Οι διαπραγματεύσεις για τη σύσταση ομάδας εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών που θα ασχολείται με τους δορυφορικούς αστερισμούς, συνεχίζονται παρασκηνιακά.

Οι αστρονόμοι επιχειρούν να πείσουν τα Ηνωμένα Έθνη να υποστηρίξουν ένα πρωτόκολλο που θα αποτρέπει την αλλοίωση, από τους δορυφόρους, της θέας των τηλεσκοπίων, ωστόσο οι προσπάθειές τους έχουν βαλτώσει στη διπλωματική γραφειοκρατία.

Στη συνάντηση της υποεπιτροπής των Ηνωμένων Εθνών τον Φεβρουάριο στη Βιέννη, οι αντιπροσωπείες δε συμφώνησαν να στηρίξουν ομόφωνα τη σύσταση ομάδας ειδικών που θα σχεδιάσει τις κατευθυντήριες γραμμές στο πλαίσιο θέσπισης κανόνων για την προστασία του νυχτερινού ουρανού.

 

Οι αστρονόμοι προσπαθούν να προστατεύουν τον νυχτερινό ουρανό – Από τι, όμως;-1

Μένει να αποδειχτεί αν τελικά τα Ηνωμένα Έθνη υιοθετήσουν το σχέδιο αυτό και αν οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις καταστήσουν εφικτή την εξέταση του θέματος στη συνεδρίαση του Ιουνίου.

«Η σύσταση ομάδας ειδικών παραμένει στο τραπέζι, όμως οι εθνικές αντιπροσωπείες πρέπει να επιτύχουν ομόφωνη συναίνεση» εξηγεί ο Άντριου Γουίλιαμς, υπεύθυνος εξωτερικών σχέσεων για το Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπείο (ESO).

Οι αστρονόμοι προσπαθούν να προστατεύουν τον νυχτερινό ουρανό – Από τι, όμως;-1
Καθώς το φως του ήλιου πέφτει πάνω στις αστραφτερές επιφάνειες των δορυφόρων, δημιουργεί αντανακλάσεις που διαταράσσουν την ουράνια παρατήρηση, επαγγελματιών και ερασιτεχνών – Πηγή: NASA

Υπό την ομπρέλα της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (International Astronomical Union -IAU), οι αστρονόμοι έχουν ξεκινήσει μια εκστρατεία πίεσης προς την Επιτροπή για την Ειρηνική Χρήση του Διαστήματος, ένα σώμα των Ηνωμένων Εθνών αποτελούμενο από 102 μέλη διαφόρων εθνικοτήτων που ευθύνεται για ζητήματα συνεργασίας χρήσης του διαστήματος και λογής νομικά που προκύπτουν από την εξερεύνησή του. Πριν από περίπου δέκα χρόνια, η ίδια υποεπιτροπή είχε δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας για τη βιωσιμότητα των διαστημικών δραστηριοτήτων που σχεδίασε τις κατευθυντήριες γραμμές για τον περιορισμό των διαστημικών απορριμμάτων.

Πώς οι δορυφόροι απειλούν τον νυχτερινό ουρανό

Οι αστρονόμοι έχουν κινητοποιηθεί για την προστασία του νυχτερινού από τον Μάιο του 2019 οπότε και η SpaceX, η διαστημική εταιρεία του Έλον Μασκ, εκτόξευσε την πρώτη συστάδα των δορυφόρων Starlink, έναν «mega-αστερισμό» περίπου 3.5000 δορυφόρων που παρέχει σε όλο τον κόσμο υπηρεσίες ίντερνετ.

 

Καθώς το φως του ήλιου έπεφτε πάνω στις γυαλιστερές επιφάνειες των δορυφόρων και αντικατοπτριζόταν, οι αστρονόμοι και οι παρατηρητές ουράνιων σωμάτων θορυβήθηκαν.

Παρότι τα περισσότερα τηλεσκόπια μπορούν να αποφύγουν το φωτεινό αποτύπωμα των δορυφόρων, μελέτες έδειξαν πως τηλεσκόπια έρευνας με ευρύ οπτικό πεδίο -όπως το επερχόμενο Αστεροσκοπείο Vera C. Rubin στη Χιλή- θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα στην αποφυγή των διαταρακτικών φωταψιών.

 

Οι αστρονόμοι προσπαθούν να προστατεύουν τον νυχτερινό ουρανό – Από τι, όμως;-2

Οι ραδιοαστρονόμοι επίσης ανησυχούν, καθώς η ζώνη συχνοτήτων που χρησιμοποιείται από το Starlink γειτνιάζει με μια ζώνη που εξυπηρετεί τη ραδιοαστρονομία, συνεπώς οποιαδήποτε οποιαδήποτε διάχυση θα μπορούσε να επηρεάσει τις παρατηρήσεις. Τα ραδιο-αστεροσοπεία βρίσκονται σε απομονωμένες περιοχές, πολύ εκτός εμβέλειας πιθανών παρεμβολών από τηλεοπτικές κεραίες και πύργους κινητής τηλεφωνίας, ωστόσο ακόμη και η απομόνωση αυτή δε διασφαλίζει προστασία από πομπούς σε τροχιά.

Πηγή: Science.org

You May Also Like

Ο καιρός των τσιγγάνων | Το αριστούργημα του Emir Kusturica για την ζωή, την ελευθερία, τον έρωτα που μας κυριεύει την ψυχή

Ο καιρός των τσιγγάνων | Το αριστούργημα του Emir Kusturica για την…

Γερμανία: Στο 69% η πληρότητα των δεξαμενών φυσικού αερίου ενόψει χειμώνα

Στο 69% έχει φθάσει η πληρότητα των δεξαμενών φυσικού αερίου της Γερμανίας…

Μαρία Ζαχάροβα: Οι πικάντικες φωτογραφίες της καλλονής του Ρωσικού Υπουργείου που κράζει την Ελλάδα

Μαρία Ζαχάροβα: Οι πικάντικες φωτογραφίες της καλλονής του Ρωσικού Υπουργείου που κράζει…

Ρωγμές στην ευρωπαϊκή ενότητα

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετωπίζει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση που έχει γνωρίσει εδώ…

Κύμα ακραίου καύσωνα σαρώνει την Ευρώπη – Περισσότεροι από 1000 θάνατοι

Table of Contents Hide Πιο ζεστό το Λονδίνο από την Σαχάρα σήμερα  Από…

Γελένα Τζόκοβιτς: Η όμορφη και πανέξυπνη Σέρβα πίσω από τον Νο1 τενίστα στον κόσμο – Μιλάει 17 γλώσσες

Πίσω από κάθε πετυχημένο άνδρα βρίσκεται μια έξυπνη γυναίκα: Ποια είναι η…

Κουόκα: Αυτό είναι το πιο χαρούμενο ζώο στον πλανήτη (φωτό)

Κουόκα: Αυτό είναι το πιο χαρούμενο ζώο στον πλανήτη (φωτό)

Τιτανικός: Η ιστορία του αληθινού Τζακ που έπαιξε ο ΝτιΚάπριο – Επέζησε από το ναυάγιο αλλά είχε τραγικό τέλος

Table of Contents Hide Τιτανικός: Η ιστορία του αληθινού Τζακ που έπαιξε…