Δεν θέλω να δώσουμε αυτή την στιγμή καμία άλλη υπόσχεση.’’

 Απογοήτευση στη Νέα Δημοκρατία για το αποτέλεσμα

Εμφανή ήταν η απογοήτευση και «βαριά» η ατμόσφαιρα στην τοπική ΝΔ στην Καστοριά, που είδε τα ποσοστά της να μειώνονται, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ να κερδίζει θριαμβευτικά τις εκλογές, μια ήττα της Νέας Δημοκρατίας που μπορεί να έχει και συνέχεια με εξελίξεις όσο αναφορά τον αρχηγό του κόμματος αλλά και τοπικές εξελίξεις με τον κ. Καραμανίδη πρόεδρο της ΝΟΔΕ Καστοριάς να κάνει λόγο για ανανέωση που πρέπει να γίνει σε όλα τα επίπεδα στο Νομό Καστοριάς.

Μαρία Αντωνίου: ‘’ Ο λαός αποφάσισε – Καλό κουράγιο ‘’

Εμφανής ήταν η απογοήτευση στο «στρατόπεδο» της Νέας Δημοκρατίας, με τη γνωστοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος που έδωσε τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο κόμμα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Παρά το γεγονός ότι σε τοπικό επίπεδο, στον Νομό Καστοριάς , το κόμμα και πάλι έδωσε από τα υψηλότερα, δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην Ελλάδα, ποσοστά στη Νέα Δημοκρατία και η κ. Μαρία Αντωνίου επανεξελέγη βουλευτής Καστοριάς , έκανε λόγο για καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι το επόμενο διάστημα θα πρέπει να διερευνηθούν τα λάθη και οι παραλείψεις που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα.

Ειδικότερα, η κ. Μαρία Αντωνίου σε δηλώσεις του στον τοπικό Τύπο ανέφερε:

‘’ O λαός αποφάσισε. Προφανώς απ ‘ ότι βλέπουμε από τα αποτελέσματα θέλει να κυβερνήσει ξανά ο Τσίπρας, θα δούμε από αύριο με ποιόν. Αυτό που μπορώ να πω είναι να συγχαρώ την Ολυμπία Τελιγιορίδου για την εκλογική νίκη εδώ στην Καστοριά και να της ευχηθώ καλή δύναμη και καλό κουράγιο γιατί έχει ένα πολύ δύσκολο έργο που θα φανεί από τις επόμενες μέρες. Από την άλλη πλευρά , ως Νέα Δημοκρατία κάναμε έναν πολύ δυνατό αγώνα. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας εδώ στην Καστοριά που στήριξαν και πίστεψαν πάλι τα ιδεώδη της παράταξης. Κάναμε μια υπεύθυνη προεκλογική εκστρατεία με σιγουριά, με αυτοπεποίθηση και δίνοντας προοπτική. Προφανώς δεν αρέσαμε. Το αποτέλεσμα είναι απ ότι φαίνεται πανελλαδικά με μεγάλη διαφορά ο ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ να ευχηθώ καλό κουράγιο. ‘’

  Κοσμάς Βαρσάμης: ‘’ Περάσαμε δύσκολα τα 2,5 χρόνια – Είμαστε ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα ‘’

Αρκετά ικανοποιημένος εμφανίστηκε στις δηλώσεις του ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ( ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ ) και επικεφαλής του ψηφοδελτίου στον Νομό Καστοριάς κ. Κοσμάς Βαρσάμης ο οποίος συνεχάρη και τις δύο εκπροσώπους του νομού μας στη Βουλή κ. Τελιγιορίδου και κ. Αντωνίου. Ο κ. Βαρσάμης τόνισε τα εξής:

