Μια απότομη νεροποντή τα ξημερώματα της Κυριακής ( 11/10 ) ήταν αρκετή για να βυθίσει για άλλη μια φορά την περιοχή του Νομού Καστοριάς και κυρίως τις παραλίμνιες περιοχές και περιοχές στα Κορέστεια σε τεράστια προβλήματα και συγκεκριμένα τεράστιες ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες ( κυρίως μηλοκαλλιέργειες ) που ο αέρας στο διάβα του μαζί με την ισχυρή βροχή ξερίζωσε δέντρα και έριξε τα ώριμα μήλα που ήταν έτοιμα για συγκομιδή από τα δέντρα, κτήματα βούλιαξαν μέσα στη λάσπη, ενώ φασολοκαλλιέργειες στην περιοχή της Χαλάρας παραδόθηκαν στο έλεος του καιρού σκορπίζοντας για ακόμη μία φορά την απογοήτευση και την αγανάκτηση στους αγρότες που βλέπουν τον κόπο τους να πηγαίνει χαμένος μέσα σε λίγα λεπτά .

Η δυνατή νεροποντή που έπεσε στις περιοχές της Καστοριάς κατέστρεψε τις καλλιέργειες μήλων, τις καλλιέργειες φασολιών αλλά και άλλες καλλιέργειες, σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ Δυτικής Μακεδονίας. Η ευρύτερη περιοχή είχε πολλά χρόνια να βιώσει τόσο μεγάλες καταστροφές , αλλά τον τελευταίο καιρό το ένα χτύπημα του καιρού διαδέχεται το άλλο με τους αγρότες να μετρούν τις “πληγές” τους τις επόμενες ημέρες.
Οι ζημιές της φετινής παραγωγής είναι πλέον ανυπολόγιστες, αφού το χαλάζι, ο άνεμος και η βροχή κατάφεραν να καταστρέψουν μεγάλο μέρος των προϊόντων, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η χρονική περίοδος των τελευταίων καιρικών φαινομένων συνέπεσε με το μέσο της συγκομιδής.

Σε κάποια, μάλιστα, κτήματα ξεριζώθηκαν ακόμη και τα δέντρα, τα οποία δεν αποζημιώνονται καν. Πιο συγκεκριμένα, 800 περίπου δέντρα ξεριζώθηκαν σε αγροτική περιοχή της Φωτεινής, προκαλώντας ζημιά μόνο σε έναν παραγωγό της τάξεως των 25.000 ευρώ και για τα οποία δεν πρόκειται να αποζημιωθεί, την ίδια στιγμή που ο ίδιος καταβάλλει ετησίως στον ΕΛΓΑ 4.000 ευρώ ασφαλιστικές εισφορές.

Την Δευτέρα ( 12/10 ) στις πληγείσες περιοχές αναμένονταν γεωπόνοι του ΕΛΓΑ για να εκτιμήσουν το μέγεθος της νέας ζημιάς, την ίδια στιγμή, όμως, που δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των αποζημιώσεων για τις χαλαζοπτώσεις. Οι παραγωγοί βρίσκονται πλέον σε απόγνωση, μη μπορώντας να αντιμετωπίσουν τα αλλεπάλληλα καιρικά φαινόμενα.


Προβλήματα υδροδότησης στην Ιεροπηγή

Τεράστιο πρόβλημα δημιουργήθηκε στην Ιεροπηγή Καστοριάς από τα βρόχινα νερά που θόλωσαν τις πηγές του χωριού και δημιούργησαν πολλά προβλήματα στους κατοίκους.

Συνεργεία της ΔΕΥΑΚ από το πρωί της Κυριακής ( 11/10 ) διέκοψαν την υδροδότηση, προχωρώντας σταδιακά στον καθαρισμό και χλωρίωση της δεξαμενής με την βοήθεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καστοριάς την οποία και ευχαρίστησε δημόσια ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Παύλου.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, κ. Παύλου με δηλώσεις του στον antennes fm τόνισε ότι ‘’ πιθανότερη αιτία είναι τα όμβρια του κάθετου άξονα που οδηγούνται στις πηγές. ‘’

Την Δευτέρα ( 11/10 ) το πρωί ο κ. Παύλου είχε συνάντηση σχετικά με το πρόβλημα που προέκυψε με τις κατασκευάστριες εταιρίες στις οποίες και θα πρότεινε να κατασκευαστεί τεχνικό έργο που θα οδηγεί τα νερά σε άλλο σημείο μακριά από τις πηγές.

Προβλήματα με θολότητα των νερών παρατηρήθηκαν επίσης σε μικρότερη ένταση και στις περιοχές του Κεφαλαρίου και Σιδηροχωρίου, όπου εκεί ήδη ολοκληρώθηκαν οι παρεμβάσεις.

