Στόχος μας η Ελλάδα να παίξει ηγετικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη είπε ο πρωθυπουργός – Το απόγευμα η συζήτηση με τον αρχισυντάκτη του Foreign Policy και η συνάντηση με την Φον ντερ Λάιεν
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, στόχος της Ελλάδας είναι να παίξει ηγετικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και ειδικότερα των Βαλκανίων.
«Επίσης είπαμε ότι θέλουμε να γίνουμε ένας πάροχος ενέργειας, τουλάχιστον για τις βαλκανικές χώρες μέσω ισχυρών διασυνδέσεων, αγωγών, μονάδων αποθήκευσης και υγροποίησης.Η γεωγραφική μας θέση μας δίνει τη δυνατότητα αυτή. Πιθανώς επίσης να εξάγουμε φυσικό αέριο μέχρι και την Ουκρανία, διότι αν δείτε την απόσταση που απαιτείται δεν είναι τόσο μεγάλη. Αλλά στο βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα θέλουμε να γίνουμε εξαγωγείς πράσινης ενέργειας, εκμεταλλευόμενοι τα πλεονεκτήματα που έχουμε, κυρίως όσον αφορά την αιολική ενέργεια. Αν δείτε τον χάρτη της Μεσογείου, θα δείτε ότι η τοποθεσία όπου παρατηρείται μόνιμος άνεμος και αέρας είναι στην Ελλάδα. Άρα θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε την αιολική ενέργεια» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας πως «αν θέλουμε να έχουμε μια ευρωπαϊκή αγορά Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που στέλνει ενέργεια σε όλη την Ευρώπη πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο στις διασυνδέσεις».
Ο πρωθυπουργός παρατήρησε, επίσης, ότι «έχουμε υπερπλεονάσμα αιολικής ενέργειας τον χειμώνα στον βορρά και ηλιακής ενέργειας στον νότο το καλοκαίρι, αλλά ακόμα δεν έχουμε βρει την ισορροπία». Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι πρέπει να δούμε τη διασύνδεση με την Αφρική, κάνοντας ειδική αναφορά στην ενεργειακή διασύνδεση με την Αίγυπτο για την οποία είπε ότι πρέπει να τύχει ενδιαφέροντος και από την Ευρώπη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις ρυθμίσεις για την αξιοποίηση της πλήρους δυναμικής της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς λέγοντας πως «όταν μας λέτε ότι χρειάζεται δύο χρόνια για να πάρει κανείς τις απαιτούμενες άδειες στις Ηνωμένες Πολιτείες έναντι έξι χρόνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτό θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη, διότι ναι μιλάμε πάρα πολύ για την ενιαία αγορά. Είναι το βασικό μας πλεονέκτημα όσον αφορά την ικανότητα που έχουμε να πείθουμε τις εταιρείες να επενδύουν στην Ευρώπη, αλλά αν έχουμε αυτούς τους γραφειοκρατικούς περιορισμούς τότε δεν θα έχουμε πλεονεκτική θέση. Αντιθέτως, θα είμαστε σε μειονεκτική θέση όταν θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τις εταιρείες να επενδύουν στην Ευρώπη. Άρα θα πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη αυτό που είπατε. Και καθώς περνάμε στον επόμενο γύρο των ευρωπαϊκών εκλογών, αυτό θα πρέπει να παίξει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο. Και στο πλαίσιο αυτού του νέου γύρου ευρωπαϊκών εκλογών θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς και στην εξάλειψη όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων. Θα πρέπει αυτό να αποτελέσει μία βασική προτεραιότητα στις επερχόμενες εκλογές».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνέχεια της συζήτησης και στο γεγονός ότι η ΕΕ πολές φορές ήταν διστακτική να χρησιμοποιήσει το ειδικό βάρος που έχει φέρνοντας ως παράδειγμα την ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου της Ουκρανίας όπου, όπως είπε, μας πήρε μήνες να συμφωνήσουμε και να βάλουμε τελικά πλαφόν ως μεγάλοι αγοραστές απέναντι σε έναν εκβιασμό της αγοράς ενώ την περίοδο του κορωνοϊού «είμασταν εξαιρετικά αποτελεσματικοί»
Κλείνοντας τη συζήτηση ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο πώς εφαρμόζονται οι πολιτικές για την πράσινη μετάβαση λέγοντας ότι «στη χώρα μου έχουμε μειώσει την παραγωγή ενέργειας από άνθρακα κάτα 90% και αυτό έχει επηρέσει μια περιοχή της Ελλάδας στην οποία πρέπει να δώσουμε χρήματα για να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Αν δεν το κάνουμε θα υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις. Μπορείς να πάς σε ένα μικρό νησί και να τους εξηγήσεις γιατί είναι καλύτερη η απολιγνητοποίηση. Πρέπει να ξεκινά κανείς με μικρές νίκες και να είναι προσεκτικός προεκτική με την αγροτική παραγωγή».
Το σημερινό πρόγραμμα Μητσοτάκη στο Νταβός
Το απόγευμα ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συζητήσει εφ’ όλης της ύλης με τον αρχισυντάκτη του περιοδικού Foreign Policy.
Ο κ. Μητσοτάκης θα παραχωρήσει συνεντεύξεις στο CNN και το Bloomberg, ενώ το απόγευμα θα δει και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.