‘’ Ήταν η δημοκρατική βούληση των πολιτών. Από σήμερα το βράδυ και ειδικά αύριο είναι οι ώρες τις εθνικής ευθύνης από όλα τα κόμματα, από όλες τις παρατάξεις , από την κυβέρνηση που απ’ ότι φαίνεται προκύπτει αλλά και από τους πολίτες. Η χώρα μας βρίσκεται σε μια δυσκολία και πρέπει να βοηθήσουμε ο καθένας από το μετερίζι του για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από την δυσκολία στην οποία βρισκόμαστε και φυσικά από τις επιπρόσθετες δυσκολίες που προέκυψαν από την 8μηνη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ. Αυτά βέβαια τα αναλύσαμε προεκλογικά. Το πρώτο σχόλιο είναι ότι υπάρχει μία κυβέρνηση με βάση την τελευταία ενημέρωση που προκύπτει ξανά. Ο κόσμος φαίνεται ότι δίνει μια δεύτερη ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα. Εύχομαι καλή επιτυχία στην νέα κυβέρνηση. Επίσης καλή επιτυχία στους βουλευτές μας και στην κ. Αντωνίου και στην κ. Τελιγιορίδου. Από την μεριά τη δικιά μας θέλω να πω ότι μέσα στην μεγάλη δυσκολία των τελευταίων χρόνων που όπως όλοι γνωρίζεται κρατήσαμε μία τίμια , υπεύθυνη και σοβαρή στάση που προάσπιζε από το εθνικό συμφέρον, δεν αλλάξαμε στάση. Όλες οι παρατάξεις προσήλθαν στην δική μας στρατηγική σε σχέση με την επίλυση της κρίσης και αυτό νομίζω σε αυτές τις εκλογές αναγνωρίστηκε ως έναν βαθμό με αυτήν την αύξηση των δύο μονάδων και πανελλαδικά αλλά και τοπικά. Είμαστε ευχαριστημένοι από αυτήν την αύξηση. Από την μεριά μας πρέπει να συμβάλουμε με τον δικό μας τρόπο στο να είμαστε μια παράταξη που θα συμβάλει στην έξοδο της χώρας από την κρίση, θα βοηθήσει ακόμα και στα δύσκολα αλλά θα ασκήσει και την κριτική της εκεί που χρειάζεται. Η αλήθεια είναι ότι για μας ήταν πάρα πολύ δύσκολο διάστημα και τα τελευταία δυόμιση χρόνια , αλλά όμως στην πολιτική έτσι είναι. Ο καιρός πολλές φορές αλλάζει και το πολιτικό κλίμα. Πάντα θέλουμε να είμαστε μια σοβαρή παράταξη. ‘’

Σουλτάνα Παπαθωμά: ‘’ Είμαστε το κόμμα που θα φέρει την κάθαρση σε όλο αυτό το πολιτικό σαθρό σύστημα που διαμορφώθηκε όλα αυτά τα χρόνια ‘’

Η υποψήφια με τους Ανεξάρτητους Έλληνες στον Νομό Καστοριάς και επικεφαλής της λίστας κ. Σουλτάνα Παπαθωμά μετά το εκλογικό αποτέλεσμα ανέφερε στους εκπροσώπους τύπου:

‘’ Για άλλη μία φορά ο κόσμος απέδειξε και όλος ο ελληνικός λαός ότι μέσα από αυτή την διαδικασία τελικά είμαστε το κόμμα που θα φέρει την κάθαρση σε όλο αυτό το πολιτικό σαθρό σύστημα που διαμορφώθηκε όλα αυτά τα χρόνια. Όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι αποτελούμε την σταθερότητα και την εγγύηση πλέον στα νέα πολιτικά δεδομένα όπως διαμορφώνονται. ‘’

Βαγγέλης Διαμαντόπουλος: ‘’ Για την Λαϊκή Ενότητα ήταν μία δύσκολη μάχη – Μία μάχη που έπρεπε να δοθεί σε ελάχιστο χρονικό περιθώριο ‘’

Απογοήτευση και κατήφεια επικρατεί στις τάξεις της Λαϊκής Ενότητας για τη μη είσοδό της στη Βουλή παρά το αντιμνημονιακό της στοιχείο και με όπλο το ΟΧΙ που είχε ως σημαία της στην σύντομη προεκλογική περίοδο του ενός περίπου μηνός, κάτι που εκφράστηκε και από τα χείλη του μέχρι πρότινος βουλευτή Καστοριάς με το ΣΥΡΙΖΑ κ. Βαγγέλη Διαμαντόπουλου ο οποίος ανέφερε τα εξής:

