Ένα νέο φάρμακο με βάση τη δραστική ουσία την τιρζεπατίδη αναμένεται να κυκλοφορήσει  και στην Ελλάδα μέχρι το τέλος Νοέμβριο, συμβάλλοντας καταλυτικά στην προσπάθεια αντιμετώπισης της παχυσαρκίας. Το σκεύασμα αυτό με βάση τις μελέτες που έχουν γίνει αλλά και με όσα έχουν βεβαιωθεί από την κυκλοφορία του εδώ και καιρό σε άλλες χώρες, μπορεί να εξασφαλίσει μεγάλη απώλεια βάρους, που φτάνει έως και το 26% μετά από 72 εβδομάδες χρήσης. Είναι, δε, το πρώτο και το μόνο σκεύασμα, που έχει λάβει ένδειξη για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και του σακχαρώδους διαβήτη μαζί.

Το προϊόν το οποίο αναπτύχθηκε από την εταιρεία Lilly, κυκλοφορεί εδώ και μήνες στις ΗΠΑ αποδεικνύοντας ότι η βιομηχανία του αδυνατίσματος είναι μεταξύ των πλέον επικερδών. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας Φαρμασέρβ-Lilly, Διονύσης Φιλιώτης, μιλώντας σε ενημερωτική εκδήλωση, έκανε λόγο για μια ιστορική στιγμή και για ένα σκεύασμα, που έρχεται να ταράξει τα νερά.

Πρόκειται για ένεση, που γίνεται υποδόρροια μία φορά την εβδομάδα, είτε στην περιοχή της κοιλιάς, είτε στο μπράτσο, είτε στον μηρό. Θα χορηγείται με ιατρική συνταγή και η θεραπεία ενός μήνα θα κοστίζει 253,05 ευρώ και δεν θα αποζημιώνεται, τουλάχιστον το πρώτο χρονικό διάστημα.

Θα έρθει στο σχήμα των 2,5mg και των 5mg συνολικά για 8.000 ασθενείς και σταδιακά τους επόμενους μήνες θα κυκλοφορήσουν μεγαλύτερες δόσεις.

«Πλέον δημιουργείται μία μεγάλη τάση για φάρμακα υψηλής ζήτησης, να μην υπάρχει κανένα ενδιαφέρον να μπουν στο σύστημα αποζημίωσης, αφού ούτως ή άλλως το 60% επιστρέφεται στο κράτος μέσω του clawback. Σε ορισμένες περιπτώσεις το clawback ξεπερνάει το 80% και σε άλλες φτάνει και το 130%. Αναφερόμαστε πάντα στην αυτόματη υπέρβαση της δαπάνης, που επιστρέφεται στο κράτος, με αποτέλεσμα για πολλά φάρμακα να υπάρχει κίνητρο να κυκλοφορήσουν, χωρίς να ενταχθούν στη λίστα αποζημίωσης», όπως εξήγησε ο κ. Φιλιώτης.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο και γενικό διευθυντή της Φαρμασέρβ-Lilly, Σπύρο Φιλιώτη, στη χώρα μας αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη ζήτηση για φαρμακευτική θεραπεία της παχυσαρκίας, καθώς τουλάχιστον ένας στους τρεις ενήλικες έχει πλεονάζον σωματικό βάρος.

Όσο για την υψηλή τιμή, στην οποία θα χορηγείται το φάρμακο, τα στελέχη της εταιρείας αποκάλυψαν ότι ο όρος, για να εξασφαλίσουν χαμηλότερη τιμή πώλησης από εκείνη των ΗΠΑ, ήταν να μην ζητήσει η φαρμακευτική αποζημίωση από το κράτος.

Το φάρμακο είναι το πρώτο μιας νέας κατηγορίας σκευασμάτων, που «προσδένεται» σε δύο υποδοχείς: στον GLP-1 και στον GIP. Έχει ήδη χορηγηθεί σε κλινική μελέτη σε 1.010 άτομα στην Ελλάδα. Έχει μελετηθεί ως τώρα στο πλαίσιο εννέα κλινικών μελετών.

