Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης παραχωρεί συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR και στη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα. Τρίτη 13 Ιουνίου 2023 (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/EUROKINISSI)
Στις καταστροφές από τις πυρκαγιές και τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή.

«Η σημερινή επέτειος αποκατάστασης της δημοκρατίας βρίσκει δυστυχώς τη χώρα μας σε ώρες μάχης με την κλιματική κρίση. Την απειλή της εποχής μας που δοκιμάζει ολόκληρο τον πλανήτη, ειδικά τη μεσόγειο, ειδικά την πατρίδα μας. Βιώσαμε τον όλεθρο σε πολλές περιοχές και τελευταία δυστυχώς στη Ρόδο. Το νησί πληγώθηκε. Ευτυχώς όμως παρά την πρωτοφανή επέλαση της φωτιάς δεν χάθηκε καμία ζωή, δεν υπήρξε κανένας σοβαρός τραυματισμός για να αποδειχθεί και πάλι ότι απέναντι στη μανία της φύσης κανένα μέτρο δεν θα είναι ποτέ αρκετό. Πολύ περισσότερο που το φετινό καλοκαίρι έχει απανωτούς έντονους καύσωνες» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην έναρξη της ομιλίας του ομιλία του στη βουλή.

«Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν οργανωμένα και εγκαίρως σε ασφάλεια σημεία. Ευγνωμονούμε την πυροσβεστική, την αστυνομία την πολιτική προστασία, τις ένοπλες δυνάμεις, το λιμενικό, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους εθελοντές για την αυταπάρνηση τους. Η αναμέτρηση αυτή ήταν και είναι άνιση και έτσι θα συνεχιστεί για όσο διάστημα οι καιρικές συνθήκες παραμένουν δυσχερείς» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Έχουμε ακόμα τρεις δύσκολες ημέρες, μετά θα υπάρχει ύφεση του καύσωνα, αλλά θα πρέπει για τις επόμενες εβδομάδες να είμαστε όλοι σε μόνιμη επιφυλακή. Βρισκόμαστε σε πόλεμο, προσανατολισμένοι αποκλειστικά στο μέτωπο της φωτιάς. Θα ξαναφτιάξουμε αυτά που χάσαμε, θα αποζημιώσουμε αυτούς που χτυπήθηκαν. Ο απολογισμός θα έρθει πλήρης ψύχραιμος, στον χρόνο που πρέπει όταν θα κάνουμε τον συνολικό απολογισμό, είτε αφορά το επιχειρησιακό επίπεδο και τις πιθανές καθυστερήσεις στην πρόληψη, είτε τρις αιτίες και το ενδεχόμενο εμπρησμών από δόλο ή αμέλεια» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ θα εκδηλώνεται ολοένα και περισσότερο με μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές και η κυβέρνηση οφείλει να μην αρκείται στην όποια πρόοδο έχουμε πετύχει αλλά να προσαρμόζουμε γρήγορα τα σχέδια μας προσαρμόζει τα σχέδια της στις νέες συνθήκες, αναλαμβάνοντας και ειδικές πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΕΕ. Απαιτείται αλλαγή κουλτούρας και συμπεριφορά από όλους» τόνισε υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι από αυτή τη δοκιμασία το κράτος απουσιάζει. «Το αντίθετο ήταν παρών ενισχυμένο όσο ποτέ. Με περισσότερα εναέρια μέσα, περισσότερους πυροσβέστες» είπε.
You May Also Like

Κλιματική κρίση: Η υπερθέρμανση των ωκεανών απειλεί τα κοράλλια

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι κοραλλιογενείς ύφαλοι σε όλο τον κόσμο βιώνουν το μεγαλύτερο γεγονός μαζικής λεύκανσης που έχει καταγραφεί ποτέ.

Όσοι νόσησαν με κορονοϊό διατηρούν αντισώματα για οκτώ μήνες

Σημαντική έρευνα επιστημόνων στην Ελλάδα

Βίντεο – Λευκός Οίκος: Η μπάντα των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ παίζει… ικαριώτικο

Η μπάντα των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ παίζει… ικαριώτικο

Google: Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ανιχνεύει παθήσεις των πνευμόνων

«Μας δίνει την αυτοπεποίθηση ότι πρόκειται για ένα αξιόπιστο εργαλείο», δήλωσε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Ευρώπη: Η εξαφάνιση των εθνικών αερογραμμών

Τους τελευταίους τρεις μήνες ο ευρωπαϊκός κλάδος αερομεταφορών μετρά δύο θύματα: την…

Έτσι θα γίνει ο αγιασμός στα σχολεία- Τι συμφώνησαν Σύνοδος και Κεραμέως

Έτσι θα γίνει ο αγιασμός στα σχολεία- Τι συμφώνησαν Σύνοδος και Κεραμέως

Το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ 2019

Στις 6  Ιουνίου η πρεμιέρα των Πανελλαδικών

Γεωργιάδης: Μέσα στην εβδομάδα τα πρόστιμα σε πρατήρια καύσιμων για αισχροκέρδεια

«Oι έλεγχοι, από το διυλιστήριο μέχρι τον πρατηριούχο καύσιμων, θα ενταθούν ως…

Το ειδύλλιο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και της Μαρίας Σάκκαρη

Το ειδύλλιο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και της Μαρίας Σάκκαρη