Πέθανε σήμερα (28/9) σε θεραπευτήριο της Αθήνας ο πρώην υπουργός και στέλεχος του ΠαΣοΚ, Νίκος Σκουλάς.  Ο Νίκος Σκουλάς, μετά και την περιπέτεια με τον κορωνοϊό, αντιμετώπιζε αναπνευστικά προβλήματα που επιβάρυναν την εξέλιξη της υγείας του, όπως επιβεβαίωσε στο Cretalive ο δήμαρχος Ανωγείων, κ. Σωκράτης Κεφαλογιάννης.

Η κηδεία θα του θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου στις 12 το μεσημέρι στην Άνω Γλυφάδα.

Ποιος ήταν ο Νίκος Σκουλάς

Σε τρυφερή ηλικία είχε την ατυχία να βιώσει τη ναζιστική θηριωδία και τον αδελφοκτόνο εμφύλιο. Καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών του, χρειάστηκε να εργάζεται παράλληλα, πράγμα που θεωρούσε την πιο σημαντική του παιδεία. Το 1960 πήγε στον Καναδά, όπου ανέπτυξε μια εικοσαετή καριέρα στο management.

Για περισσότερο από μισό αιώνα, ο Nίκος Σκουλάς απασχολήθηκε στον Καναδά και στην Ελλάδα ως ανώτερο και ανώτατο στέλεχος σε πολλούς τομείς της Διοίκησης Επιχειρήσεων και οργανισμών.

Ένα μεγάλο μέρος της επαγγελματικής του εξέλιξης αφιερώθηκε στο λιανικό και χονδρικό εμπόριο, στον τουρισμό και στην εκπαίδευση ιδιοκτητών-διευθυντών και στελεχών επιχειρήσεων.

Κατείχε διάφορες κυβερνητικές θέσεις στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων: Υπεύθυνος της Γραμματείας Προβληματικών Επιχειρήσεων, Γενικός Γραμματέας Ε.Ο.Τ. (δύο θητείες), Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού, Υπουργός Αναπληρωτής Εθνικής Οικονομίας και Υπουργός Τουρισμού.

Την 22α Απριλίου 1967 μαζί με μια ευάριθμη ομάδα πατριωτών Ελληνοκαναδών μεταναστών (και με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων της Καναδικής Κοινωνίας) ίδρυσαν την Επιτροπή Αγώνα για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και την Canadian Committee for a free Greece στο Τορόντο που γρήγορα ξαπλώθηκε παντού με σημαντική δράση και αγωνίστηκε για την αποφυλάκιση του Ηγέτη Ανδρέα Παπανδρέου.

Αμέσως μετά, υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Πανελληνίου Απελευθερωτικου Κινήματος (ΠΑΚ) στη Σουηδία το αρχηγείο του οποίου μεταφέρθηκε στο Τορόντο αργότερα με τη μετακόμιση του Ανδρέα στον Καναδά. Ο ΝΣ συμμετείχε στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΚ ως μέλος και Γραμματέας.

Η πορεία με τον Ανδρέα Παπανδρέου

Μετά την πτώση της χούντας, ακολούθησε τον Ανδρέα Παπανδρέου στην Ελλάδα όπου είχε ηγετικό ρόλο στην ίδρυση και οργάνωση του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠαΣοΚ) και επέστρεψε στη δουλειά του στον Καναδά.

Συμμετείχε ως Γραμματέας στην Επιτροπή Σύνταξης της ιστορικής Διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη που καθιέρωσε τις Καταστατικές Αρχές, Αξίες και Πολιτικούς και Κοινωνικούς Στόχους του ΠαΣοΚ.

Με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠαΣοΚ, επιστρατεύτηκε από τον Ανδρέα τον Φεβρουάριο του 1982 ως Εξωκοινοβουλευτικό στέλεχος:

  • Υπεύθυνος της Γραμματείας Προβληματικών Επιχειρήσεων
  • Δύο θητείες ως Γ. Γ. του ΕΟΤ.
  • Υπουργός Αναπληρωτής Εθνικής Οικονομίας και
  • Πρώτος Υπουργός Τουρισμού με την ίδρυση του νέου Υπουργείου.

Στις πιο σημαντικές δραστηριότητές του περιλαμβάνονται και οι εξής:

  • Υπήρξε ο πρώτος Γενικός Διευθυντής του πρώτου ιδιωτικού σταθμού τηλεόρασης MEGA Channel
  • Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Royal Olympic Cruises
  • Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ξενοδοχειακής αλυσίδας Α.Ξ.Ε. Αστήρ και
  • Πρώτος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων Α.Ε. (ΕΛΚΕ) ενός δημοσίου συμφέροντος οργανισμού, (one stop shop) για την προώθηση των επενδύσεων.