‘’ Να ευχαριστήσουμε όλες και όλους που μας τίμησαν με την ψήφο τους την Καστοριά. Για την Λαϊκή Ενότητα ήταν μία δύσκολη μάχη. Μία μάχη που έπρεπε να δοθεί σε ελάχιστο χρονικό περιθώριο. Η Λαϊκή Ενότητα υπήρξε μια εκλογική συμμαχία που φιλοδοξούσε όπως είχαμε πει προηγουμένως πολλάκις, να εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο αριστερό πολιτικό φορέα που θα μπορέσει να καθοδηγήσει την λαϊκή τάξη , τα λαϊκά στρώματα ώστε να διεκδικήσουν αυτά που του ανήκει, αξιοπρεπή ζωή, το μέλλον στα χέρια τους , τον πλούτο που παράγουν να τον μοιράζονται οι ίδιοι. Δεν ήταν ένα εύκολο εγχείρημα , ούτε θα είναι το επόμενο. Ήταν όμως μια μάχη που έπρεπε να δοθεί. Δόθηκε για λίγο εξαιτίας πολλών παραγόντων κυρίως όμως αν μου επιτρέπεται να πω της ριζοσπαστικοποίησης του κόσμου. Τα προηγούμενα χρόνια είδαμε τον λαό μας να ριζοσπαστικοποιείται ραγδαία αλλά δυστυχώς η εμμονή όλων των πολιτικών δυνάμεων στο δεν υπάρχει εναλλακτική και η συμπύκνωση όχι σε πρόγραμμα, όχι σε πολιτικό πρόταγμα , σε πολιτικά διακυβεύματα του τύπου ποιος θα είναι πρωθυπουργός ή απλά μία διαχείριση και παράλληλα προγράμματα έφεραν αυτό το αποτέλεσμα. Η επόμενη μέρα δυστυχώς δημιουργεί μια μνημονιακή έρημο στο ελληνικό κοινοβούλιο. Ο νομός Καστοριάς εκπροσωπείται από δύο βουλευτίνες. Δίνουμε τα συγχαρητήρια μας. Οι οποίες όμως στηρίζουν τα μνημόνια και υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική. Έχουμε τονίσει πως με αυτή την πολιτική δεν μπορεί ο λαός να περιμένει πολλά. Τα πολιτικά γεγονότα είναι πυκνά. Εμείς σαν Λαϊκή Ενότητα, ειδικότερα η πρωτοβουλία στήριξης της Λαϊκής Ενότητας στον νομό Καστοριάς, έχει αποδείξει με άλλο τρόπο εργάζεται και δουλεύει. Θα είμαστε παρόντες να οργανώσουμε την αντίσταση του Καστοριανού και του Ελληνικού λαού. Ο τρόπος τον οποίο ακολουθούσαμε , η μέθοδος η οποία ακολουθήθηκε των λαϊκών συνελεύσεων ώστε να μιλήσουμε με τον κόσμο όταν τους προηγούμενους μήνες τα δεκάδες προαπαιτούμενα θα ψηφίζονται θα είμαστε εκεί για να οργανώσουμε αυτήν την πάλη. Δεν αξίζει σε όλες και σε όλους που πάλεψαν και δώσανε αυτή την μάχη, αυτή την στιγμή να είναι στενάχωροι , αυτή την στιγμή να απογοητεύονται. Η δικιά μου η γενιά μπορεί να απείχε, μπορεί συνεπείς ανθρώπους , με συνεπή πολιτικά προτάγματα να τους άφησε έξω από την βουλή αλλά θα τους δει πλάι της να μάχονται. Συνεπώς η ιστορία θα μας δικαιώσει. Θα σας δούμε στους δρόμους. ‘’

 Η αποχή ο μεγάλος νικητής των εκλογών: Ένας στους δύο Έλληνες δεν ψήφισε

Στον ΣΥΡΙΖΑ «γύρισαν την πλάτη» 325.000 ψηφοφόροι σε σχέση με τον Ιανουάριο – Περίπου 200.000 ψηφοφόρους έχασε η Νέα Δημοκρατία – Από το 2000 η αποχή αυξήθηκε κατά 20%

Με 4.268.479 Έλληνες πολίτες να μην συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία, το ποσοστό της αποχής σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ τον Σεπτέμβριο του 2015. Το 43,45% των πολιτών που επέλεξαν να απόσχουν, μαρτυρά την διαρκώς αυξανόμενη τάση απαξίωσης των εκλογών και πιθανώς ολόκληρου του πολιτικού συστήματος τα τελευταία χρόνια.

