Ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί, Τρίτη 5 Νοεμβρίου, η πρώτη εθελοντική αιμοδοσία από τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών της Μπίζιος Group «Δύναμη Ζωής», στο χώρο του εργοταξίου της. Η Μπίζιος Group έλαβε πρώτη φορά αυτή την πρωτοβουλία, καλώντας όσο περισσότερο κόσμο μπορεί να δώσει αίμα για τους συνανθρώπους του που το χρειάζονται. Η διαδικασία τελέστηκε από το Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου της Καστοριάς.
Σύμφωνα με τον κ. Σπύρο Μπίζιο, η αιμοδοσία θα μπει στο πρόγραμμα της επιχείρησης, έτσι ώστε να γίνεται μία-δύο φορές το χρόνο, με σκοπό να διαδοθεί στην κοινωνία και σε υπόλοιπες επιχειρήσεις. «Ο κόσμος έχει πάρα πολλή ανταπόκριση, αν και η περίοδος δεν είναι και πολύ κατάλληλη για την αιμοδοσία λόγω ιώσεων, είναι λίγο φορτωμένη η περίοδος, αλλά το αγκάλιασε πάρα πολύ ζεστά, παρόλο που δεν το κάναμε πολύ μεγάλη διαφήμιση, βλέπουμε καλή συμμετοχή. Απ’ την Αιμοδοσία μας είπαν ότι αν πάρουμε 20 φιάλες ότι θα πάει πάρα πολύ καλά. Εμείς βάλαμε στόχο τα 30 να πάρει και πιστεύω ότι θα πάμε πολύ καλά».
Στην διαδικασία της αιμοδοσίας βρισκόταν η κα Ευαγγελία Δάφα, μικροβιολόγος στο Νοσοκομείο της Καστοριάς, και μας εξήγησε την ακριβή διαδικασία της αιμοδοσίας. «Εμείς στο νοσοκομείο κάνουμε έλεγχο στους εθελοντές αιμοδότες. Έρχονται στο νοσοκομείο καθημερινά από τις 8:30 μέχρι τις 13:30, αργίες είμαστε από 9:30 μέχρι 12:00 και Τετάρτη απόγευμα τους χειμερινούς μήνες 17:00-19:00. Ο εθελοντής αιμοδότης έρχεται εκεί, συμπληρώνει το ερωτηματολόγιο με τα στοιχεία του και τι ασθένειες μπορεί να έχει, τι φάρμακα μπορεί να παίρνει. Ρωτάω εγώ, ως γιατρός, επιπλέον πράγματα, ίσως να παίρνει κάποιο φάρμακο που να νόμιζε ότι δεν επιτρέπεται, αλλά εν τέλει να επιτρέπεται -επειδή έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα- και στη συνέχεια μετράμε την πίεση, μετράμε τον αιματοκρίτη κι αν όλα είναι καλά δίνει αίμα. Η διαδικασία κρατάει 10-15 λεπτά. Μπορεί όποιος θέλει να έρθει καθημερινά και οποιαδήποτε απορία έχει μπορεί να μας πάρει τηλέφωνο και να τη λύσουμε».
Όσον αφορά τις προϋποθέσεις για την αιμοδοσία, μπορούν να δώσουν αίμα όλα τα υγιή άτομα από 18 μέχρι 65 ετών. «Δεν μπορούν να δώσουν αίμα άνθρωποι που έχουν σοβαρά θέματα υγείας, που έχουν σοβαρά προβλήματα καρδιάς -όχι δηλαδή μια υπέρταση- επίσης αν κάποιος έχει κάνει χειρουργείο ή τατουάζ και πίρσινγκ τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Ο αιμοδότης να μην έχει πιει αλκοόλ την προηγούμενη μέρα, να έχει φάει ένα καλό πρωινό και γενικά να μην έχει κάποιο σημαντικό πρόβλημα υγείας, όχι αυτά τα καθημερινά, για παράδειγμα κάποιος που παίρνει ένα χάπι για την πίεση, για τον θυρεοειδή… Αυτά πλέον τα έχουμε ξεπεράσει. Κάποιο σοβαρό θέμα υγείας. Και πάλι μπορεί να μας πάρει ένα τηλέφωνο και να το συζητήσουμε».
Σύμφωνα με τις νοσηλεύτριες που ήταν παρούσες, ο κόσμος ανταποκρίνεται στα καλέσματα του Τμήματος Αιμοδοσίας και υπάρχουν και σταθεροί αιμοδότες, ωστόσο καλούν περισσότερα νεότερα άτομα να συμμετέχουν. Το ανώτερο όριο αίματος που μπορεί να δώσει κάποιος είναι τα 450 ml.
Σχετικά με το πώς πάρθηκε η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ο κ. Μπίζιος μας είπε: «Γενικώς, επειδή στη ζωή μας βλέπαμε ότι όταν φτάνουμε σε ένα δύσκολο σημείο, όταν κάνουμε μια επέμβαση ή παθαίνουμε κάτι, όλοι ψαχνόμαστε, εκείνη τη στιγμή παίρνουμε γνωστούς και φίλους να βρούμε αίμα, ψάχνουμε να βάλουμε μέχρι και μέσον για να βρούμε μία και δύο φιάλες, για το αυτονόητο, το αίμα, που πρέπει να δίνουμε όλοι. Αλλά αυτό νομίζω ότι ξεκινάει από την παιδεία του κράτους πρώτα και μετά απ’ την οικογένεια, τα δύο πιο σημαντικά πράγματα. Δεν υπάρχει παιδεία για να ξέρουν και τα μικρά τα παιδιά, οι νέοι, ότι από μικροί μπορούμε και πρέπει να δίνουμε αίμα, είναι πολύ σημαντικό πράγμα. Εμείς το πήραμε πολύ δυναμικά για να κάνουμε αυτή την κίνηση με όποιο κόστος κι αν έχει για την επιχείρηση, γιατί δεν είναι μόνο δουλειά και λεφτά, άμα δεν έχουμε υγεία δεν έχουμε και δουλειά. Μακάρι να το υιοθετήσουν κι άλλες επιχειρήσεις και νέοι».
Τηλέφωνο Τμήματος Αιμοδοσίας: 2467350645
Ρεπορτάζ και φωτογραφίες: Νικολέτα Αποστολίδου για τους Orizontes Press