Το επερχόμενο Brevet Φλώρινας των 300 χλμ, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Ιουνίου, αγκαλιάζει 3 νομούς της Δ. Μακεδονίας. Εκκινεί από το νομό Φλώρινας, μετά την Κλεισούρα μπαίνει στο νομό Καστοριάς και λίγο πριν τη Νεάπολη, μεταβαίνει στο νομό Κοζάνης.

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, καλάμι ψαρέματος και κείμενο που λέει "BREVET ΦΛΩΡΙΝΑΣ"

Στη διάρκεια αυτού του ταξιδιού, θα συναντήσουμε 5 από τις πιο όμορφες λίμνες της περιοχής μας. Ας μάθουμε μερικά πράγματα:

Λίμνη Χειμαδίτιδα

Η Χειμαδίτιδα παραμένει ανάμεσα στα μικρά «μυστικά» του βορειότερου τμήματος της χώρας μας. Αν και πρόκειται για μια γραφική λίμνη με καταπληκτικό υδροβιότοπο, είναι γνωστή μόνο σε επισκέπτες που έχουν εξερευνήσει ενδελεχώς τις ομορφιές της Φλώρινας, καθώς οι περισσότεροι εστιάζουν στους πιο διαφημισμένους προορισμούς της ευρύτερης περιοχής.

Το ιδιαίτερο όνομά της, ωστόσο, το οφείλει σε νεότερα χρόνια, καθώς το ήπιο (για τα δεδομένα της περιοχής) κλίμα την έκανε προορισμό των παλαιότερων κτηνοτρόφων για ξεχειμώνιασμα. Μέχρι τότε, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, ήταν γνωστή άλλοτε ως λίμνη Αναργύρων, άλλοτε ως Έλος Ρούδνικ.

Το ήπιο κλίμα, εντωμεταξύ, είναι και ο κύριος λόγος για τον καταπληκτικό υδροβιότοπο που έχει δημιουργηθεί γύρω από τη Χειμαδίτιδα. Συνδυαστικά με το καθοριστικό γεγονός ότι δεν αναπτύχθηκαν οικισμοί στις όχθες της δημιουργήθηκε ένα ελκυστικό περιβάλλον για την άγρια ζωή, η οποία εμφανίζει πλέον τέτοιο πλούτο, ώστε η λίμνη συμπεριλήφθηκε στο δίκτυο Natura 2000.

Λίμνη Ζάζαρη

Η Ζάζαρη εντοπίζεται στους πρόποδες του βουνού Βέρνο, σε υψόμετρο 602 μέτρων. Όπως είπαμε, πρόκειται για μικρή λίμνη (μερικές φορές, μάλιστα, οι ντόπιοι της Φλώρινας την αποκαλούν και «Μικρολίμνη»), με έκταση 1,85 τ.χλμ. και μέγιστο πλάτος 1,4 τ.χλμ. Το μέσο βάθος της εκτιμάται στα 4,6 μέτρα, οπότε θεωρείται σχετικά αβαθής. Το ξεχωριστό της όνομα έχει μείνει από την εποχή που αποτελούσε ιδιοκτησία κάποιου Ζάζαρη.

Ο Γύρος των 5 Λιμνών – Οι Λίμνες

Παρ’ όλα αυτά, η μικρή λίμνη με το διακριτό όνομα θεωρείται μέρος με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, το οποίο προστατεύεται και επισήμως από το δίκτυο Natura 2000, αφού έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους τόσο της Μακεδονίας, όσο και της βόρειας Ελλάδας γενικότερα.

Λίμνη Καστοριάς

Γνωστή και ως Ορεστιάδα, από τον μυθικό Ορέστη που κατέφυγε στην περιοχή μετά τον φόνο του πατέρα του Αγαμέμνονα, η λίμνη φαντάζει πραγματικό στολίδι για το οποίο οι ντόπιοι είναι ιδιαίτερα περήφανοι και όχι άδικα. Η έκτασή της καλύπτει 28 τετ. χλμ., το βάθος της φτάνει τα 10 μ., ενώ η ακτογραμμή της αγγίζει τα 30 χλμ.

Ο Γύρος των 5 Λιμνών – Οι Λίμνες

Η θέα της λίμνης ηρεμεί, ειδικά από τον λόφο του Άη Θανάση, με τους ορεινούς όγκους που την περιβάλλουν -Βίτσι και Γράμμος- να καθρεφτίζονται στα καθαρά νερά της. Χαρακτηρισμένη ως «Μνημείο Φυσικού Κάλλους», η λίμνη αποτελεί σημαντικό υγρότοπο -συμπεριλαμβάνεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας «Natura 2000».

Στα νερά της βρίσκουν καταφύγιο περισσότερα από 200 είδη πουλιών, όπως αργυροπελεκάνοι, σταχτόχηνες, λαγγόνες, κύκνοι, πάπιες, ερωδιοί, κορμοράνοι κ.α., ενώ θεωρείται η δεύτερη πλουσιότερη λίμνη σε αλιεύματα στη χώρα (γριβάδια, τούρνες, γουλιανοί, πέρκες, πεταλούδες κ.α.). Στην γύρω περιοχή φωλιάζουν αρπακτικά πουλιά, ενώ συναντώνται και βίδρες.