Τέλος, να πούμε ότι και στην Ιεροπηγή αποκαταστάθηκε το πρόβλημα και πλέον μπορούν να πίνουν κανονικά χωρίς φόβο νερό.

Η βουλευτής Ολυμπία Τελιγιορίδου στο πλευρό των αγροτών

Η νεοεκλεγείς βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Καστοριάς κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου επισκέφθηκε τις περιοχές που επλήγησαν από την ισχυρή βροχόπτωση στην περιοχή της Χαλάρας μετά από τηλεφώνημα που δέχτηκε όπως είπε η ίδια από τους εκεί παραγωγούς φασολιών και αντίκρισε μια λυπηρή εικόνα με χιλιάδες στρέμματα φασολιών να είναι πεσμένα, κατεστραμμένα κάνοντας λόγο για μεγάλη καταστροφή που υπέστησαν οι αγρότες της περιοχής ‘’ Τουλάχιστον 300 στρέμματα είναι η καταστροφή των παραγωγών. Η εικόνα είναι πολύ δυσάρεστη. Ζήτησα να υπάρξει άμεση καταγραφή από την αρμόδια υπηρεσία του ΕΛΓΑ των ζημιών ώστε να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν η διαδικασία αποζημίωσης των αγροτών. ‘’

Άμεσο το ενδιαφέρον και η κινητοποίηση της Μαρίας Αντωνίου για τις ζημιές των καλλιεργειών από τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Άμεσο ήταν το ενδιαφέρον και η κινητοποίηση της Μαρίας Αντωνίου έπειτα από τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα που είχαν σαν συνέπεια να δημιουργηθούν σημαντικά προβλήματα στις αγροτικές καλλιέργειες παραγωγών της περιοχής μας.

Σε συνεχείς επικοινωνίες που είχε από την πρώτη κιόλας στιγμή, τόσο με τους αρμόδιους φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, όσο και με κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν, ενημερώθηκε πλήρως για την επικρατούσα κατάσταση.

Σύμφωνα με την ενημέρωση των αρμοδίων αρχών γίνονται ήδη επί τόπου οι καταγραφές των ζημιών έτσι ώστε να υπάρχει ακριβής και επίσημη εικόνα  της κατάστασης.

Είναι δε δεδομένο ότι με την ολοκλήρωση των παραπάνω ενεργειών θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες κινήσεις από πλευράς της Μαρίας Αντωνίου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την άμεση διευθέτησή τους, πάντοτε σε συνεργασία και συντονισμό με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Μετεγγραφές φοιτητών: Αλλαγές στην μοριοδότηση των φοιτητών με χαμηλά εισοδήματα

Μετεγγραφές φοιτητών: Αλλαγές στην μοριοδότηση των φοιτητών με χαμηλά εισοδήματα

Πρόσκληση σε Γενική Συνέλευση μέσω τηλεδιάσκεψης από την Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό Δ.Α.Δ. Ν. Καστοριάς

Πρόσκληση σε Γενική Συνέλευση μέσω τηλεδιάσκεψης από την Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με…

H Μαρίνα Σάττι ετοιμάζεται να μεταφέρει στο River Party, ένα δυναμικό live.

H Μαρίνα Σάττι ετοιμάζεται να μεταφέρει στο River Party, ένα δυναμικό live.

Η ΠΕ Καστοριάς Παρέδωσε εμφιαλωμένα νερά  στο Γενικό Νοσοκομείο

Η ΠΕ Καστοριάς Παρέδωσε εμφιαλωμένα νερά  στο Γενικό Νοσοκομείο

Η εφαρμογή μιας αποτελεσματικής πολιτικής για την ανεργία στη Δυτική Μακεδονία είναι τόσο αναγκαία, όσο και εφικτή

Στο Εργάνη, με τα στοιχεία του Ιουλίου που είναι σήμερα διαθέσιμα, μεταξύ…

Γεωργία Ζεμπιλιάδου: «Σε επιστήμη ανήγαγε, δυστυχώς, το ψέμα η Περιφερειακή Αρχή του κ. Καρυπίδη»

Γεωργία Ζεμπιλιάδου: «Σε επιστήμη ανήγαγε, δυστυχώς, το ψέμα η Περιφερειακή Αρχή του…

Αίτημα του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης

Αίτημα του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης για…

Μεγάλος φιλικός αγώνας μπάσκετ στην πόλη της Καστοριάς με τον ΠΑΟΚ

Μεγάλος φιλικός αγώνας μπάσκετ στην πόλη της Καστοριάς με τον ΠΑΟΚ