Με την συμμετοχή  150 εισηγητών και κεντρικών ομιλητών και περίπου 550 συνέδρων από την Ελλάδα και την Κύπρο πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Καστοριά το 32ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαθηματικής Παιδείας. Το θέμα του  ήταν «η Δύναμη των Μαθηματικών κινητήριος μοχλός της επιστημονικής έρευνας και της εξελικτικής πορείας του πολιτισμού μας».

Το  Συνέδριο που ολοκληρώθηκε την Κυριακή 1 Νοεμβρίου δίνοντας τη σκυτάλη στην Κρήτη η οποία θα φιλοξενήσει το 33ο Συνέδριο Μαθηματικής Παιδείας , διοργανώθηκε από την   Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (Ε.Μ.Ε.).

Η έναρξη του Συνεδρίου η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής ( 30/10 ) έγινε παρουσία των τοπικών Αρχών, καθώς και εκπροσώπων του χώρου της Εκπαίδευσης, που τίμησαν με την παρουσία τους, τους φιλοξενούμενους εκπαιδευτικούς.

Η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος Ν. Καστοριάς της ΕΜΕ συμμετείχε ενεργά καθώς όλοι τους ήταν μέλη της Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου.

Στην ατζέντα του συνεδρίου βρέθηκαν ζητήματα όπως η έρευνα και η καινοτομία, οι προκλήσεις και οι προοπτικές της μαθηματικής εκπαίδευσης στη διεθνοποιημένη, δικτυακή εποχή. Οι διεπιστημονικές προσεγγίσεις, οι διεθνείς ερευνητικές κοινότητες και πρακτικές, και οι μορφές πιστοποίησης γνώσης.

Στα πλαίσια του συνεδρίου της ΕΜΕ, πραγματοποιήθηκαν επιμέρους στρογγυλά τραπέζια με εξειδικευμένα θέματα, και παρουσιάστηκαν δεκάδες νέες πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες.

Σκοπός και στόχος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας μέσα από τη διεξαγωγή του τριήμερου επιστημονικού συνεδρίου ήταν η προαγωγή και η διάδοση των διαφόρων κλάδων της Μαθηματικής Επιστήμης, ώστε να αναδειχθεί το γεγονός ότι τα μαθηματικά έχουν μία τεράστια δύναμη, αλλά και εφαρμογή σε όλα σχεδόν τα επίπεδα της καθημερινότητας των ανθρώπων.

Ο σκοπός αυτός επιτυγχάνεται μέσα από σειρά στόχων που έχουν τεθεί  και που είναι σε γενικές γραμμές οι εξής:

  • η πρόοδος της Επιστήμης των Μαθηματικών
  • η ανάπτυξη της ελεύθερης ανταλλαγής των πληροφοριών μεταξύ των μαθηματικών, των επιστημόνων και της κοινωνίας.
  • η ανάπτυξη και η συντήρηση της επιστημονικής ακεραιότητας και η βελτίωση των δυνατοτήτων των μελών της.
  • η ουσιαστική και συνεχής βελτίωση της μαθηματικής εκπαίδευσης και η πρόοδος της γενικής εκπαίδευσης.
  • η προσέγγιση του Έλληνα μαθηματικού, η ενημέρωσή του για κάθε πρόσφατη πρόοδο  της επιστήμης και της τεχνολογίας και η προσφορά  πρακτικής βοήθειας σε θέματα που τον αφορούν κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής, εκπαιδευτικής και διδακτικής εργασίας του.

Κεντρικοί ομιλητές στο συνέδριο, ήταν οι καθηγητές του Αριστοτέλειου παν/μιου Θεσσαλονίκης Γιάννης Αντωνίου, Γιώργος Τσακλίδης και Σταύρος Αυγολούπης, και οι Γρηγόρης Καλογερόπουλος, καθηγητής παν/μιου Αθήνας, και Γεράσιμος Αθανασούλης, καθηγητής ΕΜΠ.
Στη διάρκεια των εργασιών πραγματοποιήθηκαν δύο θεματικά συμπόσια με τίτλους, «τα μαθηματικά και οι εφαρμογές τους στις άλλες επιστήμες και στην ανάπτυξη» και «τα μαθηματικά της εκπαίδευσης, τα αναλυτικά προγράμματα και η κοινωνική διάσταση».
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του συνεδρίου πλαισίωναν ξεναγήσεις στην γραφική πόλη της Καστοριάς και των αξιοθέατων της, υπενθυμίζοντας σε όλους, πως σε καιρούς οικονομικής ύφεσης, ο επιστημονικός τουρισμός αποτελεί ελπίδα τοπικής ανάπτυξης αλλά και εμβάθυνση της γνώσης μας για την όμορφη μας χώρα.

