Στο Δημοτικό Σχολείο Συκαμίνου Ωρωπού γεννήθηκε μια καταπληκτική ιδέα η οποία κατέληξε σε μια προσπάθεια στην οποία συμμετείχαν, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς.

Ένα μαθητικό κυλικείο πρότυπο στην Ελλάδα, αλλάζει για πάντα τα σχολικά γεύματα

«Χριστιάνα, τι καλό έχει σήμερα»;
-«Φρεσκοκομμένη φρουτοσαλάτα, σπανακόπιτα και σπιτικό κέικ. Μισό λεπτό να δω τον κατάλογο…. Α! Ναι, σήμερα έχει επίσης, γαλατόπιτα, μικρά τυροπιτάκια και αραβική πίτα».
-«Τέλεια, διψάω» – «τι θα πιεις»;
-«Φρεσκοστυμένο χυμό πορτοκάλι φυσικά τι άλλο»!

Είναι λίγο δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ο παραπάνω διάλογος έγινε στο προαύλιο ενός σχολείου. Στο Δημοτικό Σχολείο Συκαμίνου Ωρωπού γεννήθηκε πριν από κάποιους μήνες μια καταπληκτική ιδέα η οποία κατέληξε σε μια προσπάθεια στην οποία συμμετείχαν, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς.

Ένα μαθητικό κυλικείο πρότυπο στην Ελλάδα, αλλάζει για πάντα τα σχολικά γεύματα

Η Διευθύντρια του σχολείου και η εκπαιδευτικός της Ε’ Δημοτικού μας εξηγούν:

«Η ιδέα μας γεννήθηκε από την ανάγκη μας για τη λειτουργία κυλικείου στο σχολείο μας. Σκεφτήκαμε λοιπόν ότι θα ήταν χρήσιμο να δουν οι μαθητές μας βιωματικά τη λειτουργία του κυλικείου για ένα τρίμηνο. Παράλληλα, στο μάθημα της Γλώσσας την περίοδο αυτή μιλούσαμε για τη διατροφή. Ήταν λοιπόν ευκαιρία να μιλήσουμε για το τι πρέπει να έχει ένα σχολικό κυλικείο και μέσα από αυτό τα παιδιά να υιοθετήσουν καλές διατροφικές συνήθειες. Έτσι ξεκινήσαμε τη Δράση αυτή.

Κάθε εβδομάδα μία ομάδα αναλάμβανε τη λειτουργία του κυλικείου η οποία ήταν επιφορτισμένη για την παρασκευή των προϊόντων, τα οποία κατά ένα μεγάλο μέρος τα παρασκεύαζαν οι γονείς. Το πρωί στην προσευχή δύο παιδιά από την ομάδα ανακοίνωναν τι θα έχει το κυλικείο ενώ στο ταμείο υπήρχαν ειδικές αποδείξεις με τη φωτογραφία και την τιμή του προϊόντος. Η εκπαιδευτικός της τάξης που είχε αναλάβει και την οργάνωση της Δράσης συντόνιζε και την ομάδα.

Τα οφέλη ήταν πολλαπλά:

  • Έμαθαν κανόνες υγιεινής για την παρασκευή των τροφίμων.
    ● Βελτιώθηκαν οι επιδόσεις τους στα Μαθηματικά και συνειδητοποίησαν ότι τα Μαθηματικά είναι στη ζωή μας.
    ● Οι γονείς συμμετείχαν ενεργά και αυτό έδωσε χαρά όχι μόνο στους ίδιους αλλά και στα ίδια τα παιδιά.
    ● Έμαθαν να διαχειρίζονται χρήματα, να κρατάνε Βιβλίο Εσόδων – Εξόδων.
    ● Απέκτησαν συνήθειες καταναλωτή, όπως να δίνουν και να ζητάνε ή να περιμένουν τη σειρά τους για να εξυπηρετηθούν χωρίς να διαμαρτύρονται.
    ● Ανακάλυψαν το δυνατό πεδίο δράσης τους και τονώθηκε η αυτοπεποίθησή τους.
    ● Έγιναν υπεύθυνα.
    ● Όλα γίνονταν με πολύ κέφι, μεράκι, όρεξη και χαρά. Όλα τα παιδιά του σχολείου περίμεναν με ανυπομονησία την ημέρα του κυλικείου. Ήταν όλα ευτυχισμένα!!!!!

Η δράση αυτή θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά και μακάρι και το πρόγραμμα αυτό να υλοποιηθεί και σε άλλα σχολεία σε όλη την Ελλάδα.

Πηγή: infokids.gr

You May Also Like

Ακραία καιρικά φαινόμενα: Έρχεται «καυτό» καλοκαίρι για τα εμπορεύματα

Τα πράγματα μόνο χειρότερα μπορούν να γίνουν, όπως προειδοποιούν αναλυτές.  

Ενημέρωση σχετικά με τις προσλήψεις επικουρικών ιατρών στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας όλης της χώρας

Ενημέρωση σχετικά με τις προσλήψεις επικουρικών ιατρών στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας…

Το ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΒΑΡΕΛΛΑ στην κατηγορία «Μαθητικό Περιοδικό ή Εφημερίδα μαθητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης» με τη μαθητική εφημερίδα του “Οι μικροί Reporters”.

Το ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΒΑΡΕΛΛΑ για το 1ο Δημοτικό Σχολείο Άργους Ορεστικού

Πανευρωπαϊκή κάρτα περίθαλψης

Εκδοση με ένα κλικ για όσους ταξιδέψουν σε Ε.Ε. και άλλες πέντε χώρες.

Βοήθεια μαθητών με μαθησιακές διαταραχές κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας: Βοηθητικές συστάσεις για τους εκπαιδευτικούς από την Δρ Μόσχου Καλλιόπη

Βοήθεια μαθητών με μαθησιακές διαταραχές κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας: Βοηθητικές συστάσεις…

Διπλή συνδυασμένη μεταμόσχευση ήπατος – νεφρού στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης

Σε διπλή συνδυασμένη μεταμόσχευση ήπατος-νεφρού υποβλήθηκε προ ημερών ασθενής 53 ετών, στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο». 

Συναγερμός στο υπουργείο Υγείας για ελλείψεις φαρμάκων την ώρα που «ξεκινούν» οι ιώσεις

Νέα επιτροπή παρακολούθησης

Πετράλωνα: Με ΜΑΤ η έξωση ηλικιωμένης ΑμΕΑ & του γιου της

Με δεκάδες άνδρες των ΜΑΤ έγινε έξωση οικογένειας στα Άνω Πετράλωνα καθώς το σπίτι τους έχει βγει σε πλειστηριασμό.

Θεσσαλονίκη: Απαλλάχτηκε με βούλευμα ο 42χρονος που κατηγορήθηκε ότι συνέθλιψε με το πόδι του ένα γατάκι

Ελλείψει αξιόπιστων στοιχείων οι δικαστές αποφάσισαν να τον αθωώσουν