Λίγο πιο έξω από την πόλη της Καστοριάς, στο χωριό Μανιάκοι, βρίσκεται η έδρα της εταιρείας Panik Discover More, η οποία παρέχει ενοικιάσεις μοτοσικλετών και 4×4 οχημάτων. Ωστόσο, οι υπηρεσίες της Panik Discover More δε σταματούν στις ενοικιάσεις οχημάτων, αλλά τιμώντας το Discover More του ονόματος της, προσφέρει συνοδευόμενες εκδρομές, περιηγήσεις και ξεναγήσεις στις ομορφιές του νομού Καστοριάς και όχι μόνο.

Η Panik Discover More μετράει δυόμισι χρόνια λειτουργίας, ενώ σαν ιδέα ξεκίνησε πριν από πέντε. Στην πραγματικότητα όμως οι ρίζες της βρίσκονται δεκαετίες πίσω, καθώς οι μοτοσικλέτες και η περιπέτεια είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του ιδρυτή της.

Η Panik Discover More είναι το όραμα και το έργο του Νίκου Παπανικολάου, με καταγωγή από την Ζούζουλη Γράμμου και το Λέχοβο Φλωρίνης που βρίσκεται χτισμένο στις πλαγιές του όρους Βιτσίου. Ήρθε λοιπόν να «παντρέψει» τα δύο αυτά βουνά και να τα αναδείξει όπως κανείς άλλος. Φιλοδοξία του είναι να φιλοξενεί την περιπέτεια και την δράση στον τόπο που αγαπά.

Η δράση και η ενασχόληση με τα extreme sports ξεκινάει από το μακρινό 1992, όπου οι δύο ρόδες των enduro μοτοσικλετών κλέβουν την καρδιά του μικρού Νικόλα. Γρήγορα γίνεται γνωστός σε όλη την περιοχή για τις οδηγικές του ικανότητες, τις γνώσεις για την βελτίωση, αλλά και την εξέλιξη των μοτοσικλετών. Αργότερα, όμως, προσθέτονται στη ζωή του ακόμη δυο ρόδες, καθώς δεν μπορούν να του περάσουν απαρατήρητα τα sport και τα 4×4 αυτοκίνητα. «Εγώ οδηγάω μοτοσικλέτες και εκτός δρόμου οχήματα από μικρός, από έφηβος. Επομένως έχω κάνει το χόμπι μου επάγγελμα» μας αφηγείται ο ίδιος. Σε κάθε τοπικό, πανελλήνιο, διεθνή και παγκόσμιο αγώνα θα τον συναντήσετε ως ένθερμο εθελοντή, χορηγό, συνδιοργανωτή, αλλά και τεχνικό υποστηρικτή όλων των αγωνιστικών οχημάτων.

Οι παροχές της Panik είναι πολύπλευρες και πολυεπίπεδες. Προσφέρει εξατομικευμένη εμπειρία προσαρμοσμένη στις επιθυμίες και τις ανάγκες των πελατών της. «Ανάλογα και τα προσωπικά ενδιαφέροντα του καθενός, εγώ το απλώνω πολύ το πράγμα, δε λέω “Α εγώ πάω μόνο στη λίμνη”. Αν θέλει κάποιος να τον πάω στα μουσεία, στην παλιά την πόλη, στα αρχαία που έχουμε ή πάνω στα μνημεία απ’ τον εμφύλιο πόλεμο, σε ιστορικά γεφύρια, οτιδήποτε έχει σχέση με την ανάδειξη της πόλης και της περιοχής, εγώ είμαι διαθέσιμος και πρόθυμος να τους τα πω και να τους τα δείξω, γιατί μ’ αρέσουν κι εμένα, δηλαδή από εκεί ξεκινάει. Δεν το έχω τυποποιημένο, όπου θες μπορώ να σε πάω και να σου εξηγήσω. Έχω και συνεργάτιδα που είναι ξεναγός, μπορεί να σου πει και λεπτομερειακά πολύ περισσότερα πράγματα» μας εξηγεί ο κ. Παπανικολάου. Οι εξορμήσεις που προσφέρονται γίνονται και εντός και εκτός δρόμου, το λεγόμενο off road. «Χρησιμοποιούμε και τους αγροτικούς και τους δασικούς δρόμους, γιατί πάμε σε ορεινούς όγκους και από χωριό σε χωριό ή από περιοχή σε περιοχή, προκειμένου να δούμε σημεία ενδιαφέροντος ή και κάποια ξεχασμένα σημεία που δεν είναι κοινότυπα». Πέρα από την πλούσια -ως προς την φύση και την ιστορία- ξενάγηση που μπορεί να βιώσει όποιος απευθυνθεί στην Panik, οι εκδρομές μπορούν να περιλαμβάνουν και γνωριμία με την τοπική γαστρονομία και οινοποιία. Οι εκδρομείς επισκέπτονται τοπικές ταβέρνες, αλλά και μαγαζιά όπου μπορούν να γνωρίσουν και να αγοράσουν τα προϊόντα της Καστοριάς, όπως φασόλια, μήλα κρεατικά, τυριά και τσάι. Εκτός από την γευσιγνωσία προσφέρεται και οινογευσία στα ντόπια οινοποιεία.

Η εντοπιότητα είναι μια από τις βασικότερες αξίες της Panik Discover More. «Συνήθως οι πιο κινήσιμες περιοχές μας είναι διάφορα μέρη στον Γράμμο, στο Βίτσι και στη βόρεια Πίνδο. Μέχρι και στον Όλυμπο μπορούμε να φτάσουμε, έχουμε ένα μεγάλο εύρος στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, αλλά ο στόχος και το όραμα της επιχείρησης είναι να δείξει τα μέρη της Καστοριάς πρώτα απ’ όλα». Η ανάδειξη της περιοχής μας επιτυγχάνεται μέσα από ένα ιδιαίτερο και πρωτότυπο τρόπο, μέσα από ανεξερεύνητες διαδρομές, λιγότερο γνωστές στον μαζικό τουρισμό.

Οι ενδιαφερόμενοι δεν προέρχονται μόνο απ’ την Ελλάδα, καθώς προσελκύεται και κόσμος από το εξωτερικό. Ωστόσο, ακόμα κι ο ίδιος ο κόσμος της Καστοριάς φαίνεται να αγνοεί πολλές περιοχές του νομού. «Υπάρχουν πολλά σημεία στην πόλη μας και σ’ όλο το νομό που δεν τα ξέρουμε ούτε εμείς οι ίδιοι κι άμα δεν ξέρουμε δεν μπορούμε να τα μεταδώσουμε κι αυτό είναι το πρόβλημα, να μην μπορείς να μεταδώσεις τα ωραία και τα όμορφα που έχει μία πόλη. Πρέπει να ξέρεις και τις εποχές, ποια είναι η πιο κατάλληλη εποχή για να τους δείξεις κάτι, δηλαδή δεν μπορείς να τους πεις θα σε πάω στο Βίτσι να κάνεις σκι και να μην έχει χιόνι».

Φυσικά, η ασφάλεια είναι πάνω από όλα. «Παίρνουμε μέτρα ασφαλείας, κάνουμε briefing, δηλαδή πριν ξεκινήσουμε μια διαδρομή αναλύουμε πού θα πάμε, πού θα σταματήσουμε, πόση ώρα θα μας πάρει, τι καιρικές συνθήκες θα έχει, αν μας δυσκολέψει κάτι. Δεν πάμε ξεκάρφωτα οπουδήποτε, υπάρχει πρωτόκολλο, υπάρχει πρόγραμμα, υπάρχει πολλή εμπειρία πάνω σ’ αυτό». Ακόμα κι άτομα που δεν έχουν δίπλωμα ή διστάζουν να οδηγήσουν off road μπορούν να είναι συνοδηγοί ή συνεπιβάτες με οδηγούς την ομάδα της Panik. «Επίσης κάποιοι που θέλουνε τώρα να μυηθούνε, δηλαδή εσύ μπορεί να ήθελες πάντα αυτό να το κάνεις, αλλά δεν είχες κάποιον να σου το δείξει, εμείς μπορούμε να σου το δείξουμε. Εγώ έχω και τις τεχνικές γνώσεις και την τεχνική υποστήριξη, μπορώ αν κάτι γίνει να σου το φτιάξω. Είμαστε ομάδα κι έχω και εξωτερικούς συνεργάτες, ακόμα και μια δύσκολη ώρα ή μία αργία μπορώ να σε εξυπηρετήσω». Επιπλέον, στην εταιρεία μπορεί να απευθυνθεί και κάποιος που έχει το δικό του όχημα. «Έχει τύχει να έρθουν παιδιά με τις δικές τους μηχανές. Στην ουσία, εγώ τους πάω σε σημεία, τους πάω να φάνε, να πιούνε, να δουνε μουσεία, αξιοθέατα. Μου πληρώνουν την ξενάγηση κι εγώ τους κάνω και το σαπόρτ».

Στην Ελλάδα, ο μηχανοκίνητος τουρισμός είναι ακόμα κάτι το ανερχόμενο και πρωτόγνωρο. Ωστόσο, τα ωφέλη του είναι πολλά. «Γενικώς οι μοτοσικλετιστές και οι άνθρωποι που ασχολούνται με τα τζιπάκια και τα 4×4 είναι άνθρωποι της φύσης και της εξερεύνησης». Πρόκειται για ένα χόμπι που αφορά πολλές ηλικίες. «Δεν είναι όλοι όσοι έρχονται νέοι, έρχονται και άνθρωποι που είναι 40, 50, 60-65 χρονών». Ο μηχανοκίνητος τουρισμός φαίνεται να αποκτά όλο και περισσότερη δημοφιλία στο μέλλον και οι ορεινές περιοχές είναι κατάλληλες γι’ αυτόν. «Αυτού του είδους ο τουρισμός έχει μέλλον σε περιοχές σαν τις δικές μας και σε ανθρώπους που το κάνουνε με γνώση και με αγάπη, δεν είναι δηλαδή κάτι τυποποιημένο να το πάρεις και να το πουλήσεις. Εγώ σου πουλάω περιπέτεια, εμπειρία, φύση, δράση, ανδρεναλίνη, ό,τι μου ζητήσεις κι ό,τι μπορούμε να κάνουμε θα το κάνουμε».

Την προηγούμενη εβδομάδα η Panik Discover More συμμετείχε στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Philoxenia – Hotelia 2024 στη ΔΕΘ. «Είναι η τρίτη χρονιά που πηγαίνω, για να κάνω τις διασυνδέσεις μου και την προβολή σαν εταιρεία. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι και εντός και εκτός Ελλάδος που έδειξαν ενδιαφέρον. Τώρα το ενδιαφέρον που δείξανε αποδίδει σαφώς στο απώτερο μέλλον, δηλαδή δεν είναι κάτι άμεσο. Αλλά σίγουρα μας βάζουνε στον χάρτη τους να το πω έτσι. Κι αυτοί θέλουν ανθρώπους να τους εμπνέουν εμπιστοσύνη, να σε δούνε ότι είσαι πραγματικά επαγγελματίας, δεν μπορούνε να στηριχτούνε σε προχειρότητες».



Περισσότερες πληροφορίες για την Panik Discover More θα βρείτε στην ιστοσελίδα: https://panikrentals.com/
Ρεπορτάζ: Νικολέτα Αποστολίδου για το Orizontes Press