Επί 30 χρόνια, διηύθυνε το «Εργαστήρι Ηγετικών Στελεχών», το οποίο ο ίδιος ίδρυσε το 1985, με σκοπό την οργάνωση και διεξαγωγή πρότυπων προγραμμάτων εκπαίδευσης μάνατζμεντ για ιδιοκτήτες και στελέχη επιχειρήσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Από το 2004 έως το 2009 ήταν ο Πρόεδρος του Minoan International College (πρώην TRINITY), ενός αγγλόφωνου εκπαιδευτικού ιδρύματος για πανεπιστημιακού επιπέδου σπουδές στο Τουριστικό και Ξενοδοχειακό Μάνατζμεντ και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Είχε τη γενική επιμέλεια του βιβλίου του Ανδρέα Παπανδρέου «Η Δημοκρατία στο Απόσπασμα». Συνέγραψε το βιβλίο «Η Ανθρώπινη Όψη της Ηγεσίας». Με την Κυριακή Οικονομάκη συνέγραψε το βιβλίο «Διαχείριση και Ανάπτυξη Ανθρώπινων Πόρων». Tα πιο πρόσφατα συγγραφικά του πονήματα είναι «Το Εγχειρίδιο του Μικρού και Μεσαίου Επιχειρηματία», Εκδόσεις NSA» και το βιβλίο «Ηγεσία, Μάνατζμεντ, Ομαδικότητα – Το Τρίπτυχο της Επιτυχίας», Εκδόσεις NSA και με τη Μανουέλα Σκουλά, το « Εγχειρίδιο για την επιτυχή λειτουργία του Σουπερμάρκετ»

Υπήρξε ο ιδρυτικός Πρόεδρος της «Λέσχης Φίλων του Ελαιολάδου – Φίλαιος», Γραμματέας της «Τράπεζας Τροφίμων» ενός Ιδρύματος για την καταπολέμηση της πείνας και της σπατάλης, είναι Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Γεύσης και Αντιπρόεδρος στο «Κίνημα Πολιτών – Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε».

tovima.gr

You May Also Like

Εξτρέμ τρίτης γενιάς- Μεγαλώνοντας σε μία ποδοσφαιρική οικογένεια

«Υπογράφοντας στην Καστοριά, ήξερα ότι ήμουν η τρίτη γενιά της οικογένειας…Είχε έρθει πλέον η σειρά μου!»

Επέστρεψε το βράδυ της Κυριακής στη χώρα μας η Ελληνική Αποστολή που μετείχε στις επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης στην Τουρκία

Ο Υπουργός κ. Χρήστος Στυλιανίδης συνεχάρη τα μέλη της Αποστολής για τον ηρωισμό που επέδειξαν στις επιχειρήσεις στην Τουρκία

Ο Ισπανός που έκανε την ελληνική μυθολογία δημοφιλή στο TikTok

Αγαπημένη ταινία των παιδικών του χρόνων ήταν ο Ηρακλής της Disney.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ- ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΚΑΪ (Υποψήφιος Ευρωβουλευτής)με τη ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ

“Σας καλώ να συστρατευτείτε μαζί μου και τη ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ για να μπούμε στο ευρωκοινοβούλιο

Γρηγοριάδης: Συγχαρητήρια στον φίλο Λάζαρο Κυρίζογλου για την εκλογή του στην Προεδρία της ΚΕΔΕ

Στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος

Πολ Ευμορφίδης: Ο ξυπόλυτος πρίγκιψ που θέλει να «επενδύσει» στην πολιτική

Ο επιχειρηματίας Πολ Ευμορφίδης ανακοίνωσε την ίδρυση του κόμματος «ΕΥ-Κίνηση»

Κρήτη: Μπήκε στο νέο της σπιτικό η γλυκιά γιαγιά Εργίνα που συγκίνησε ολόκληρο το νησί!

Το ολοκαίνουργιο σπιτικό που φτιάχτηκε με μοναδικό υλικό την Αγάπη και την Αλληλεγγύη…

Στην Καστοριά η Σοφία Ζαχαράκη ως κυβερνητικής εκπρόσωπος για την 28η Οκτωβρίου

Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Έτσι ήταν το νοικοκυριό του σπιτιού στην Ελλάδα τα χρόνια τα παλιά

Βέβαια ας θυμόμαστε ότι σε πολλά μέρη του κόσμου δεν έχουν ούτε αυτά που βλέπουμε σε αυτές φωτογραφίες…

Βίντεο: 13χρονος μαθητής ακινητοποιεί σχολικό λεωφορείο μετά τη λιποθυμία του οδηγού

«Πήδηξε από τη θέση του, πέταξε το σακίδιό του και έτρεξε μπροστά, ενώ το λεωφορείο βρισκόταν εν κινήσει»