Ο James Clear, συγγραφέας του δημοφιλούς βιβλίου «Προσωπικές συνήθειες», εδώ και λίγο καιρό ηγείται μίας σειράς σεμιναρίων που στόχο έχουν να βοηθήσουν τους πάντες να απαλλαγούν από τις κακές τους συνήθειες. Είτε αυτή είναι το κάπνισμα είτε το να τρώμε τα νύχια μας είτε οτιδήποτε άλλο βλαπτικό για την ψυχή και το σώμα μας ή ενοχλητικό για τους γύρω μας, ο Clear ισχυρίζεται ότι έχει βρει τον τρόπο να το τερματίζει σε 4 βήματα.

Η μέθοδός του στηρίζεται στην αλλαγή της οπτικής γωνίας από την οποία βλέπουμε και συνεκδοχικά αντιμετωπίζουμε τη συνήθειά μας.

«Όλοι έχουμε μια ιστορία να πούμε για τον εαυτό μας και την κακή μας συνήθεια. Ιστορίες που άλλοτε είναι χρήσιμες και άλλοτε οδυνηρές», λέει ο Clear, ο οποίος υποστηρίζει το μυστικό βρίσκεται στο πώς αυτές οι συνήθειες διαμορφώνουν την ταυτότητά μας με τρόπους που στο τέλος δεν μας βοηθάνε ή ακόμα χειρότερα μας καταστρέφουν.

Ποια είναι, όμως, αυτά τα 4 βήματα; Πώς κόβει κανείς το κάπνισμα, για παράδειγμα;

Βήμα 1: Κάντε αόρατη τη συνήθειά σας. Περιορίστε την έκθεση σας στη συμπεριφορά από την οποία προσπαθείτε να απαλλαγείτε. Αν, ας πούμε, θέλετε να κόψετε το κάπνισμα, αλλάξτε τη διαδρομή που ακολουθείτε για να γυρίσετε στο σπίτι, προκειμένου να αποφύγετε εκείνο το μικρό καφέ που σταματούσατε για ένα γρήγορο καφεδάκι και ένα τσιγάρο. Ή για να αποφύγετε το περίπτερο από το οποίο αγοράζετε τσιγάρα.

Βήμα 2: Κάντε το μη ελκυστικό: Αυτό το βήμα μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο, αλλά προσπαθήστε να πείτε στον εαυτό σας ότι δεν είστε άτομο που συμμετέχει στη συμπεριφορά που θέλετε να αποβάλλετε. Για παράδειγμα, μην ταυτίζεστε πλέον με όσους καπνίζουν και μην αυτοπροσδιορίζεστε ως καπνιστής. Όταν σας προσφέρουν τσιγάρο απαντήστε ευθέως «δεν είμαι καπνιστής» και αποφύγετε το πιο διαλλακτικό και όχι τόσο σίγουρο «προσπαθώ να κόψω το κάπνισμα».

Βήμα 3: Κάντε το δύσκολο. Μπορείτε να δοκιμάσετε τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις για αυτό το βήμα. Εξαλείψτε τη συμπεριφορά “εν ψυχρώ”, μειώστε σταδιακά την ενέργεια με την πάροδο του χρόνου ή αντικαταστήστε την ενέργεια με ένα καλύτερο, υγιεινό υποκατάστατο που παράγει το ίδιο συναισθηματικό αποτέλεσμα, προκειμένου να ισορροπήσετε το έλλειμα ικανοποίησης που θα δημιουργήσει η ξαφνική διακοπή της συνήθειας.

Βήμα 4: Μετατρέψτε τη συνήθεια σε κάτι που πλέον δεν προσφέρει καμία ευχαρίστηση. Τις περισσότερες φορές, όταν έχουν προηγηθεί τα τρία παραπάνω βήματα, και έχει αλλάξει η φιλοσοφία σας γύρω από αυτή τη συγκεκριμένη συνήθεια, στο τέλος θα σας ικανοποιεί το να την κυνηγάτε, να επιδιώκετε να την εφαρμόσετε. Πλέον θα είστε και επίσημα σε θέση να πείτε ότι διακόψατε τη συνήθεια.

Σύμφωνα με τον Clear, αυτά τα τέσσερα βήματα μπορούν να εφαρμοστούν σε οποιαδήποτε κακή συνήθεια θέλετε να αλλάξετε, είτε αυτή αφορά το κάπνισμα είτε το να καταναλώνετε ανθυγιεινά σνακ ή ακόμα και να σκρολάρετε αδιάκοπα στο κινητό, χάνοντας πολύτιμο χρόνο από άλλες σημαντικές ασχολίες κατά τη διάρκεια της μέρας σας.

Με στοιχεία από cnbc.com

lifo.gr

You May Also Like

Μούχλα: Πώς να την αφαιρέσετε εύκολα, από τα δύσκολα σημεία του μπάνιου

Μούχλα: Πώς να την αφαιρέσετε εύκολα, από τα δύσκολα σημεία του μπάνιου

Γαστρεντερίτιδα: Σωστή αντιμετώπιση για ενήλικες και για παιδιά

Γαστρεντερίτιδα: Σωστή αντιμετώπιση για ενήλικες και για παιδιά

Διαδικτυακή Ημερίδα ” Μελάνωμα – Από τη Διάγνωση στη Θεραπεία…” (LINKS)

Πρόσκληση του Συλλόγου ‘Μαζί Σου’

Πώς και γιατί ο κουρκουμάς βοηθά να διατηρείται το δέρμα μας νεότερο

Oι δερματολόγοι λένε ότι το συστατικό που περιέχει, η κουρκουμίνη, μπορεί να…

Κάλιο: Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα έλλειψής του και τρόποι αντιμετώπισης

Κάλιο: Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα έλλειψής του και τρόποι αντιμετώπισης

Πόσο πειράζει να πατάμε το snooze στο ξυπνητήρι; Οι ειδικοί απαντούν

Νέα μελέτη καταρρίπτει τους προηγούμενους ισχυρισμούς ότι η αναβολή στο ξυπνητήρι είναι μια βλαβερή συνήθεια

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της θάλασσας Τα πολύτιμα συστατικά του θαλασσινού νερού

Table of Contents Hide Οι θεραπευτικές ιδιότητες της θάλασσας Τα πολύτιμα συστατικά…

Τσιγαρόβηχας – Αντιμετώπιση: Τα έξι βήματα για να ηρεμήσετε

Τσιγαρόβηχας – Αντιμετώπιση: Τα έξι βήματα για να ηρεμήσετε

Αντιγριπικό εμβόλιο: Μύθοι και αλήθειες για το εμβόλιο και την εποχική γρίπη

Αντιγριπικό εμβόλιο: Μύθοι και αλήθειες για το εμβόλιο και την εποχική γρίπη