Υψηλό κίνδυνο να βρεθούν σε καθεστώς δυσκολίας εξυπηρέτησης του χρέους τους διατρέχουν έξι χώρες του Ειρηνικού, εν μέρει λόγω των κυβερνητικών δαπανών για την αντιμετώπιση της COVID-19. Αυτό αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα σε έκθεσή της που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Η έκθεση, με τίτλο Raising Pasifika, αναφέρει ότι η δημοσιονομική εξυγίανση είναι απαραίτητη στο Κιριμπάτι, τη Δημοκρατία των Νήσων Μάρσαλ, τις Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας, τη Σαμόα, την Τόνγκα και το Τουβαλού, επειδή οι χώρες αυτές δεν διαθέτουν εγχώριες αγορές χρέους και πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Μεταξύ άλλων χωρών της περιοχής, το Βανουάτου αξιολογείται ως μέσου κινδύνου, ενώ το χρέος του Παλάου και του Ναούρου είναι βιώσιμο, σημειώνεται στην έκθεση.

«Ενώ τα επίπεδα του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ παραμένουν μέτρια στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής, η οικονομική γεωγραφία της PIC9 και η ευμετάβλητη βάση εσόδων σημαίνουν ότι οι κίνδυνοι δυσχέρειας του χρέους παραμένουν αυξημένοι», ανέφερε η έκθεση.

Εκτόξευση του χρέους

Το χρέος αυξήθηκε στην περιοχή από το 2019, καθώς οι εξαρτώμενες από τον τουρισμό οικονομίες επλήγησαν από το κλείσιμο των συνόρων λόγω COVID, το εμπόριο επλήγη από τις υλικοτεχνικές προκλήσεις της πανδημίας και τα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν ζημιές. Η Παγκόσμια Τράπεζα δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι τα Φίτζι πρέπει επίσης να λάβουν επειγόντως μέτρα για τη μείωση του βάρους του χρέους τους.

Ο Stephen Ndegwa, διευθυντής χώρας της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Παπούα Νέα Γουινέα και τα νησιά του Ειρηνικού, δήλωσε ότι η μείωση του χρέους, η ενίσχυση των εσόδων και η βελτίωση της ποιότητας των κυβερνητικών δαπανών είναι κρίσιμοι τομείς που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι χώρες του Ειρηνικού.

Η έκθεση ανέφερε ότι η συνεχής πρόσβαση σε επιχορηγήσεις σύμφωνα με τις προ-πανδημικές τάσεις είναι επίσης απαραίτητη για την εξεύρεση επενδυτικών σχεδίων για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κλιματική ανθεκτικότητα.

Οι κινήσεις

Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας συνιστά ότι, μαζί με τις αποτελεσματικότερες δαπάνες, η βελτίωση της είσπραξης φόρων πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις του Ειρηνικού, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι ιδιώτες και οι επιχειρήσεις συνεισφέρουν το δίκαιο μερίδιό τους στις οικονομίες της περιοχής.

Αναφέρει επίσης ότι οι χώρες του Ειρηνικού πρέπει να διαθέσουν περισσότερα κονδύλια για μέτρα κοινωνικής βοήθειας και προστασίας.

«Οι επενδύσεις αυτές θα βοηθήσουν στη μείωση της φτώχειας και της ανισότητας, ενώ παράλληλα θα στηρίξουν τις κοινότητες σε δύσκολες στιγμές, μεταξύ άλλων μετά από καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα ή μεγάλους οικονομικούς κλυδωνισμούς, όπως αυτές που η περιοχή έζησε από την πανδημία COVID-19 και τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές στην Τόνγκα και το Βανουάτου», ανέφερε.

You May Also Like

Βρετανικός οργανισμός ζητάει να απαγορευτεί η πυγμαχία με αφορμή τον θάνατο της νεαρής πυγμάχου

Ο οργανισμός Headway που ασχολείται με τις εγκεφαλικές κακώσεις προειδοποίησε ότι θάνατοι…

Σφραγισμένο iPhone πρώτης γενιάς πωλήθηκε για 63.000 δολάρια

«Είναι iPhone, δε θα παλιώσει ποτέ» είχε σκεφτεί τότε

Άνγκελα Μέρκελ – Δάκρυσε μπροστά στις κάμερες αποχαιρετώντας την καγκελαρία

H πρώην «Σιδηρά Κυρία» παρακολούθησε τις εκλογές στην έδρα της Χριστιανικής Ένωσης…

Γερμανικός Τύπος – Η Ελλάδα επιστρέφει στον …λιγνίτη

Βρώμικη, αλλά φθηνή η ενέργεια από τον λιγνίτη και έτσι η Ελλάδα…

H αληθινή ιστορία πίσω από το πιο διάσημο τραγούδι του Λέοναρντ Κόεν («Dance me to the end of love»)

Λέοναρντ Κόεν: Πέθανε σαν σήμερα στις 7 Νοεμβρίου 20216

Οι έξι νέες αλλαγές στη φορολογία

Κατά τρία έτη παρατείνεται η παραγραφή υποθέσεων του ΣΔΟΕ που μεταφέρθηκαν στη Γενική…

Σοκ: προπονητής του Τάε Κβον Ντο χαστούκισε την 8χρονη κόρη του επειδή έχασε σε αγώνα!

Το κοριτσάκι φαίνεται να τρέμει από το φόβο του μπροστά στον μπαμπά του

Τεχνητό κρέας: Επικίνδυνο ή η απόλυτη λύση για την ανθρωπότητα και το περιβάλλον;

Σε κάποιο χώρες δίνεται «πράσινο φως» για την κατασκευή του, σε κάποιες άλλες απαγορεύεται

ΗΠΑ: 5χρονος πέθανε από τη ζέστη – «Τον ξέχασε η μητέρα του 3 ώρες σε αυτοκίνητο»

Τι συνέβη