ΝΑΙ της Επιτροπής Περιβάλλοντος για την αποκατάσταση της φύσης

Μια ανάσα από το να γίνει πραγματικότητα η πολυαναμενόμενη νομοθεσία 

Την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου, τα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος (ENVI) του Ευρωκοινοβουλίου (ΕΚ) εξασφάλισαν με την ψήφο τους την πλειοψηφική επικράτηση της νομοθετικής πρότασης για την Αποκατάσταση της Φύσης, όπως αυτή διαμορφώθηκε έπειτα από έντονες διαπραγματεύσεις στο στάδιο του Τριμερούς Διαλόγου.

Η κρίσιμη ψηφοφορία ολοκληρώθηκε με 53 υπέρ και 28 κατά ενώ, μεταξύ αυτών που στήριξαν την πρόταση, ήταν και όλοι οι Έλληνες Ευρωβουλευτές που συμμετείχαν στη διάσκεψη (Μαρία Σπυράκη, Πέτρος Κόκκαλης, Νίκος Παπανδρέου). Πλέον, το επόμενο σημαντικό βήμα είναι η τελική επικύρωση της νομοθεσίας από την Ολομέλεια του ΕΚ, η οποία αναμένεται να λάβει χώρα στις αρχές του 2024. Στη συνέχεια, το Συμβούλιο θα χρειαστεί να δώσει την τελική έγκριση.
Με αρχικό στόχο την αποκατάσταση τουλάχιστον του 20% της ευρωπαϊκής φύσης στην ξηρά, τα ποτάμια και τη θάλασσα μέχρι το 2030, η προτεινόμενη νομοθεσία πέρασε από συμπληγάδες για να φτάσει στο σήμερα. Εντός του 2023, και χωρίς καμία σχετική αιτιολόγηση, η νομοθετική πρόταση υπέστη ανεξήγητες επιθέσεις από τη συντηρητική πτέρυγα του Ευρωκοινοβουλίου, με προεξάρχον το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα υπό την ηγεσία του Manfred Weber.
Αν και δεν απορρίφθηκε, η νομοθεσία δεν πέρασε αλώβητη από την Ολομέλεια του ΕΚ αλλά, αντίθετα, απώλεσε σημαντικό κομμάτι από τη φιλοδοξία των στόχων της, τουλάχιστον σε σύγκριση με την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη Γενική Προσέγγιση του Συμβουλίου. Αυτό το -σαφώς αποδυναμωμένο- κείμενο έφτασε στο στάδιο του Τριμερούς Διαλόγου, κατά τη διάρκεια του οποίου τα τρία κορυφαία θεσμικά όργανα της ΕΕ συμφώνησαν, έπειτα από συμβιβασμούς και παραχωρήσεις, στο τελικό κείμενο που ενέκρινε η Επιτροπή Περιβάλλοντος.

Η ψήφος της Επιτροπής Περιβάλλοντος είναι το απόσταγμα μιας άνευ προηγουμένου κινητοποίησης για την υποστήριξη του πρώτου νόμου σε επίπεδο ΕΕ για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων: περισσότεροι από 6.000 επιστήμονες, 100 επιχειρήσεις, 200 Οργανώσεις, πολυάριθμοι ακτιβιστές και πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες από την Ελλάδα και όλη την Ευρώπη απαίτησαν από τους ιθύνοντες τη θέσπιση μιας δυνατής νομοθεσίας για την Αποκατάσταση της Φύσης.
Τα μέλη της συμμαχίας των περιβαλλοντικών οργανώσεων BirdLife Ευρώπης, ClientEarth, EEB και WWF EU, εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος έδειξε την έμπρακτη δέσμευσή της να γίνει η νομοθεσία αυτή πραγματικότητα πριν τις επερχόμενες ευρωεκλογές, την ίδια ώρα όμως διατυπώνουν και ορισμένες επιφυλάξεις:

«Η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία στηρίζει τις προσπάθειες της συμμαχίας εδώ και τρία χρόνια και είναι οπωσδήποτε ενθαρρυντικό να βλέπεις τη στήριξη στη νομοθεσία να δυναμώνει. Ωστόσο, δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε την απογοήτευσή μας για τη στάση όσων Ευρωβουλευτών επιμένουν να αρνούνται την πραγματικότητα, αρνούμενοι στην ουσία να προστατεύσουν τη φύση και τους πολίτες από τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας της βιοποικιλότητας. Τώρα, είναι η σειρά της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου να ψηφίσει για τη νομοθεσία για την Αποκατάσταση της Φύσης και ελπίζουμε όλοι οι Ευρωβουλευτές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων», τόνισε η Κωνσταντίνα Ντεμίρη, Διευθύντρια της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ.

 

 

Κατεβάστε σχετικό φωτογραφικό υλικό ΕΔΩ

You May Also Like

Καλαμάκια από χαρτί και μπαμπού – Το 80-90% με τοξικές ουσίες

Η πρώτη ευρωπαϊκή μελέτη για τα χάρτινα καλαμάκια βρίσκει επάνω τους «χημικά που ζουν για πάντα»

Το φιτίλι των πυρκαγιών άναψε τον χειμώνα

Επιστήμονες προειδοποιούσαν ήδη από τον Μάιο

Τέλος Στις 4 Εποχές… Οι Επιστήμονες Βλέπουν Να… Χάνονται Το Φθινόπωρο Και Η Άνοιξη

Όπως υπολογίζουν αναμένονται ηπιότεροι χειμώνες και θερμότερα καλοκαίρια.

Εισπνοέας Άλατος Ιμαλαΐων: Μάθετε πως να τον Χρησιμοποιήσετε για να Βελτιώσετε την Υγεία των Πνευμόνων σας

Έχετε παρατηρήσει ότι τα μαλλιά,το δέρμα και οι πνεύμονες σας έχουν μια υπέροχη αίσθηση όταν περνάτε χρόνο δίπλα στη θάλασσα;

«ΕΛΠΙΔΑ»: Εφαρμόζεται επιτέλους η περιβαλλοντική νομοθεσία για τις Ανεμογεννήτριες στα Πιέρια Όρη

Μετά από την καταγγελία του συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ» για παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην διαδικασία Περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργου

Ισχυρή ηλιακή καταιγίδα θα «χτυπήσει» σήμερα τη Γη

Επιστήμονες της NASA εκτιμούν ότι ένα εκθαμβωτικό σέλας θα είναι ορατό και σε πιο νότιες περιοχές του πλανήτη

Αποτρόπαιες πράξεις… Θανάτωσαν αρκούδες πάνω στην Εθνική Οδό!

«Τέτοια γεγονότα είναι θλιβερά και καταδικαστέα» σημείωσε ο κ. Παπαδημητρίου.

Έκρηξη στο ηφαίστειο της Σαντορίνης: «Μια από τις βιαιότερες που έχουν ποτέ καταγραφεί ποτέ»

Δεκαπέντε φορές βιαιότερη η έκρηξη της Σαντορίνης από τη Hunga Tonga, την έως τότε πιο βίαιη