Ένα σημαντικό βήμα που θα συμβάλλει τα μέγιστα στην αλλαγή του ενεργειακού αποτυπώματος στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και θα  δώσει σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής έγινε, καθώς καθορίστηκε από τη ΔΕΣΦΑ Α.Ε, το συνολικό ποσό αποζημιώσεων των θιγόμενων ακινήτων και επικειμένων τους, που αναγράφονται στον Κτηματολογικό Πίνακα Ζώνης Αποζημίωσης και αφορούν τις περιοχές της Τ.Κ Κομνηνών, Τ.Κ Ανατολικού, Τ.Κ Αγίου Χριστοφόρου, της Δ.Κ. Πτολεμαΐδας, της Τ.Κ Προαστίου, Τ.Κ Ασβεστόπετρας και της Τ.Κ. Μαυροπηγής του Δήμου Εορδαίας και της Τ.Κ. Ποντοκώμης του Δήμου Κοζάνης στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιος Κασαπίδης, συναντήθηκε με τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Εορδαίας και του Δήμου Κοζάνης και τους ενημέρωσε για την έκδοση της απόφασης της καταβολής αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες των εδαφών, από τα οποία διέρχεται ο νέος αγωγός φυσικού αερίου υψηλής πίεσης προς τη Δυτική Μακεδονία.

Η συνολική διαδρομή του αγωγού φυσικού αερίου υψηλής πίεσης είναι περίπου 160 χιλιόμετρα, ξεκινά από τα Τρίκαλα Ημαθίας και καταλήγει στο παλιό εργοστάσιο του ΑΗΣ Καρδιάς. Εκεί αναμένεται να γίνει και ο Σταθμός Μέτρησης που θα βοηθήσει τον ΣΗΘΥΑ για την τροφοδοσία των τηλεθερμάνσεων Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου.

Ο προϋπολογισμούς του αγωγού είναι 163 εκατομμύρια ευρώ. Ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου είναι ο Ιούνιος του 2024 ενώ ο αγωγός πρόκειται να ενταχθεί στο σύστημα τον Σεπτέμβριο του 2024.

Ο Περιφερειάρχης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους Πρόεδρους των Τ.Κ σημείωσε πως: «Έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες της Περιφερειακής Αρχής, η οποία έπεισε, τόσο το ΥΠΕΝ όσο και τον ΔΕΣΦΑ, για την αναγκαιότητα του νέου αγωγού, σήμερα μετά την έκδοση της απόφασης της καταβολής αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες των εδαφών από τα οποία διέρχεται ο νέος αγωγός έλευσης του φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία, η Περιφέρεια αλλάζει σελίδα. Ο αγωγός  θα συμβάλει αποφασιστικά στην οικονομική βιωσιμότητα των τοπικών κοινοτήτων και θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων έμμεσων και άμεσων θέσεων εργασίας, μέσω και της προσέλκυσης νέων επενδύσεων στην περιοχή».

Σημαντικό για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι ότι ο αγωγός θα είναι 100% συμβατός με τη μεταφορά υδρογόνου και θα αποτελέσει μία σημαντική υποδομή στην προσπάθεια που καταβάλλει η Περιφερειακή Αρχή, ώστε η Δυτική Μακεδονία να παραμείνει το σημαντικότερο ενεργειακό κέντρο της χώρας.

You May Also Like

Τη συμπαράστασή της και τις προτάσεις προώθησης με Ευρωπαϊκή συνδρομή, της αντιμετώπισης του καταστροφικού φαινομένου της κατολίσθησης στο Αμυνταίου, τονίζει η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Corina Creţu

Τη συμπαράστασή της και τις προτάσεις προώθησης με Ευρωπαϊκή συνδρομή, της αντιμετώπισης…

Αποτελέσματα διαγωνισμού φωτογραφίας του Δήμου Βοΐου

Αποτελέσματα διαγωνισμού φωτογραφίας του Δήμου Βοΐου

Περιφερειακές εκλογές: Τρεις “μαύρες τρύπες” και δύο “αντάρτικα” για τη ΝΔ

“Μάχη” στη Δυτική Μακεδονία και σε δύο ακόμη Περιφέρειες

Στα ύψη οι τιμές καυσίμων – Τι πληρώνουν οι Έλληνες και τι κερδίζει η αγορά

Table of Contents Hide Στα ύψη οι τιμές καυσίμων – Τι πληρώνουν…

Εγκαίνια του νεοϊδρυθέντος Αστυνομικού Σταθμού Βελβεντού Κοζάνης

Εγκαίνια του νεοϊδρυθέντος Αστυνομικού Σταθμού Βελβεντού Κοζάνης

Έγκριση νέων έργων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων Εθνικού Σκέλους του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων

  Έγκριση νέων έργων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας από το Πρόγραμμα Δημοσίων…

Συμμετοχή της Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς σε σύσκεψη για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2022-2023

Συμμετοχή της Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς σε σύσκεψη για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής…

Μείωση ενοικίου 40%: Παράταση μέχρι και τον Αύγουστο, ποιοι οι δικαιούχοι

Μείωση ενοικίου 40%: Παράταση μέχρι και τον Αύγουστο, ποιοι οι δικαιούχοι