Ένα 16χρονο κορίτσι από το Νεπάλ πέθανε ως αποτέλεσμα της παράνομης πρακτικής του Τσαουπάντι, όπου οι γυναίκες με εμμηνόρροια αναγκάζονται να μένουν σε καλύβες έξω από τα σπίτια τους.

Η Anita Chand, από την περιοχή Baitadi, στα δυτικά της χώρας, στα σύνορα με την Ινδία, φέρεται να πέθανε την Τετάρτη 9/8 από δάγκωμα φιδιού ενώ κοιμόταν. Ο θάνατός της είναι ο πρώτος αναφερόμενος θάνατος από το Τσαουπάντι από το 2019 και οι ακτιβιστές φοβούνται ότι η πρόοδος για την εξάλειψη της πρακτικής υπονομεύεται.

Το Τσαουπάντι, που από το 2005 θεωρείται παράνομο, τιμωρείται με φυλάκιση έως και τριών μηνών και πρόστιμο 3.000 ρουπίων Νεπάλ (περίπου 20 ευρώ). Η αστυνομία της περιοχής Baitadi είπε ότι ερευνά τον θάνατο της Anita. Η οικογένειά της αρνήθηκε ότι είχε περίοδο όταν πέθανε.

«Εργαζόμαστε για να τερματίσουμε αυτήν την πρακτική, αλλά [έχουμε] πολλά να κάνουμε», δήλωσε η Bina Bhatta, αντιπρόεδρος του αγροτικού δήμου Pancheshwar στο Baitadi.

Ο τελευταίος αναφερόμενος θάνατος από Τσαουπάντι ήταν το 2019. Η Parwati Budha Rawat21 ετών, πέθανε αφού πέρασε τρεις νύχτες σε μια υπαίθρια καλύβα. Ο θάνατός της ήταν το πέμπτο κρούσμα που αναφέρθηκε εκείνη τη χρονιά. Γυναίκες και κορίτσια πέθαναν από επιθέσεις ζώων και από εισπνοή καπνού μετά το άναμμα φωτιών σε καλύβες χωρίς παράθυρα. Ο κουνιάδος του Rawat καταδικάστηκε σε τρεις μήνες φυλάκιση.

Ο θάνατός της ώθησε προγράμματα και εκστρατείες σε όλη τη χώρα να τερματίσουν την πρακτική. Χιλιάδες καλύβες εποχής καταστράφηκαν, αλλά φαίνεται ότι αρχίζουν να ξαναχτίζονται.

«Μετά το θάνατο της Parwati , καταστρέψαμε περισσότερες από 7.000 καλύβες περιόδου στην περιοχή», είπε ο Pashupati Kunwar, ο οποίος αγωνίζεται εναντίον του Τσαουπάντι εδώ και 25 χρόνια. «Οι άνθρωποι έπαιρναν πληροφορίες σχετικά με την έμμηνο ρύση και τον νόμο.

«Τότε ξαφνικά ήρθε ο Covid και όλη η εστίαση μετατοπίστηκε εκεί. Στη συνέχεια, οι άνθρωποι άρχισαν να ξαναχτίζουν καλύβες περιόδου και υπόστεγα. Δεν υπήρχαν προγράμματα και καμπάνιες στο Τσαουπάντι μετά τον Covid. Ο κόσμος σχεδόν σταμάτησε να μιλάει γι’ αυτό».

Η Radha Paudel, ιδρύτρια του Global South Coalition for Dignified Menstruation, είπε ότι η κυβέρνηση στο Νεπάλ έπρεπε να κάνει περισσότερα από το να διανέμει δωρεάν σερβιέτες σε μαθήτριες, μια υπηρεσία που εισήχθη το 2019. Είπε: «Υπάρχει ένας νόμος που ποινικοποιεί τον εξορία γυναικών κατά τη διάρκεια της περιόδου τους και επίσης υπάρχουν πολιτικές αλλά η ίδια η κυβέρνηση δεν τις εφαρμόζει».

Πηγή: The Guardian-ertnews.gr

You May Also Like

Και επισήμως 30ό μέλος του ΝΑΤΟ η Βόρεια Μακεδονία Την ένταξή της χαιρέτισαν ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αλλά και η Αθήνα

Και επισήμως 30ό μέλος του ΝΑΤΟ η Βόρεια Μακεδονία Την ένταξή της…

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Οι σέλφι των αστυνομικών και η “διευκόλυνση” στους οπαδούς του Τραμπ

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Οι σέλφι των αστυνομικών και η “διευκόλυνση” στους οπαδούς…

H Κίνα παρουσιάζει το ταχύτερο τρένο του κόσμου

Τα τρένα maglev χρησιμοποιούν ισχυρούς ηλεκτρομαγνήτες για να κρατούν μετέωρα τα βαγόνια

Τουρκία: Άνδρας διέσχισε τον Βόσπορο πάνω σε σχοινί μήκους ενός χιλιομέτρου (video)

Ο αθλητής κατάφερε να διασχίσει κατά μήκος τη γέφυρα μέσα σε 47 λεπτά, 165 μέτρα

Τένις: Δεκαπεντάχρονος Γάλλος χαστούκισε αντίπαλο μετά από ήττα

Τένις: Δεκαπεντάχρονος Γάλλος χαστούκισε αντίπαλο μετά από ήττα

Έλεν Κέλερ….Η γυναίκα που έμαθε στην οικουμένη να σέβεται τα άτομα με αναπηρία

Έλεν Κέλερ….Η γυναίκα που έμαθε στην οικουμένη να σέβεται τα άτομα με…

ΟΗΕ: Η πείνα επιδεινώνεται στον κόσμο, δυσοίωνες οι προοπτικές για το 2020

ΟΗΕ: Η πείνα επιδεινώνεται στον κόσμο, δυσοίωνες οι προοπτικές για το 2020

Πούλησαν χειρόγραφα του Χίτλερ σε δημοπρασία – Ανησυχία από εβραϊκές ομάδες

Πούλησαν χειρόγραφα του Χίτλερ σε δημοπρασία – Ανησυχία από εβραϊκές ομάδες

Τα ηφαίστεια της Ευρώπης ξύπνησαν: Συναγερμός για Αίτνα στην Ιταλία και Fagradalsfjall στην Ισλανδία

Σε επιφυλακή και οι ιταλικές αρχές για το πιο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης

Κορωνοϊός: Μικρή αύξηση στα νέα κρούσματα στην Κίνα

Κορωνοϊός: Μικρή αύξηση στα νέα κρούσματα στην Κίνα