Είναι απολύτως χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας 15ετιας, από το 2000 έως το 2015, η αύξηση του ποσοστού της αποχής αγγίζει το 20%. Συγκεκριμένα, στις εκλογές του 2000 η αποχή ήταν 25,1%, το 2004 μειώθηκε ελαφρώς στο 23,5% και από το 2007 άρχισε η -αλματωδώς- ανοδική πορεία: 25,85% το 2007, 29,05% το 2009, 34,88% τον Μάιο του 2012 και 37,51% τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου. Τον Ιανουάριο του 2015 εμφανίστηκε κάμψη στο ποσοστό της αποχής, με 36,38%, η οποία όμως αποδείχθηκε πρόσκαιρη. Έτσι, στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015 φτάσαμε στο 43,45%.

Σε ό,τι αφορά στην απώλεια ψήφων εξαιτίας της αποχής που επιμερίζεται στα κόμματα, προφανώς είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένο να αποφανθεί κάποιος ακριβώς ποια παράταξη ζημιώθηκε ή επωφελήθηκε περισσότερο. Ενδεικτικά, πάντως και λαμβάνοντας υπόψιν τη συσπείρωση των κομμάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 325.440 ψήφους σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου, κάτι που μεταφράστηκε σε ποσοστό -0,87% της εκλογικής του δύναμης. Η Νέα Δημοκρατία, ενώ και αυτή απώλεσε 197.632 ψήφους, αύξησε το ποσοστό της κατά 0,28%. Εξυπακούεται ότι είναι άγνωστο το τι θα ψήφιζαν όσοι απείχαν, φαίνεται όμως εύλογο ότι η απογοήτευση από την πολιτεία του ΣΥΡΙΖΑ κατά το επτάμηνό του στην διακυβέρνηση της χώρας συνέτεινε στην αύξηση της αποχής.

Το Ποτάμι, το οποίο είχε αναλογικά τη μεγαλύτερη ζημία σε εκλογικό ποσοστό (-1,96%) κατά πάσα πιθανότητα επιβαρύνθηκε σημαντικά και αυτό από την αποχή. Από τα υπόλοιπα κόμματα που κέρδισαν την είσοδό τους στην νέα Βουλή, φυσικά, κερδισμένος και μάλλον απτόητος από την ογκώδη αποχή, είναι ο Βασίλης Λεβέντης και η Ένωση Κεντρώων, σημειώνοντας αύξηση του ποσοστού τους κατά 1,64%, προσελκύοντας περί τους 75.000 επιπλέον ψηφοφόρους συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2015.

Μια πρόχειρη ματιά στην γεωγραφική κατανομή της αποχής επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι οι ετεροδημότες απέφυγαν το ταξίδι στην ιδιαίτερη πατρίδα τους προκειμένου να ψηφίσουν. Είτε λόγω χρονικής εγγύτητας με τις θερινές διακοπές, είτε για λόγους οικονομίας, τα σημεία της ελληνικής επικράτειας που χρίστηκαν «κάστρα της αποχής» ήταν περιοχές όπως η Φλώρινα (64,06%), η Κεφαλονιά (61,15%), η Λακωνία (59,51%), η Λέσβος (56,81%), η Ευρυτανία (55,79%), η Αρκαδία (54,28%), η Χίος (54,25%), η Θεσπρωτία (53,31%), η Καστοριά (52,21%), η Σάμος (51,95%), η Λευκάδα (51,66%), η Μεσσηνία (51,22%), η Ζάκυνθος (50,41%), η Κέρκυρα (50,4%), η Δράμα (50,39%), οι Σέρρες (50,38%) και τα Δωδεκάνησα (50,19%).

Σε όλα τα ανωτέρω μέρη η αποχή ξεπέρασε το 50%, και εάν γι’ αυτά υπάρχει η δικαιολογία της μεγάλης απόστασης από τα μεγάλα αστικά κέντρα, η δυσκολία και το πολυδάπανο της μετακίνησης κ.ο.κ., για μια περιφέρεια όπως πχ η Β’ Πειραιώς η οποία εμφανίζει ποσοστό αποχής 48,59% θα πρέπει να γίνει μια τελείως διαφορετική υπόθεση. Ενδεχομένως είναι πολιτικά τα κριτήρια που οι πολίτες της Β’ Πειραιώς δεν προσήλθαν στα εκλογικά κέντρα, κάτι που θα πρέπει να ισχύει και για την Α’ Αθήνας, όπου το ποσοστό αποχής έφτασε το 47,59%.