Στην παρούσα φάση είναι σε εξέλιξη δύο ακόμη μεγάλες κλινικές μελέτες Φάσης 3, στις οποίες, ειρήσθω εν παρόδω, συμμετέχουν πενήντα έμπειροι Έλληνες ερευνητές. Μία για την επίδραση του φαρμάκου στα μεταβολικά νοσήματα – που είναι και η μεγαλύτερη στην Ελλάδα – και μία για την επίδρασή του στις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Στη συγκεκριμένη φάση συλλέγονται στοιχεία, καθώς χρειάζονται ακόμη πέντε χρόνια, για να εκτιμηθούν πλήρως τα αποτελέσματα. Στις μελέτες αυτές συμμετέχουν κέντρα από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα, τη Λάρισα και την Κρήτη.

Σε επόμενο στάδιο πρόκειται να μελετηθεί η επίδραση της τιρζεπατίδης και σε συνοδά – της παχυσαρκίας – νοσήματα, όπως, για παράδειγμα, στα αυτοάνοσα.

Μια πολύ σημαντική παράμετρος, την οποία επεσήμανε η παθολόγος με εξειδίκευση στον διαβήτη, υποψήφια διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Κατερίνα Μπαρμπαγιάννη, είναι ότι, σύμφωνα με τα ευρήματα των κλινικών ερευνών, το αποτέλεσμα της θεραπείας είναι δοσοεξαρτώμενο. Όπερ σημαίνει ότι ο ασθενής πρέπει να συνεχίσει να παίρνει την θεραπεία του δια βίου, στην ίδια δόση με την οποία κατάφερε να χάσει τα κιλά, γιατί, αν το σταματήσει, τα κιλά επανέρχονται.

https://www.moneyreview.gr/

You May Also Like

Τα 8 τεράστια οφέλη του ύπνου στην αριστερή πλευρά.

Τα 8 τεράστια οφέλη του ύπνου στην αριστερή πλευρά.

Γ. Κασαπίδης: Αναβαθμίζεται με την πρόσληψη κτηνιάτρου το Κτηνιατρείο του Δήμου Σερβίων

Ένα διαχρονικό αίτημα των κτηνοτρόφων της ευρύτερης περιοχής ικανοποιείται από την Περιφερειακή Αρχή

Καθηγητές ζητούν αναβαθμολόγηση γραπτών – Επιστολή προς το Υπουργείο Παιδείας

«Αλαλούμ» έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες με θέμα που «έπεσε» στις φετινές πανελλήνιες στο μάθημα της Βιολογίας, προκαλώντας την σφοδρή αντίδραση μαθητών, αλλά και καθηγητών.

Άνοιγμα θεάτρων: Ξεκινούν οι θεατρικές παραστάσεις στην Αθήνα μετά από 8 μήνες

Άνοιγμα θεάτρων: Ξεκινούν οι θεατρικές παραστάσεις στην Αθήνα μετά από 8 μήνες

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Δευτέρα 29 Μαρτίου

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Δευτέρα 29 Μαρτίου

Επιστολή Προέδρου ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου για ελαφρύνσεις υπέρ των επιχειρήσεων που πλήττονται λόγω της κρίσης του Κορωνοϊού

Επιστολή Προέδρου ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου για ελαφρύνσεις υπέρ των επιχειρήσεων που πλήττονται…

Υπέρταση: Πέντε σίγουρες κινήσεις που ρίχνουν την πίεση χωρίς φάρμακα

Υπέρταση: Πέντε σίγουρες κινήσεις που ρίχνουν την πίεση χωρίς φάρμακα

Το πρώτο ηλεκτρικό μηχανάκι Ελληνικής κατασκευής, κοστίζει 3.000 ευρώ και έχει αυτονομία 180 χιλιομέτρων

Το πρώτο ηλεκτρικό μηχανάκι Ελληνικής κατασκευής, κοστίζει 3.000 ευρώ και έχει αυτονομία…