Γιώργος Λιάλιος

Παράνομα λειτουργεί το μπιτς μπαρ Santa Marina στην Καλλιθέα της Ρόδου, που έγινε γνωστό το Σαββατοκύριακο για τις… θαλάσσιες ξαπλώστρες του. Η σφράγισή του έχει διαταχθεί ήδη από το 2016, έχει σφραγιστεί επανειλημμένως, όμως χάρη σε μια «περίεργη» ανάκληση της σφράγισης το 2021, το κατάστημα εξακολουθεί και σήμερα να λειτουργεί χωρίς άδεια, μέσα σε αιγιαλό και αρχαιολογικό χώρο. Αυτή η ανάκληση ερευνάται ποινικά και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η άσκηση διώξεων. Ακόμη μία ιστορία αυθαιρεσίας και ατιμωρησίας που δυσφημεί το νησί της Ρόδου βρίσκεται πίσω (και) από το Santa Marina. Σύμφωνα με έγγραφα που βρίσκονται στη διάθεση της «Κ»:

• Η επιχείρηση «Διαφήμιση και Τροφοδοσίες Ε.Ε.» μίσθωσε το 2014 και το 2015 τμήμα του αιγιαλού με δικαίωμα τοποθέτησης τροχήλατης καντίνας.

• Ηδη από το 2015 η επιχείρηση ξεκίνησε να επεκτείνεται παράνομα, με αυθαίρετες κατασκευές. Το 2016 εκδίδονται τα πρώτα πρωτόκολλα κατεδάφισης, τον Ιανουάριο και τον Ιούλιο. Το 2016 ο Δήμος Ρόδου αποφάσισε για πρώτη φορά την οριστική διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης (απόφαση 160/16). Η σφράγιση πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2017 (γιατί η επιχείρηση προσπάθησε να ανακόψει δικαστικά, χωρίς επιτυχία, την απόφαση) και, όπως προκύπτει από αναφορές του αστυνομικού τμήματος Ρόδου, χρειάστηκε να επαναληφθεί γιατί παραβιάστηκε.

• Το 2017 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου έλαβε απόφαση κατεδάφισης, η οποία δεν εκτελέστηκε ποτέ.

• Το 2017-2018 η Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσου συνεχίζει να καταγράφει σε εκθέσεις αυτοψίας τόσο την παράνομη κατάληψη αιγιαλού και παραλίας όσο και τις παράνομες κατασκευές.

• Το 2018 λαμβάνεται νέα απόφαση οριστικής διακοπής λειτουργίας (62/18) από τον Δήμο Ρόδου. Ωστόσο η σφράγιση της επιχείρησης γίνεται τον… Οκτώβριο, όταν έχει πλέον τελειώσει η σεζόν.

Η προϊστορία του καταστήματος που έγινε γνωστό το Σαββατοκύριακο για τον κολυμβητή-σερβιτόρο.

• Το 2020 η επιχείρηση (που έως τότε λειτουργούσε χωρίς άδεια) υποβάλλει στον δήμο γνωστοποίηση λειτουργίας. Η γνωστοποίηση είναι φυσικά παράνομη, καθώς η επιχείρηση δεν είχε μισθωτήριο από το Δημόσιο, ενώ διαπιστωμένα έχει παράνομες κατασκευές.

• Το 2021 ανακαλείται η άδεια λειτουργίας και λαμβάνεται νέα απόφαση οριστικής διακοπής λειτουργίας από τον Δήμο Ρόδου (41/21). Για ακόμη μία φορά η σφράγιση προγραμματίζεται να εκτελεστεί τον… Οκτώβριο. Εκεί εξελίσσεται μια παράξενη υπόθεση: Η επιχείρηση ειδοποιείται στις 14 Οκτωβρίου ότι θα σφραγιστεί στις 22 Οκτωβρίου. Η επιχείρηση υποβάλλει στις 20 Οκτωβρίου αίτημα ανάκλησης της απόφασης σφράγισης, υποστηρίζοντας ότι μετά τη διακοπή λειτουργίας της δεν συντρέχει λόγος. Στις 21 Οκτωβρίου, νομικός σύμβουλος του Δήμου Ρόδου γνωμοδοτεί ότι επειδή η γνωστοποίηση (άδεια λειτουργίας) έχει ακυρωθεί, πρέπει να ανακληθεί και η απόφαση σφράγισης. Στις 22 Οκτωβρίου, την ημέρα που έπρεπε να εκτελεστεί, η σφράγιση ανακαλείται με απόφαση του Δήμου Ρόδου. Για την υπόθεση αυτή έχει σχηματιστεί δικογραφία: συγκεκριμένα ερευνάται ποινικά γιατί ενώ το κατάστημα είχε σφραγιστεί από το 2016, συνέχισε να λειτουργεί και μάλιστα από το 2021 ανακλήθηκε η σφράγιση. Παράλληλα ερευνώνται και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις ανάκλησης σφραγίσεων.

