Το Ισραήλ φάνηκε να διαψεύδει σήμερα ότι κηρύχθηκε εκεχειρία στη νότια Γάζα, μισή ώρα αφού πηγές από την Αίγυπτο επεσήμαναν τη σύναψη σχετικής συμφωνίας.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εκεχειρία και ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα με αντάλλαγμα την απομάκρυνση των αλλοδαπών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Λίγο νωρίτερα δύο αιγυπτιακές πηγές είχαν δηλώσει ότι οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος και το Ισραήλ συμφώνησαν στην κήρυξη εκεχειρίας στη νότια Γάζα από σήμερα στις 09:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), η οποία θα συμπέσει με το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα, που συνδέει τον παλαιστινιακό θύλακα με την Αίγυπτο.

Οι πηγές είχαν επισημάνει ότι η εκεχειρία θα διαρκέσει αρκετές ώρες, αν και δεν διευκρίνισαν πόσες ακριβώς. Επίσης είχαν σημειώσει ότι οι τρεις χώρες συμφώνησαν το πέρασμα της Ράφα να παραμείνει ανοικτό ως τις 17:00 (τοπική ώρα) σήμερα στο πλαίσιο μιας αρχικής επαναλειτουργίας του για μία ημέρα.

Στη Ράφα, στα σύνορα μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Σινά στην Αίγυπτο, βρίσκεται το μοναδικό χερσαίο πέρασμα από τον θύλακα προς μια περιοχή που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ.

Εικόνες που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters δείχνουν φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια από αιγυπτιακές μη κυβερνητικές οργανώσεις να βρίσκονται στην πόλη αλ Αρίς στο Σινά σήμερα το πρωί αναμένοντας να λάβουν άδεια για το πολύωρο ταξίδι ως τη Ράφα.

Η ανθρωπιστική βοήθεια που έχουν συγκεντρώσει διάφορες χώρες και οργανώσεις για τη Λωρίδα της Γάζας έχει συγκεντρωθεί στην αλ Αρίς περιμένοντας τη σύναψη συμφωνίας για την είσοδο της βοήθειας στον θύλακα και την απομάκρυνση από αυτόν των ξένων πολιτών, κάτι το οποίο επετεύχθη όπως δήλωσε χθες Κυριακή ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έπειτα από επίσκεψή του στο Κάιρο.

Ωστόσο ο Σαλάμα Μάρουφ, επικεφαλής του γραφείου Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς, είχε δηλώσει ότι δεν έχουν λάβει επιβεβαίωση από την αιγυπτιακή πλευρά για το άνοιγμα του περάσματος στη Ράφα.

tanea.gr

You May Also Like

Ηλεία: Νεκρή η γυναίκα που παρασύρθηκε από χείμαρρο

Οι έρευνες της Πυροσβεστικής συνεχίζονται για τον εντοπισμό του συντρόφου της άτυχης γυναίκας, ο οποίος οδηγούσε το όχημα.

Δεύτερη ευκαιρία ζητούν οι υποψήφιοι του ΑΣΕΠ

Από τους 11.500 συμμετέχοντες για την πλήρωση θέσεων στην ΑΑΔΕ μόνο οι 257 έγραψαν αρκετά καλά

Πουλήθηκε η βίλα του τέως βασιλιά σε Βούλγαρο μεγιστάνα

Πουλήθηκε η βίλα του τέως βασιλιά σε Βούλγαρο μεγιστάνα

Απογευματινά χειρουργεία: Από 300 έως 2.000 ευρώ το κόστος για τους πολίτες

Πώς θα λειτουργούν τα απογευματινά χειρουργεία. Οι επίσημες ανακοινώσεις από το υπουργείο Υγείας.

Έχουν τρελαθεί οι Τούρκοι: «Θέλουμε 152 νησιά του Αιγαίου και υφαλοκρηπίδα»

Έχουν τρελαθεί οι Τούρκοι: «Θέλουμε 152 νησιά του Αιγαίου και υφαλοκρηπίδα»

ΗΠΑ: Σπίτι καταρρέει και πέφτει στη θάλασσα από το πέρασμα του τυφώνα Ερνέστο -Δείτε βίντεο

Σπίτι καταρρέει και πέφτει στη θάλασσα από το πέρασμα του τυφώνα Ερνέστο -Δείτε βίντεο

Ραχωβίτσας: Στα Βορίζια μπορούν να σκοτωθούν για 3 πρόβατα

Ιστορίες από στρατιωτικού τύπου επιχειρήσεις σε Ζωνιανά και Βορίζια διηγείται στο Direct ο επίτιμος υπαρχηγός της ΕΛΑΣ

Σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη: Βρέθηκε ο τάφος του Αριστοτέλη

Είναι τα σπαράγματα του μνημείου (σύμπλεγμα κτισμάτων διαφορετικών μεταξύ τους που χρονολογούνται…

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακηρύχθηκε «Πρόσωπο της Χρονιάς» από το περιοδικό Time

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ κέρδισε την πριγκίπισσα της Ουαλίας και τον Elon Musk, οι οποίοι ήταν επίσης στη λίστα.

Αποτελέσματα έρευνας θερινών εκπτώσεων 2020: «Μειωμένη Επισκεψιμότητα και Καχεκτικές Πωλήσεις»

  Αποτελέσματα έρευνας θερινών εκπτώσεων 2020:  «Μειωμένη Επισκεψιμότητα και Καχεκτικές Πωλήσεις»