Κάνοντας μια βόλτα στη σιδερένια γέφυρα της Φρανκφούρτης (Eiserner Steg) που διασχίζει τον ποταμό Μάιν, δε μπορείς να μη σταθείς στην επιβλητική πινακίδα που αναγράφει τους στίχους του Ομήρου από την Οδύσσεια: «ΠΛΕΩΝ ΕΠΙ ΟΙΝΟΠΑ ΠΟΝΤΟΝ ΕΠ ΑΛΛΟΘΡΟΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ» που σημαίνει «Πλέοντας μέσ” το μελανό πέλαγος μ” αλλόγλωσσους ανθρώπους».

Διαβάζεις Όμηρο στο κεντρικότερο σημείο της Φρανκφούρτης, στον οικονομικό πυρήνα της Γερμανίας, καθώς είναι η έδρα του Γερμανικού Χρηματιστηρίου (Deutsche Börse AG), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πολλών τραπεζών, όπως η Ντόιτσε Μπανκ και η Κομέρτσμπανκ! Σου προκαλεί δέος και διαπιστώνεις ότι η ιστορία διδάσκει ακόμα και στους πιο δύσκολους καιρούς. Και δίνει αθόρυβα τις απαντήσεις με τρόπο επιβλητικό!

Mια ελληνική επιγραφή στο κεντρικότερο σημείο της ΦρανκφούρτηςΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: flickr/ O de Andrade (MoScha) ©

Η γέφυρα αυτή έχει ιδιαίτερη ιστορία. Φτιάχτηκε με κόπο και έξοδα των κατοίκων της Φρανκφούρτης το 1869, προκειμένου να ενωθεί η μια άκρη της πόλης με την άλλη. Ήταν απόφαση που πάρθηκε μετά από άκαρπες συζητήσεις πενήντα ετών. Το γερμανικό κράτος υπήρξε ανεπαρκές εκείνα τα χρόνια και προκάλεσε την αγανάκτηση των πολιτών με την ολιγωρία του.

Για την αποπληρωμή του κόστους αρχικά όποιος χρησιμοποιούσε την γέφυρα πλήρωνε διόδια. Μετά το 1886 η ιδιοκτησία της γέφυρας έγινε δημοτική και έτσι τα διόδια καταργήθηκαν. Πριν από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η γέφυρα ανατινάχθηκε γεγονός που φρόντισαν άμεσα να διορθώσουν χτίζοντας την και πάλι από την αρχή.

Το 1993 ανακαινίστηκε ριζικά γιατί η φθορά που είχε επέλθει στο ατσάλι ήταν πολύ μεγάλη. Το κόστος της ανακαίνισης άγγιξε τα 16 εκατομμύρια μάρκα. Μέσα στο κόστος της ανακαίνισης είχε συμπεριληφθεί και μια μεγάλη επιγραφή με την ομηρική ρήση, «ΠΛΕΩΝ ΕΠΙ ΟΙΝΟΠΑ ΠΟΝΤΟΝ ΕΠ ΑΛΛΟΘΡΟΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ» δηλαδή «Πλέοντας μέσ’ το μελανό πέλαγος μ’ αλλόγλωσσους ανθρώπους» την οποία επιμελήθηκε ο καλλιτέχνης Hagen Bonifer.

Εύστοχη επιλογή αν αναλογιστούμε ότι είναι μια πόλη που φιλοξενεί 180 διαφορετικές εθνικότητες. Ωστόσο, η επίσημη εκδοχή είναι ότι η ρήση του Ομήρου επιλέχθηκε συμβολικά γιατί η γέφυρα ενώνει δύο διαφορετικές περιοχές της Φρανκφούρτης πάνω από τα σκούρα νερά του ποταμού Μάιν.

https://www.womantoc.gr/

You May Also Like

Ισχυρή κακοκαιρία προ των πυλών – Ποιες περιοχές θα «χτυπήσει»

Σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου Κλέαρχου Μαρουσάκη,  αναμένονται βροχές, πολύ ισχυροί άνεμοι και…

Νέα ανησυχητικά μηνύματα από το μέτωπο της ακρίβειας

Με άνοδο σε σύγκριση με τον Νοέμβριο έκλεισε τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός

Πούτιν για παραδοσιακές αξίες: Η γυναίκα είναι γυναίκα και ο άνδρας είναι άνδρας

Πούτιν για παραδοσιακές αξίες: Η γυναίκα είναι γυναίκα και ο άνδρας είναι…

Σπερχειάδα: Ύψωσαν τη σημαία της Χούντας στον Αγροτικό Συνεταιρισμό

Σφοδρές αντιδράσεις από την κίνηση αυτή

Ουκρανία: Μαζική κυβερνοεπίθεση έθεσε εκτός λειτουργίας κυβερνητικές σελίδες

Η Ουκρανία έχει πληγεί από «μαζική» κυβερνοεπίθεση, με τους ιστότοπους πολλών κυβερνητικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένου του…

Καιρός: Επιδείνωση της κακοκαιρίας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Οδηγίες για το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού και την κακοκαιρία Denise…

Υποβρύχιο Titan: Νεκροί και οι 5 επιβαίνοντες

Η ανακοίνωση της OceanGate για το τραγικό φινάλε. Τραγική κατάληξη είχαν οι…

Σούπερ Μάρκετ: Καλά κρατεί ο πληθωρισμός της απληστίας

Η ακρίβεια εκτίναξε τον τζίρο, αλλά δεν συνοδεύτηκε από τόνωση της κατανάλωσης – «Πρωταγωνιστές» τα φθηνότερα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Παρασκευή 16 Απριλίου

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Παρασκευή 16 Απριλίου