Σύμφωνα με την εφημερίδα Yeni Safak, στις 23 Φεβρουαρίου η Μονή της Χώρας (Κariye Cami) θα ανοίξει τις πύλες της ως τζαμί για την προσευχή της Παρασκευής

Κωνσταντινούπολη: Σε τζαμί μετατρέπεται άλλος ένας βυζαντινός ναός-1

Η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak αναφέρει ότι η μακροχρόνια αποκατάσταση του τζαμιού Kariye (Μονή της Χώρας) έφθασε στο τέλος της. Ειδικά σχεδιασμένα χαλιά στρώθηκαν για το τζαμί Kariye, το οποίο μετατράπηκε σε μουσείο με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου πριν από 79 χρόνια […]. Το ιστορικό τζαμί, επιπλωμένο με ειδικά σχεδιασμένα κόκκινα χαλιά, προγραμματίζεται να ανοίξει για προσκύνηση την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου. Από την άλλη, έγινε γνωστό ότι τα ψηφιδωτά και οι τοιχογραφίες στο ιστορικό τζαμί διατηρήθηκαν κατά την αναστήλωση και θα είναι επισκέψιμα.

Η Μονή της Χώρας βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του ιστορικού κέντρου της Κωνσταντινούπολης και σε μικρή απόσταση από τη βυζαντινή πύλη της Αδριανούπολης. Το όνομά της το οφείλει στον προσδιορισμό των ψηφιδωτών του Χριστού ως «Χώρας των Ζώντων» και της Παναγίας ως «Χώρας του Αχωρήτου» στο εσωτερικό της.

Κωνσταντινούπολη: Σε τζαμί μετατρέπεται άλλος ένας βυζαντινός ναός-2

Το παλαιό μοναστηριακό συγκρότημα ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα. Στον 12ο αιώνα χτίζεται ο Ναός, ενώ στις αρχές του 14ου αιώνα δέχεται ριζική ανακαίνιση.

Μερικά από τα καλύτερα δείγματα των ψηφιδωτών της βυζαντινής τέχνης διατηρούνται μέχρι τις μέρες μας στη Μονή της Χώρας. Πρόκειται για περίφημο μεσοβυζαντινό ναό της βασιλεύουσας ως προς την αρχιτεκτονική και ο προσεγμένος διάκοσμός του φιλοτεχνήθηκε επί Παλαιολὀγων. Μετά την Αλωση, λειτουργούσε ως ορθόδοξος ναός και μετατράπηκε σε τζαμί μετά από λίγες δεκαετίες.

Κωνσταντινούπολη: Σε τζαμί μετατρέπεται άλλος ένας βυζαντινός ναός-3

Μετά το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, το κτίσμα επισκευάστηκε και έκτοτε λειτουργούσε ως μουσείο. Οι τοίχοι και ο τρούλος του καθολικού διακοσμήθηκαν με μωσαϊκά και τοιχογραφίες έξοχης τεχνοτροπίας που αναπαριστούν σκηνές από τον βίο του Χριστού και της Θεοτόκου.

https://www.kathimerini.gr/

You May Also Like

Δούκας: «Τι δουλειά είχαν εκεί 300 παιδιά;» Οριστικό λουκέτο στο κλαμπ στη Βουλιαγμένης

«Τι δουλειά έχουν 300 άτομα και τόσα σχολεία σε ένα μαγαζί που υπάρχει πάνω στα τραπέζια αλκοόλ; Είναι έκθεση σε κίνδυνο για ανήλικα παιδιά», τόνισε ο δήμαρχος

Η τραγική ιστορία ενός 12χρονου που αυτοκτόνησε – Η καραντίνα, η απομόνωση και η τελευταία μέρα

Η τραγική ιστορία ενός 12χρονου που αυτοκτόνησε – Η καραντίνα, η απομόνωση…

Τατιάνα Στεφανίδου: Συντετριμμένη για το δράμα του Δημήτρη Λιγνάδη

Τατιάνα Στεφανίδου: Συντετριμμένη για το δράμα του Δημήτρη Λιγνάδη

Πρόγραμμα εορτασμού επετειακής εκδήλωσης στην τοπική κοινότηταΕπταχωρίου, όπου ήταν εγκατεστημένο το στρατηγείο της Πίνδου υπό τονΣυνταγματάρχη Κωνσταντίνο Δαβάκη

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας διοργανώνει επετειακή εκδήλωση στοΕπταχώρι Καστοριάς, τόπο που ήταν…

Ιβάν Σαββίδης: «Ο ΠΑΟΚ είναι η ψυχή μου και η ψυχή μου δεν πωλείται»

Απαντήσεις στις φήμες που κυκλοφορούν αναφορικά με την πιθανή πώληση του OPEN,…

Γεωργιάδης: Κατεπείγουσα ΕΔΕ για φωτογραφία με ασθενή σε καρέκλες νοσοκομείου

Δεν υπήρχε χώρος στην αίθουσα ανάνηψης.

Προσωπικός γιατρός: Και γιατροί του ΕΣΥ άμεσα στον θεσμό

Προσωπικός γιατρός: Και γιατροί του ΕΣΥ άμεσα στον θεσμό – Τι δήλωσε…

ΥΠΑΑΤ: 1η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη δράση 4.2.2

«Μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων με τελικό προϊόν εκτός του Παραρτήματος…