Τριήμερο εθνικό πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον θάνατο των δύο πιλότων του Canadair που κατέπεσε στην Κάρυστο κατά την κατάσβεση της φωτιάς. Σε εξέλιξη είναι η έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας.

Στο μικροσκόπιο της έρευνας θα μπει το βίντεο που δείχνει ακριβώς τη στιγμή που το Canadair συντρίβεται, λίγο αφότου έχει κάνει ρίψει νερού σε πύρινη εστία.

Στο εν λόγω βίντεο, που κατέγραψε η κάμερα της ΕΡΤ – συγκλονίζοντας και τους ίδιους τους δημοσιογράφους του σταθμού – φαίνεται το αεροσκάφος να χάνει τον πλωτήρα του δεξιού φτερού – μάλλον μετά από πρόσκρουση με δέντρο – και να πέφτει, πριν προκληθεί έκρηξη.Επίσης, θα εξεταστεί το μικροκλίμα που είχε δημιουργήσει η φωτιά στην περιοχή, αλλά και η ίδια η γεωμορφολογία.

Ο κυβερνήτης, ο 34χρονος σμηναγός Χρήστος Μουλάς, και ο συγκυβερνήτης του, ο 27χρονος ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης, ανασύρθηκαν νεκροί από το σημείο.

«Την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 14:52 αεροσκάφος τύπου CL-215 της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε, κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης, στον Πλατανιστό Ευβοίας με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη, Σμηναγού (Ι) Χρήστου Μουλά, 34 ετών και του συγκυβερνήτη, Ανθυποσμηναγού (Ι) Περικλή Στεφανίδη, 27 ετών» ανέφερε το ΓΕΑ σε ανακοίνωσή του.

Πτώση Canadair: Τι λένε οι ειδικοί για τα αίτια

Μιλώντας στο MEGA ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, πιλότος και δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, έκανε λόγο για «ακόμα ένα αεροπορικό δυστύχημα με πυροσβεστικό αεροσκάφος, κάτω από δύσκολες και πιεστικές συνθήκες, από ανθρώπους που έχουν μπει σε ένα λειτούργημα, μία αποστολή, την οποία εκτελούν γνωρίζοντας εξ αρχής το ρίσκο που παίρνουν και τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε κάθε κίνηση και απόφασή τους».

Όπως εξήγησε ο ίδιος, τα Canadair, λόγω της φύσης των αποστολών τους, εκτελούν χαμηλές πτήσεις και αυτό οδηγεί σε μεγάλο ποσοστό πτώσεων.

«Το αεροσκάφος αυτό πετάει μέσα από ένα πλέγμα πολλών δυσκολιών: μεγάλες ταχύτητες σε χαμηλό ύψος, μεγάλες θερμοκρασίες, χαμηλές ορατότητες. Οι αναταράξεις στη ζώνη ρίψης είναι κάτι το απίστευτο».

«Είναι, ουσιαστικά, μία ακραία πτήση που καταπονείται το αεροσκάφος και το πλήρωμα, που πρέπει να σκέφτεται ανά πάσα στιγμή τη θέση του αεροσκάφους τα επόμενα δευτερόλεπτα και λεπτά κάτω από άγνωστο περιβάλλον, στο οποίο οι συνθήκες μεταβάλλονται, αλλάζουν. Πρέπει να είσαι ψύχραιμος, καλά εκπαιδευμένος και έμπειρος και να πάρει ελεγχόμενα ρίσκα για να κάνεις επιτυχή κατάσβεση».

«Ο κυβερνήτης και το πλήρωμα εκτιμά ανά πάσα στιγμή ποια είναι η γεωμορφολογία, ποια είναι η θέση του αεροσκάφους και τι είδους ρίψη μπορεί να κάνει. Το να πούμε ότι ήταν χαμηλά ή ψηλά είναι υποκειμενικό. Πετούν χαμηλά, περίπου από 20 μέτρα ύψος. Όλες οι πυροσβεστικές πτήσεις έχουν ρίσκο, γιατί δεν γνωρίζεις στη χαράδρα ή στην πλαγιά που θα προσεγγίσεις ποιο είναι το μικροκλίμα που θα βρεις μπροστά σου».

«Το αεροσκάφος κινείτο κόντρα στον ήλιο. Μειώνει πολύ την ορατότητα και αυτός είναι ο λόγος, εκτιμώ, ότι διέλαθε της προσοχής τους η απόταση που είχε το δεξί φτερό με αυτή την συστάδα δένδρων» εξήγησε.

