Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε στο πότε θα δοθούν οι αποζημιώσεις αλλά και για την ενίσχυση του πυροσβεστικού σώματος

kikilias
Για την μεγάλη πυρκαγιά που έφτασε στο Πάτημα Χαλανδρίου και τα Βριλήσσια, για τις αποζημιώσεις που θα δοθούν αλλά και για την ενίσχυση της πυροσβεστικής μίλησε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Όπως είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ, μέχρι σήμερα έχουμε 4.000 ενάρξεις πυρκαγιών δηλαδή 50% παραπάνω σε σχέση με πέρυσι.

Μιλώντας με αριθμούς είπε ότι 4.000 εθελοντές είναι στο πυροσβεστικό σώμα, 5.000 στην πολιτική προστασία και 840.000 «εθελοντές» που «έβαλαν πλάτη» και καθάρισαν τα οικόπεδά τους.

Συγκεκριμένα, για τη φωτιά που ξεκίνησε από το Βαρνάβα και έφτασε στο Πάτημα Χαλανδρίου και τα Βριλήσσια είπε ότι «δεν έσβησε στον Βαρνάβα γιατί οι συνθήκες ήταν ανυπέρβλητες».

Όπως είπε στο σημείο έπνεαν 8 και 9 μποφόρ, και η φωτιά μέσα σε 40 ώρες διένυσε 20 χλμ περνώντας από 20 οικισμούς για να φτάσει στις δύο αυτές περιοχές.

Μάλιστα ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η φωτιά στον αστικό ιστό έφτασε στα 5 λεπτά γιατί και ο Βαρνάβας είναι αστικός ιστός».

«Δόθηκε τεράστια μάχη με ρίσκο τη ζωή των πυροσβεστών» επισήμανε.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις τις πολιτικής προστασίας στις οποίες προχώρησε ο ίδιος λέγοντας ότι «έφερα drone και παρακολουθούμε τις ενάρξεις πυρκαγιών μέρα και νύχτα σε πραγματικό χρόνο. Άλλαξε το δόγμα των εναερίων και πετούν έμφορτα».

Παράλληλα, σημείωσε ότι έχει ξεκινήσει συζήτηση προκειμένου να αλλάξει η φύτευση κοντά στα σπίτια και να τοποθετηθούν βραδύκαυστα δέντρα.

Για τις αποζημιώσεις
Σχετικά με το πότε θα δοθούν οι αποζημιώσεις είπε ότι «έχουν περάσει τα τεχνικά κλιμάκια και εγκρίνονται από τις δημαρχιακές αρχές. Στη συνέχεια, παίρνουν το πρώτο βοήθημα τα 600 ευρώ και μετά το σύνολο τις αποζημίωσης» τονίζοντας πως τα χρήματα θα δοθούν μέσα στο πρώτο 15νθημερο του Σεπτεμβρίου.

Για την ενίσχυση της πυροσβεστικής
Απαντώντας στο ερώτημα για το αν θα ενισχυθεί περαιτέρω η πυροσβεστική τόνισε ότι δημοπρατήθηκαν τους τελευταίους 10 μήνες 1,7 δις. ευρώ έργα και έχουν συμβασιοποιηθεί τα 400 εκατομμύρια από αυτά. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην αγορά πυροσβεστικών οχημάτων, Canadair και άλλων μέσων ενώ όπως είπε παράλληλα ενισχύθηκαν οι μονάδες δασοκομάντο. Όσον αφορά τα νέα Canadair αυτά θα έρθουν στις αρχές του 2027 τα πρώτα 3 και μέχρι το 2030 θα έρθουν τα 2 από την ΕΕ ενώ θα αγοραστούν και πέντε επιπλέον.

You May Also Like

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε «πανδημία» τον κορονοϊό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε «πανδημία» τον κορονοϊό.

Φοιτητική στέγη / Απλησίαστα τα ενοίκια – Έως 600 ευρώ για μία γκαρσονιέρα

«Πονοκέφαλος» για τους φοιτητές η εύρεση στέγης – 20 συμβουλές

Π. Μαρινάκης για Τέμπη: Το πόρισμα του Πολυτεχνείου θα δώσει την απάντηση για την έκρηξη

Π. Μαρινάκης: ”Η κοινωνία νιώθει οργή και είναι δικαιολογημένο”

Σάκης Αρναούτογλου: Δημοσιεύτηκαν οι πρώτες εκτιμήσεις για τον επερχόμενο Χειμώνα

Σάκης Αρναούτογλου: Δημοσιεύτηκαν οι πρώτες εκτιμήσεις για τον επερχόμενο Χειμώνα

Αναστενάζουν οι οδηγοί στα πρατήρια: Φόβοι ότι θα φτάσει η βενζίνη στα 3 ευρώ το λίτρο

Αναστενάζουν οι οδηγοί στα πρατήρια: Φόβοι ότι θα φτάσει η βενζίνη στα…

ΟΑΕΔ: Στατιστικά Στοιχεία εγγεγραμμένης ανεργίας Νοέμβριος 2020

ΟΑΕΔ: Στατιστικά Στοιχεία εγγεγραμμένης ανεργίας Νοέμβριος 2020

Σαρηγιάννης σε ΣΚΑΪ: Μικρή αύξηση κρουσμάτων από σήμερα – Μετά τις 26 Ιουνίου κάτω από 1.000

Με αφορμή τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς στην ΕΜΑΚ τόνισε ότι το κράτος έχει…

Πρόεδρος της ΚΕΔΕ προς Δημάρχους: «Μη χαθεί ούτε Ευρώ από τα 326 εκ. για τα ληξιπρόθεσμα»

Την άμεση κινητοποίηση των Δημάρχων όλης της Χώρας, ζητεί με επιστολή του…

«Τουρισμός για Όλους»: Βγήκαν τα αποτελέσματα- Πώς θα δείτε εάν κληρωθήκατε

Κληρώθηκαν οι 107.204 δικαιούχοι για το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους»

Φωτιά στην Αττική: Βίντεο από ψηλά με τις καμμένες εκτάσεις

Νέο βίντεο δημοσιεύτηκε στα social το οποίο αποτυπώνει τις καμμένες εκτάσεις στην Αττική από τη φωτιά που κατέστρεψε τουλάχιστον 100.000 στρέμματα.