Λίμνη Πολυφύτου

Η λίμνη Πολυφύτου είναι τεχνητή λίμνη του ποταμού Αλιάκμονα, στο νομό Κοζάνης. Σχηματίστηκε το 1973, μετά την κατασκευή του ομώνυμου φράγματος (Πολυφύτου) στον ποταμό και καλύπτει έκταση 73 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η λίμνη αποτελεί ιδιοκτησία της ΔΕΗ, έχει παραχωρηθεί όμως στους γύρω κατοίκους προς αλιευτική και οικοτουριστική εκμετάλλευση. Διασχίζεται από την Υψηλή Γέφυρα Σερβίων και τη μικρότερη Γέφυρα Ρυμνίου. Η μεγαλύτερη έκταση της τεχνητής λίμνης (περίπου 70%) βρίσκεται στην επικράτεια του Δήμου Σερβίων.

Ο Γύρος των 5 Λιμνών – Οι Λίμνες

Στα νερά της λίμνης έχουν καταγραφεί 17 είδη ψαριών του γλυκού, ενώ στο Δέλτα του ποταμού Αλιάκμονα απαντώνται και πολλά ευρύαλα είδη. Η περιοχή του ταμιευτήρα Αλιάκμονα είναι σημαντικός βιότοπος για τα αρπακτικά πουλιά, διότι τους προμηθεύει τροφή, φώλιασμα και καταφύγιο. Η περιοχή χρησιμοποιείται επιπλέον και από μεταναστευτικά είδη σαν χειμερινό καταφύγιο. Αναφέρονται επίσης αρκετά είδη ερπετοπανίδας, ενώ σε ότι αφορά την πανίδα των θηλαστικών στη λίμνη και γύρω απ’ αυτήν, έχουν αναφερθεί 10 διαφορετικά είδη θηλαστικών.

Λίμνη Πετρών

Η λίμνη Πετρών δημιουργεί το δικό της μικροκλίμα και βρίσκεται σε υψόμετρο 560 μέτρων. Σ’ αυτήν αναπαράγονται πολλά είδη πουλιών μεταξύ των οποίων και ορισμένα σπάνια όπως η λαγγόνα. Σημαντική και εδώ η παρουσία της βαλτόπαπιας.

Πάνω από τη λίμνη συχνά πετάει ο σπάνιος θαλασσαετός, ενώ περιστασιακά στα λιβάδια γύρω από τη λίμνη σταθμεύει η νανόχηνα. Το βάθος της φτάνει τα 5 μέτρα ενώ αν την επισκεφτείτε το χειμώνα, μπορεί να απολαύσετε το πανέμορφο θέαμα μιας παγωμένης επιφάνειας. Στα βόρεια της αναπτύσσονται λόφοι ενώ στα νότια, λίγο μετά τις όχθες της ξεκινάνε τα εύφορα χωράφια με τις καλλιέργειες της περιοχής. Ένα τοπίο που τα έχει όλα.

Εγγραφές για το επερχόμενο μπρεβέ εδώ!

Brevet Φλώρινας

Πηγή:cyclonews.gr

You May Also Like

Δήμος Βοΐου: Πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη συμμέτοχη στην Β΄ εμποροπανήγυρη Τσοτυλίου 2023

Η διαδικασία υποβολής αίτησης

Άργος Ορεστικό: Για καθαρά προληπτικούς λόγους  κατά της διασποράς της Covid-19 Κλειστό το Daily

Άργος Ορεστικό: Για καθαρά προληπτικούς λόγους  κατά της διασποράς της Covid-19 Κλειστό…

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας:  Απαγόρευση κυκλοφορίας πολιτών

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας:  Απαγόρευση κυκλοφορίας πολιτών

9η Πανελλήνια Συνάντηση Ανάπτυξης 2016 στο Μαυροχώρι Καστοριάς

Δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Ναυτικός Ομίλου Μαυροχωρίου αναλαμβάνει την διοργάνωση της Πανελλήνιας…

Ἡ φιλανθρωπία τοῦ ἁγίου Καλλινίκου, Μητροπολίτου Ἐδέσσης

Τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου καὶ Ἁγίου Βλασίου κ. Ἱεροθέου

Το ταξίδι του ‘πράσινου’ λεωφορείου & η στάση του στην πόλη της Κοζάνης – Δείτε τα βίντεο

Το ταξίδι του λεωφορείου ξεκίνησε από τη Ρουμανία, πέρασε από τη Βουλγαρία και έφτασε στην πόλη της Κοζάνης

Ο μηνιαίος απολογισμός της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας στην Οδική Ασφάλεια

  Ο μηνιαίος απολογισμός της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας στην…

Προκήρυξη Αγώνων Α’ Φάσης Κλασσικού Αθλητισμού Λυκείων Π.Ε. Καστοριάς σχ. έτους 2017-2018

Προκήρυξη Αγώνων Α’ Φάσης Κλασσικού Αθλητισμού Λυκείων Π.Ε. Καστοριάς σχ. έτους 2017-2018