Σε πολλές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, οι άνθρωποι απλώνουν στο μπαλκόνι τους ένα κόκκινο ύφασμα

Κόκκινα αυγά και κόκκινο ύφασμα

Μάλιστα σε πολλές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, όπως στη Δράμα και τις Σέρρες, οι άνθρωποι απλώνουν στο μπαλκόνι τους ένα κόκκινο ύφασμα που συμβολίζει το αίμα του Χριστού.

Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης κοινωνούν πολλοί πιστοί. Για όσους νηστεύουν αυστηρά τη Μεγάλη Βδομάδα, χωρίς λάδι, η Μεγάλη Πέμπτη καταλύεται. Δηλαδή τρώμε λάδι, καθώς γιορτάζουμε την παράδοση της Θείας Ευχαριστίας από τον Χριστό στην Εκκλησία και τιμάμε ξεχωριστά την ημέρα αυτή.

Στην εκκλησία μας το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης τελείται ο εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής μαζί με τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου. Οι ιερείς κατά την ετοιμασία της Θείας Κοινωνίας εξάγουν δύο “αμνούς” (το μέρος του άρτου το οποίο μεταβάλλεται σε σώμα Χριστού) και διατηρούν τον ένα αφού τον τεμαχίσουν και τον αποξηράνουν, σε ασφαλές σημείο (μέσα στο αρτοφόριο πάνω στην αγία τράπεζα) για έναν ολόκληρο χρόνο για την κοινωνία των πιστών σε έκτακτες περιπτώσεις.

Το βράδυ τελείται ο Όρθρος της Μεγάλης Παρασκευής, στον οποίο αναπαριστάται το Θείο Δράμα της Σταύρωσης και διαβάζονται δώδεκα (αποσπάσματα από τα) ευαγγέλια που περιγράφουν τα γεγονότα από τη σύλληψη έως και την ταφή του Χριστού.

Τα Δώδεκα Ευαγγέλια περιγράφουν την πορεία του Ιησού προς τον Γολγοθά καθ’ όλη την ημέρα της Μεγάλης Πέμπτης. Τον Μυστικό Δείπνο, το δάκρυ και την ανθρώπινη αδυναμία στους κήπους της Γεσθημανής, την προδοσία του από τον Ιούδα, την σύλληψη, την δίκη, τα βασανιστήρια, την Σταύρωση. Την Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ οι εκκλησίες γεμίζουν από πιστούς για να παρακολουθήσουν τη Σταύρωση του Θεανθρώπου.

Τα Δώδεκα Ευαγγέλια είναι η ονομασία κατά την παράδοση και προέρχεται από τα 12 Ευαγγελικά αποσπάσματα που αναγιγνώσκονται κατά την Μεγάλη Πέμπτη. Φυσικά τα Ευαγγέλια της Καινής Διαθήκης είναι τέσσερα, από τους τέσσερις Ευαγγελιστές της Εκκλησίας μας. Οι αναρτήσεις θα συνεχιστούν και την Μεγάλη Παρασκευή με τα Ευαγγελικά αποσπάσματα των Μεγάλων Ωρών και τον Επιτάφιο.

 

Τα 12 Ευαγγέλια της Μεγάλης Πέμπτης

Ευαγγέλιο Πρώτο, Μεγάλη Πέμπτη – Προλέγεται η άρνηση του Πέτρου.

Ευαγγέλιο Δεύτερο, Μεγάλη Πέμπτη – Ο Πέτρος απαρνείται το Χριστό.

Ευαγγέλιο Τρίτο, Μεγάλη Πέμπτη – Ο Ιησούς μπροστά στο μεγάλο συνέδριο.

Ευαγγέλιο Τέταρτο, Μεγάλη Πέμπτη – Ο Ιησούς μπροστά στον Πιλάτο.

Ευαγγέλιο Πέμπτο, Μεγάλη Πέμπτη – Ο Ιησούς καταδικάζεται σε θάνατο.

Ευαγγέλιο Έκτο, Μεγάλη Πέμπτη – Οι στρατιώτες εμπαίζουν τον Ιησού.

Ευαγγέλιο Έβδομο, Μεγάλη Πέμπτη – Η σταύρωση του Ιησού.

Ευαγγέλιο Όγδοο, Μεγάλη Πέμπτη – Ο θάνατος του Ιησού.

Ευαγγέλιο Ένατο, Μεγάλη Πέμπτη – Ένας στρατιώτης λογχίζει την πλευρά του Ιησού.

Ευαγγέλιο Δέκατο, Μεγάλη Πέμπτη – Ο ενταφιασμός του Ιησού.

Ευαγγέλιο Ενδέκατο, Μεγάλη Πέμπτη – Η ταφή του Ιησού.

Ευαγγέλιο Δωδέκατο, Μεγάλη Πέμπτη – Η φρούρηση του τάφου.

Τα 12 Ευαγγέλια της Μεγάλης Πέμπτης συγκροτούνται κυρίως από περικοπές των Ευαγγελίων του Ιωάννη και του Ματθαίου.

Πηγή: iefimerida.gr

You May Also Like

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης παιδιών από την Ελλάδα στη Γερμανία – Πώς έφτασαν οι αρχές στα ίχνη του

Μια βλάβη σε αεροπλάνο έδωσε περίπου δυόμισι χρόνια «παράταση δράσης» σε ένα…

Έσπασε το “φράγμα” των 6 μέτρων ο Καραλής (video)

Ο χάλκινος Ολυμπιονίκης του Παρισιού, ήταν καταπληκτικός στο Diamond League της Σιλεσίας, καθώς κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ, στο άλμα επί κοντώ.

Το πρώτο σούπερ μάρκετ με ωράριο από 07:45 και άνοιγμα τις Κυριακές

Κίνηση «έκπληξη» αλλάζει τα δεδομένα για το ωράριο των σούπερ μάρκετ.

Αναβολή του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Ελιάς

Αναβολή του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Ελιάς

Ζαχάροβα κατά Μητσοτάκη: Αδιανόητη σύγκριση του Μεσολογγίου με τους ναζί του Αζόφ

Ζαχάροβα κατά Μητσοτάκη: Αδιανόητη σύγκριση του Μεσολογγίου με τους ναζί του Αζόφ

Πώς το κύκλωμα ΟΠΕΚΕΠΕ ξέπλενε εκατομμύρια μέσω στοιχηματικών εταιρειών και πολυτελών αγορών

Οι αγορές Fendi και Gucci και οι εκατοντάδες καταθέσεις σε λογαριασμούς του αρχηγού

Συγκίνησε η Αναστασία Πλακιά: «Θα δώσουμε οξυγόνο σε εκείνους που τους το στέρησαν για πάντα» (VIDEO)

Το μήνυμα της Αναστασίας Πλακιά

Yorgaki: Ένα αυθεντικό ελληνικό καφενείο στην καρδιά του Παρισιού

Yorgaki: Ένα αυθεντικό ελληνικό καφενείο στην καρδιά του Παρισιού

Φωτιά στη Ρόδο: Εμπρησμό «βλέπουν» οι Αρχές – Κάηκαν περισσότερα από 100 στρέμματα δάσους

Αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά χάρη στην έγκαιρη κινητοποίηση πυροσβεστών και εθελοντών