Συνδυάζοντας δειγματοληπτικά το ποσοστό αποχής με το εκλογικό αποτέλεσμα, στην μεν Β’ Πειραιώς ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε το ποσοστό του σχεδόν αναλλοίωτο παρά τον μειωμένο συνολικό αριθμό ψήφων, κάτι που ισχύει και για τη Νέα Δημοκρατία, η οποία στη συγκεκριμένη περιφέρεια έχασε 0,66% από την εκλογική της δύναμη. Στη δε Α’ Αθήνας, ο ΣΥΡΙΖΑ απώλεσε ένα σημαντικό ποσοστό 2,06%, ενώ η Νέα Δημοκρατία 1,05%, πάντα σε σχέση με τα αντίστοιχα αποτελέσματα των εκλογών του περασμένου Ιανουαρίου.

Χωρίς αλλαγές ο εκλογικός χάρτης

Δεν άλλαξαν τα χρώματα στον εκλογικό χάρτη της χώρας, με τον ΣΥΡΙΖΑ να επικρατεί στους περισσότερους νομούς και περιφέρειες και τη Ν.Δ. να βάζει μπλε πινελιές κυρίως στη Νότια Πελοπόννησο και την Κεντρική Μακεδονία. To μεγαλύτερο ποσοστό του (48,96%) ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε στην εκλογική περιφέρεια Ξάνθης, αυξάνοντας το ποσοστό του κατά 3,54% σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου. Στον Εβρο, ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση ποσοστού κατά 5,72%, σε σχέση με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές, ωστόσο με 32,41% φαινόταν (ενσωμάτωση στο 81%) να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια, ενώ προηγείται η Νέα Δημοκρατία με διαφορά 0,80%. Η Λαϊκή Ενότητα στον Εβρο συγκέντρωσε 1,62%.

Στο Ηράκλειο, τη μία από τις δύο εκλογικές περιφέρειες όπου ο πρόεδρος του κόμματος είναι υποψήφιος, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε 45,27% –το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό στην επικράτεια– μικρότερο ωστόσο από το ποσοστό που είχε συγκεντρώσει τον Ιανουάριο (47,85%). Η Λαϊκή Ενότητα κέρδισε πιθανότατα από την πτώση λαμβάνοντας 2,68%.

Στη Β΄ Πειραιά ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε 42,01%, ελάχιστα χαμηλότερα από ό,τι στις εκλογές του Ιανουαρίου, ωστόσο στην ίδια εκλογική περιφέρεια η Λαϊκή Ενότητα πέτυχε 3,78%. Το τέταρτο καλύτερο ποσοστό του στην επικράτεια συγκέντρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά με 41,67% (-1,39% από τον Ιανουάριο), και ακολουθεί η Αχαΐα με 41,40% (-1,67%).

Στα Γρεβενά το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα ανέβηκε κατά 3,05% και κέρδισε 34,53%, στη Δράμα ανέβηκε κατά 3,01% και έλαβε 26,69% και αντίστοιχα στις Σέρρες κατά 2,68%, στην Πιερία κατά 2,54%, στην Α΄ Θεσσαλονίκης κατά 2,14%, στη Χίο κατά 2,10%.

Το μικρότερο ποσοστό του συγκέντρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Λακωνία (22,25%), όπου μάλιστα έχασε 4,26 μονάδες σε σχέση με τον Ιανουάριο και ακολουθούν η Λέσβος με 28,60% (-4,34%), η Καστοριά με 28,86% (+1,79%), οι Σέρρες με 28,90% (+2,67%), η Χίος με 29,05% (+1,94), η Αργολίδα με 29,51% (-2,78%) και η Δράμα με 29,73% (+3,03%).

Από την άλλη πλευρά οι νομοί όπου η Ν.Δ. κατέκτησε την πρώτη θέση είναι η Αργολίδα, η Αρκαδία, η Λακωνία, η Μεσσηνία, η Δράμα, οι Σέρρες, ο Εβρος, η Ευρυτανία, η Καστοριά, το Κιλκίς και η Χίος.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά του κόμματος του Β. Μεϊμαράκη καταγράφηκαν στους νομούς Λακωνίας με 38,62% (με παραπέρα άνοδο 2,84% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2015), Καστοριάς με 37,1% (παρά την πτώση 1,69%), Μεσσηνίας με 36,1% (με μείωση 1,85%), Σερρών 35,4% (παρά τη μείωση 2,04%), Κιλκίς 34,24% (αύξηση 1,23%), Ευρυτανίας 34,13% (άνοδος 1,43%), Αργολίδος 33,7% (στο ίδιο ποσοστό), Αρκαδίας 33,5% (παρά την πτώση 2,63%), Χαλκιδικής 33,17%, Εβρου 32,95% (όπου καταγράφηκε όμως μεγάλη μείωση 4,13%) και Πρεβέζης 32,87% με άνοδο (1,1%).

