Το φθινόπωρο του 2021, μια ομάδα καλλιτεχνών, αρχιτεκτόνων και ερευνητών στην Αυστραλία ανακοίνωσε την κατασκευή ενός τεράστιου μεταλλικού μονόλιθου ο οποίος θα λειτουργήσει σαν παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Το Μαύρο Κουτί της Γης (Earth’s Black Box), όπως ονομάστηκε ο μονόλιθος, θα καταγράφει κάθε βήμα που θα κάνει η ανθρωπότητα προς την κατεύθυνση ή μακριά από την επικείμενη κλιματική καταστροφή.

Το μαύρο αυτό κουτί θα περιέχει σκληρούς δίσκους οι οποίοι θα καταγράφουν συνεχώς την κλιματική κρίση, δίνοντας μια «αμερόληπτη περιγραφή των γεγονότων». Σε περίπτωση κλιματικής αποκάλυψης, θα παρέχει ένα ντοκουμέντο για το πώς η ανθρωπότητα απέτυχε να αποφύγει την καταστροφή.

Την κατασκευή του μαύρου κουτιού έχει αναλάβει η εταιρεία μάρκετινγκ Clemenger BBDO σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Τασμανίας. Η Σόνια βον Μπίμπρα, επικεφαλής παραγωγής της Clemenger BBDO και πρόεδρος του Earth’s Black Box, δήλωσε ότι η κατασκευή θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί φέτος.

Αν και η ακριβής τοποθεσία του κουτιού δεν έχει διευκρινιστεί, φέρεται να βρίσκεται περίπου τέσσερις ώρες από την πόλη Χόμπαρτ, κάπου κοντά στη δυτική ακτή, μεταξύ Στράχαν και Κουίνσταουν. Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα λειτουργεί όπως και τα μαύρα κουτιά των αεροπλάνων, τα οποία καταγράφουν τις επιδόσεις και την κατάσταση ενός αεροσκάφους και παρέχουν ζωτικές πληροφορίες σε περίπτωση ατυχήματος.

Το πάνω μέρος του κουτιού θα συνδεθεί με ηλιακούς συλλέκτες. Η ηλιακή ενέργεια θα τροφοδοτεί τη λήψη επιστημονικών δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των θερμοκρασιών της θάλασσας, της οξίνισης των ωκεανών, των επίπεδων του διοξειδίου του άνθρακα, της εξαφάνισης ειδών και των αλλαγών στη χρήση γης σε διάφορα μέρη του κόσμου. Παράλληλα, ένας αλγόριθμος θα λαμβάνει υλικό σχετικό με την κλιματική κρίση, όπως τίτλους εφημερίδων και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του έργου, σκοπός της συσκευής «είναι να παράσχει μια αμερόληπτη αναφορά των γεγονότων που οδηγούν στον αφανισμό του πλανήτη, να φέρει την ευθύνη για τις μελλοντικές γενιές και να εμπνεύσει επείγουσα δράση». Το Μαύρο Κουτί της Γης θα πρέπει να έχει αρκετή χωρητικότητα για να αποθηκεύσει δεδομένα για τα επόμενα 30 έως 50 χρόνια, περίοδος-κλειδί για την προσπάθειά μας να μετριάσουμε την κλιματική αλλαγή.

Ωστόσο, οι επιστήμονες ακόμη επεξεργάζονται το πώς θα μπορούσε κάποιος να έχει πρόσβαση στα δεδομένα αυτά μετά από μια κλιματική αποκάλυψη – ή αν θα υπάρχουν επιζώντες για να το κάνουν.

ΠΗΓΗ: Daily Mail

You May Also Like

Έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι έχουν μεταμορφώσει το 1/5 του πλανήτη μέσα σε 60 χρόνια

Έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι έχουν μεταμορφώσει το 1/5 του πλανήτη μέσα…

Ο Τραμπ δεν θα είναι καν στην Ουάσινγκτον την ημέρα της ορκωμοσίας του Μπάιντεν

Ο Τραμπ δεν θα είναι καν στην Ουάσινγκτον την ημέρα της ορκωμοσίας…

Αυστηροί κανόνες που πρέπει να ακολουθεί η σύζυγος του Kim Jong-Un (video)

Ξέρουμε ότι τα πράγματα στην Βόρεια Κορέα είναι περίεργα. Ας δούμε τι ισχύει…

Γαλλία: Τέλος το ποπ κορν και τα αναψυκτικά εντός των σινεμά

Πως αντιδρούν οι ιδιοκτήτες κινηματογράφων και οι σινεφίλ στα νέα μέτρα;

Δήμος Βοΐου: Δράσεις Ευαισθητοποίησης για τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων

Το καινοτόμο πρόγραμμα χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων θα ξεκινήσει πιλοτικά στο Δήμο Βοΐου αρχές Δεκεμβρίου.

«Πυρά» από τη Μέγκαν στο παλάτι: Δεν ήθελαν να γίνει πρίγκιπας ο Αρτσι γιατί ανησυχούσαν για το χρώμα του δέρματός του – ΒΙΝΤΕΟ

Αποκαλύψεις από τη Μέγκαν Μαρκλ στη συνέντευξή της με τον πρίγκιπα Χάρι στην…

Εντυπωσιασμένοι οι Βρετανοί με τον Μητσοτάκη – Πήρε «φωτιά» το τηλεφωνικό κέντρο του ITV

Table of Contents Hide GNTM: Η Όλγα «τρέλανε» και τα άλογα με…

Οι 10 πιο ασφαλείς χώρες στον κόσμο – Η θέση της Ελλάδας

Στην Ευρώπη η πιο ειρηνική χώρα του κόσμου

Νταβούτογλου: Ο Ερντογάν θα «εκκαθαριστεί» από τον στρατό της Τουρκίας

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου ήταν πρωθυπουργός της Τουρκίας και πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος…