Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, παρούσα, δείχνει με μανία τα δόντια της και θα συνεχίσει να τα δείχνει. Μετά τον παρατεταμένο καύσωνα, τις πυρκαγιές που έκαψαν ένα μεγάλο μέρος της χώρας μας και που θρηνήσαμε θύματα, έρχονται, αρχές Σεπτεμβρίου οι βροχές. Συσκέψεις επί συσκέψεων στο υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής για την αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων. Οι μετεωρολόγοι είπαν στον Πρωθυπουργό ότι πιθανώς να είναι η μεγαλύτερη νεροποντή που είχαμε ποτέ στη χώρα – πολύ περισσότερο νερό από αυτό που έπεσε με την κακοκαιρία «Ιανός». «Είναι το πιο ακραίο φαινόμενο που συνέβη στην περιοχή (Μαγνησίας κλπ.) από πλευράς ύψους βροχής σε ένα 24ωρο – συνήθως τέτοια φαινόμενα συμβαίνουν Οκτώβριο Νοέμβριο» σημείωσαν χαρακτηριστικά. Να σκεφτείτε ότι συγκρίνουν την κακοκαιρία Daniel, με μια άλλη που συνέβη το 1870 και βρίσκουν ότι η χθεσινή νεροποντή ήταν μεγαλύτερη.
Δόθηκαν στην σύσκεψη αρκετές πληροφορίες για τα ακραία φαινόμενα που έφερε η κακοκαιρία «Daniel» (που ήδη θρηνούμε θύματα), στη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής υπό τον Πρωθυπουργό, τις οποίες σας μεταφέρω: Για παράδειγμα ειπώθηκε ότι μέσα σε 12 ώρες στη Πήλιο χθες έπεσε νερό που πέφτει στην Αττική μέσα σε 18 μήνες. Για να καταλάβετε την ένταση και την μανία της κακοκαιρίας Daniel, απλώς σημειώστε ότι στην Μάνδρα που είχαμε τόσα θύματα και τόσες καταστροφές οι μετεωρολόγοι εκτίμησαν ότι τότε έπεσε βροχή 100 χιλιοστά.
Στο Πήλιο χθες, λένε, έπεσε βροχή 600 χιλιοστά. Στον Βόλο μέσα σε 12 ώρες έπεσε βροχή 300 χιλιοστά και γκρέμισε γέφυρες, κατάπιε λεωφορεία, προκάλεσε καταστροφές, εκκενώθηκε το γηροκομείο όταν κατέρρευσε η παλιά πτέρυγα, μετέτρεψε τους δρόμους σε ποτάμια και η εικόνα που αντίκρυσαν οι κάτοικοι ήταν βιβλική. Με ξύλα και σκούπες προσπαθούσαν να διώξουν τα νερά που έφταναν έως το γόνατο. Να σκεφτείτε ότι στην Αττική πέφτει βροχή συνήθως 400 χιλιοστά αλλά για 12 μήνες. Σε πολλές περιπτώσεις οι κορυφές των νεφών είχαν ύψη που ξεπερνούσε τα 12 χιλιόμετρα
Την ώρα που το 112 ηχούσε και πάλι, στη σύσκεψη συζητήθηκε επίσης ο συντονισμός για τις επόμενες δύσκολες ώρες καθώς το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και τονίστηκε η ανάγκη να παραμείνουν ανοικτοί οι δρόμοι προς τα νοσοκομεία και τις κρίσιμες υποδομές. Παράλληλα δόθηκαν οδηγίες για τη φιλοξενία ανθρώπων όπου χρειαστεί. Αλλά η νεροποντή συνεχιζόταν…
