Περίπου μία ώρα διήρκησε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, με ελληνικές κυβερνητικές πηγές να κάνουν λόγο για «ειλικρινή συζήτηση σε θετικό κλίμα». Κατά τις ίδιες πηγές, «οι δύο ηγέτες έθεσαν το πλαίσιο για τη συνέχεια».

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε 16 μήνες μετά την τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών στην Κωνσταντινούπολη. Οι κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν προσήλθαν χαμογελαστοί στην αίθουσα της συνάντησης και είχαν θερμή χειραψία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Τι είπαν οι δύο ηγέτες στην αρχή του τετ α τετ

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την έναρξη της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επεσήμανε την ύπαρξη νέου Υπουργικού Συμβουλίου και στις δύο χώρες με τον κ. Μητσοτάκη να τονίζει πως «αντιλαμβάνομαι πως οι υπουργοί Εξωτερικών έχουν ήδη μιλήσει και έχουν μία πολύ καλή επαφή και συνεργασία».

Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Άννα-Μαρία Μπούρα, ενώ τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πλαισίωσαν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο επικεφαλής σύμβουλός του, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι στην αρχή της συνάντησης των δύο ηγετών ήταν παρών και ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος και συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για την επανεκλογή του. Με τη σειρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον κ. Καλίν για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε χθες την ελπίδα να πραγματοποιηθεί ένα πρώτο βήμα επανεκκίνησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, επιμένοντας ότι Ελλάδα και Τουρκία δεν είναι καταδικασμένες να ζουν σε περιβάλλον έντασης. Εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος ότι Αθήνα και Άγκυρα μπορούν να συμφωνήσουν στη χάραξη ενός οδικού χάρτη ώστε να επιλυθεί το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδος, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Συνάντηση Ν. Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του

Σημειώνεται ότι και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας είχε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, υπογραμμίστηκε «η σημασία θετικού κλίματος, διαύλων επικοινωνίας και συναντήσεων για τις διμερείς μας σχέσεις και τη συνεργασία μας βάσει Διεθνούς Δικαίου και Αρχής καλής γειτονίας». Επίσης «συμφωνήθηκε η επικοινωνία δύο πλευρών για την διευθέτηση Συνάντησης για δραστηριότητες Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ)».

Πηγή:naftemporiki.gr

 

You May Also Like

Υπογραφή σύμβασης για το έργο «Δημιουργία Ενιαίου Δικτύου Σήμανσης και πληροφόρησης των Πέτρινων Γεφυριών της Δυτικής Μακεδονίας»

Εντάσσεται σε ένα συνολικό ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την ανάδειξη και αξιοποίηση των πέτρινων γεφυριών της Δυτικής Μακεδονίας

Θάνος Τζήμερος: Νέα προκλητικά σχόλια για τα ρούχα της Κεφαλά και του Μπιμπίλα

Σεξιστική επίθεση του Τζήμερου στους δύο βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας

Γ. Γρηγοριάδης: Την Κυριακή γυρίζουμε σελίδα για να αναγεννήσουμε τον Δήμο Καστοριάς

Η κεντρική ομιλία και παρουσίαση των υποψηφίων του συνδυασμού “Αλλαγή ΄Τώρα με Στρατηγική»

Συνάντηση Μαρίας Αντωνίου με Καστοριανούς της Θεσσαλονίκης

«Σε αυτό τον αγώνα σας θέλω όλους δίπλα μου για να πάμε την Καστοριά ακόμη πιο μπροστά»

Πρόγραμμα επισκέψεων «Προτεραιότητα στον Πολίτη» (28/09)

Το σημερινό πρόγραμμα επισκέψεων του συνδυασμού

Συλλυπητήριο μήνυμα Γρηγόρη Γρηγοριάδη για την απώλεια του Γιώργου Χαλκίδη

«Όλοι όσοι είχαμε την τιμή και την τύχη να τον γνωρίσουμε καλά δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ»

Γη, ύδωρ και χρήμα στην Πολυεθνική RWE δίνει η Κυβέρνηση και η Περιφερειακή Αρχή της Δυτικής Μακεδονίας

Η Γη των Ορυχείων ανήκει στους κατοίκους και όχι στο κεφάλαιο