• Η Εφορεία Αρχαιοτήτων διαπιστώνει και αυτή «εκτεταμένες αυθαίρετες επεμβάσεις» στον αιγιαλό και στην παραλία, σημειώνοντας ότι η περιοχή βρίσκεται εντός των ορίων του αρχαιολογικού χώρου της πόλης της Ρόδου.

Και πάμε στο 2023. Η επιχείρηση συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, χωρίς άδεια, ενώ οι θαλάσσιες κατασκευές… αυγατίζουν. Το Λιμενικό πραγματοποιεί στις 16 Μαΐου αυτοψία και καταγράφει ως αυθαίρετα 9 θαλάσσια κρεβάτια διαστάσεων 2Χ2 (τα περιγράφει ως «επικαθήμενες κατασκευές», δηλαδή χωρίς θεμέλια στον βυθό). Στις 7 Ιουνίου το Λιμενικό πραγματοποιεί νέα αυτοψία και διαπιστώνει ότι έχουν προστεθεί… ακόμη 18 θαλάσσια κρεβάτια (συνολικά 27). Το Λιμενικό Σώμα επιβάλλει πρόστιμο 10.400 ευρώ (ένα ποσό… αστείο, αν σκεφθεί κανείς ότι αυτά τα κρεβάτια ενοικιάζονται προς 150 ευρώ έκαστο). Στις 26 Ιουνίου πραγματοποίησε αυτοψία για τα θαλάσσια κρεβάτια και η Κτηματική Υπηρεσία επιβάλλοντας στην εταιρεία «Διαφήμιση και Τροφοδοσίες» πρόστιμο 5.400 ευρώ. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά:

– Κατ’ αρχάς, κατά τον έλεγχο που πραγματοποίησε το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, κατ’ εντολήν του υπουργού, δεν διαπιστώθηκε ότι το κατάστημα λειτουργεί χωρίς άδεια; Πώς πληρώνονται οι εργαζόμενοι;

– Γιατί δεν σφραγίζεται εκ νέου το κατάστημα, παρά αφήνεται «να βγάλει τη σεζόν» (όπως και πολλά ακόμη παράνομα μπιτς μπαρ στη Ρόδο);

– Τέλος, για ποιο λόγο δεν μπορεί από το 2017 να εκτελεστεί η απόφαση κατεδάφισης (όπως και για πολλά ακόμη παράνομα μπιτς μπαρ στη Ρόδο);

Πηγή:kathimerini.gr

You May Also Like

Δήμος Θηβαίων: Τοποθετήθηκαν σε 3 παραλίες ράμπες πρόσβασης ΑΜΕΑ στη θάλασσα!

Δήμος Θηβαίων: Τοποθετήθηκαν σε 3 παραλίες ράμπες πρόσβασης ΑΜΕΑ στη θάλασσα!

Τετραπλασιάστηκαν τα ραντεβού για εμβολιασμό από τους άνω των 60 ετών μετά τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη

Τετραπλασιάστηκαν τα ραντεβού για εμβολιασμό από τους άνω των 60 ετών μετά…

Τέλος οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις με πατέντα από Έλληνες επιστήμονες

Τέλος οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις με πατέντα από Έλληνες επιστήμονες

Αυτά είναι τα όπλα που έστειλε η Ελλάδα στην Ουκρανία: Ο Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε τη Βουλή

Στα όπλα που έχει στείλει η Ελλάδα στην Ουκρανία αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος…

Σε έξαρση ο κοκκύτης: Καμπανάκι από τους ειδικούς για τα βρέφη και τις εγκύους

Απαραίτητος ο εμβολιασμός, ειδικά για τις εγκύους

Παναθηναϊκός: Κατέρρευσε το σκέπαστρο πάνω απ’ τα VIP της Λεωφόρου!

Παναθηναϊκός: Κατέρρευσε το σκέπαστρο πάνω απ’ τα VIP της Λεωφόρου!

Σήμερα η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς με 11 θέματα

Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δύμου Καστοριάς σήμερα Τρίτη, 14 Ιουνίου 2022…