Στα αστικά κέντρα η Ν.Δ. δεν κατάφερε να ανατρέψει την υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ. Στην Α΄ Αθηνών, έμεινε στη δεύτερη θέση με 31,1% παρά την άνοδο κατά 1%. Στη Β΄ Αθηνών σημείωνε μεγάλη άνοδο (+2,25%), φτάνοντας στο 27,9%, όμως μένοντας δεύτερη. Στην Α΄ Πειραιώς έμεινε στα ίδια επίπεδα (29,7%), ενώ στη Β΄ Πειραιώς έλαβε μόλις 18,3%, με παραπέρα μείωση 0,66%. Τέλος, στην Α΄ Θεσσαλονίκης, η Ν.Δ. συγκέντρωσε ποσοστό 24,9%, σχεδόν όπως και τον Ιανουάριο.

Το χαμηλότερο ποσοστό της Ν.Δ. καταγράφηκε πάλι στη Β΄ Πειραιώς, ενώ ακολουθούν οι δύο μεγάλοι νομοί της Κρήτης – Χανίων με 19,6% (μείωση 0,23%) και Ηρακλείου με 20,1% (άνοδος 1,55%). Η Ροδόπη με 22,65% (άνοδος 2,1%), η Σάμος με 22,87% (-2%) και η Κέρκυρα με 22,88% (0,98%) έχουν επίσης χαμηλά ποσοστά. Ακολουθεί η Αχαΐα με 23,19% (παρά την αξιοσημείωτη άνοδο 2,6%), η Βοιωτία με 23,32%, η Εύβοια με 24,1% και η Ξάνθη με 24,3%. Στους τρεις τελευταίους νομούς καταγράφηκε μικρή άνοδος (κάτω της μονάδας), χωρίς να αναστραφούν τα συνολικά χαμηλά επίπεδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Γιατί λέμε όχι στην κατάργηση των κρατικών δημοσιεύσεων στον περιφερειακό τύπο

Με το Νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα…

Συναντήσεις του Δημάρχου Νεστορίου με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνη Γεωργιάδη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κων/νο Σκρέκα για το φράγμα του Νεστορίου και το φράγμα και το αρδευτικό Διποταμίας

Συναντήσεις του Δημάρχου Νεστορίου με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνη Γεωργιάδη και…

Επιμελητήρια Κοζάνης και Καστοριάς: Ενημερωτική τηλεδιάσκεψη με θέμα: «Ρυθμίσεις Οφειλών & Παροχή Δεύτερης Ευκαιρίας»

  Επιμελητήρια Κοζάνης και Καστοριάς: Ενημερωτική τηλεδιάσκεψη με θέμα: «Ρυθμίσεις Οφειλών &…

Συνάντηση της Μαρίας Αντωνίου με την Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη στην Αθήνα

“Ανάγκη σχεδιασμού μιας ολοκληρωμένης και στοχευμένης τουριστικής πολιτικής”

Τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας επισκέφθηκε η Πρέσβειρα της Σλοβακίας

  Τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας  επισκέφθηκε η Πρέσβειρα της Σλοβακίας

Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς: Διατροφική – διαιτολογική υποστήριξη μέσω Skype

  Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς: Διατροφική – διαιτολογική υποστήριξη μέσω Skype

Ζ. Τζηκαλάγιας: Οι πνευμονολόγοι στη Θεσσαλονίκη συζητούν για τα δημοτικά

«Τέσσερις πνευμονολόγοι ιατροί με φιλία δοκιμασμένη πολλά χρόνια τώρα»

Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Άγιο Δημήτριο για το Ολοκαύτωμα της Κλεισούρας

Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Άγιο Δημήτριο για το Ολοκαύτωμα της Κλεισούρας

«Κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης- συντήρηση οδοποιίας Δ.Ε. Καστοριάς».

Ακόμα ένα έργο βελτίωσης της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των πολιτών

Σειρά επαφών του Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς στην Αθήνα για προώθηση θεμάτων της ΠΕ Καστοριάς

Σειρά επαφών του Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς στην Αθήνα για προώθηση θεμάτων της ΠΕ…