Ιωάννης Τυρλής:   ‘’ Τα μαθηματικά έχουν τεράστια παιδαγωγική αξία ‘’

Για την τεράστια παιδαγωγική αξία των μαθηματικών, αλλά και για τον μεγάλο πλούτο τους μίλησε ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας κ. Ιωάννης Τυρλής κατά την παραμονή του στην Καστοριά για τις εργασίες του Συνεδρίου ‘’ Χαιρόμαστε που είμαστε στη φιλόξενη Καστοριά. Το συνέδριο που γίνεται στην Καστοριά και είναι το 32ο γίνεται κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη της Ελλάδος και σκοπό έχει να δείξει ότι τα μαθηματικά έχουν μια τεράστια δύναμη η οποία βοηθάει και την τεχνολογία και την καθημερινότητά μας , αλλά είναι και μια παράδοση πολιτισμού για αυτό και το συνέδριο έχει σχέση και με τον πολιτισμό γιατί τα μαθηματικά είναι πολιτιστικό αγαθό και είναι κάτι που ο κάθε Έλληνας πολίτης πρέπει να έχει καλή σχέση. Τα μαθηματικά πέρα από την επιστήμη και την τεχνολογία έχουν τεράστια παιδαγωγική αξία γιατί μας μαθαίνουν να σκεφτόμαστε και να καταλάβουμε τον τρόπο που ζούμε. Το συνέδριό μας έχει αυτόν τον ρόλο να αναδείξει τον μεγάλο πλούτο των μαθηματικών. ‘’

Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία βράβευσε τον Καστοριανό μαθητή Φίλιππο Ιλαρίωνα Συτιλίδη

Στο πλαίσιο του 32ου Πανελλαδικό Συνεδρίου Μαθηματικής Παιδείας που διεξήχθη στην Καστοριά , η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία και συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Παραρτήματος Καστοριάς, βράβευσε τον Καστοριανό μαθητή Φίλιππο Ιλαρίωνα Συτιλίδη για τις επιτυχίες του σε μαθηματικούς διαγωνισμούς.

Υπενθυμίζουμε ότι παλαιότερα ο Φίλιππος Ιλαρίωνας Συτιλίδης είχε βραβευτεί και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Συνάντηση εμπλεκόμενων φορέων (stakeholder meeting), στο πλαίσιο του έργου ECOWASTE4FOOD

Συνάντηση εμπλεκόμενων φορέων (stakeholder meeting), στο πλαίσιο του έργου ECOWASTE4FOOD

32η Εμπορο-Βιοτεχνική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας

Το Επιμελητήριο Κοζάνης σε συνεργασία με το Εκθεσιακό Κέντρο Κοζάνης, διοργανώνουν την…

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Παγκόσμια διάκριση για τη φοιτητική ομάδα αεροδιαστημικής ASPiRE στον διαγωνισμό Spaceport America Cup 2021

    Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Παγκόσμια διάκριση για τη φοιτητική ομάδα αεροδιαστημικής…

Η άγνωστη αδερφή της Μέριλιν Μονρόε. Απήχθη από τον πατέρα της και πίστευε ότι η μητέρα της είχε πεθάνει. Συναντήθηκαν σε ένα ορφανοτροφείο και έγιναν οικογένεια

Η άγνωστη αδερφή της Μέριλιν Μονρόε. Απήχθη από τον πατέρα της και…

Οριστική αποχώρησή μου από την θέση του Προέδρου και του Μέλους του Δ.Σ.

Βαγγέλης Πανταζής

Η 1η Πανελλήνια Κλαδική Έκθεση Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών και Προϊόντων αυτών στη Δυτική Μακεδονία

Η 1η Πανελλήνια Κλαδική Έκθεση Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών και Προϊόντων αυτών…