Ο πτέραρχος εν αποστρατεία, Κώστας Ιατρίδης, μιλώντας στο ίδιο μέσο, επεσήμανε πως  «πάντοτε υπάρχει κάποια αιτία. Είναι κάτω από αντίξοες συνθήκες, είναι το ανάγλυφο του εδάφους. Η προσπάθεια του πιλότου να κατασβέσει τη φωτιά τον ωθεί στο να κατέβει λίγο πιο χαμηλά από το επιτρεπτό προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματικός. Στην προσπάθεια του ο πιλότος να σβήσει τη φωτιά, το δεξί ακροπτερύγιο χτυπά σε μία συστάδα δέντρωνφεύγει ο πλωτήρας μαζί με την βάση του και έκτοτε βλέπουμε μια σπειροειδή βύθιση του αεροσκάφους και προσκρούει στο έδαφος. Μέσα σε αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα βλέπουμε την προσπάθεια του πιλότου να επαναφέρει το αεροσκάφος αλλά δυστυχώς είναι δύσκολο γιατί η αποκόλληση του πλωτήρα δημιούργησε ζημιές στο πηδάλιο κλίσεως και δε μπορούσε να ενεργήσει ο χειριστής και να το επαναφέρει, με αποτέλεσμα να έχουμε αυτή την τραγική κατάληξη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «κανένα μεταφορικό αεροσκάφος ή πυροσβεστικό δεν έχει κάθισμα εκτίναξης. Έχουν μόνο τα μαχητικά έτσι τα έχει ο κατασκευαστής. Είναι δύσκολο να υπάρχουν εκτινασσόμενα καθίσματα. Σε πολλά αεροσκάφη υπάρχουν πολλές φορές 2-3 πιλότοι μαζί με τον μηχανικό όπως είναι τα C-130 και είναι δύσκολο να υπάρξει εκτίναξη. Λόγω κατασκευής, είναι δύσκολο να φύγουν οι πιλότοι ή όσοι βρίσκονται στην καμπίνα. «Πάντοτε όταν υπάρχει πυρκαγιά και φεύγει ένα πυροσβεστικό να κάνει την πρώτη ρίψη, ποτέ δεν κάνει την πρώτη ρίψη άμεσα πάντοτε θα περάσει να κάνει μία επιθεώρηση πώς εξελίσσεται η φωτιά και στη συνέχεια στη δεύτερη ρίψη, τότε θα δει από πώς θα πέσει για να ρίξει το νερό και στη συνέχεια πώς θα φύγει, όταν υπάρχουν χαράδρες και βουνά» είπε σε άλλο σημείο.

Ο Φαίδων Καραϊωσιφίδης, αεροναυπηγός, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ θέλησε να διαβεβαιώσει πως παρότι το Canadair ήταν παλιό, δεν υπήρχε ζήτημα ασφαλείας στις πτήσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα έχει πλέον 10 CL-215 στον στόλο της.

Πηγή:lifo.gr
You May Also Like

Ευρωπαϊκό κλειστού στίβου – Εμμανουηλίδου: «Σήμερα έτρεξα για όσους χάθηκαν στα Τέμπη»

Η Πολυνίκη Εμμανουηλίδου έκανε έναν εξαιρετικό προκριματικό αγώνα και αργότερα έστειλε λίγη ελπίδα με τα λόγια της.

Κώστας Βουτσάς: Σε λαϊκό προσκύνημα από τις 9:30 το πρωί η σορός του

Κώστας Βουτσάς: Σε λαϊκό προσκύνημα από τις 9:30 το πρωί η σορός…

Μέσω TAXISNET και αποκλειστικά ηλεκτρονικά, η εγγραφή νέων χρηστών για άμεση πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ

Μέσω TAXISNET και αποκλειστικά ηλεκτρονικά, η εγγραφή νέων χρηστών για άμεση πρόσβαση…

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ): Η πληρωμή Μαρτίου και οι 45.000 επιπλέον δικαιούχοι

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Εργασίας εγκρίθηκε μεταφορά πίστωσης ποσού 40.945.782 ευρώ…

Μύκονος: Μετέτρεψαν κυκλαδίτικο ξωκλήσι σε σπίτι

Ένα κυκλαδίτικο ξωκλήσι σε σπίτι μετέτρεψε ο ιδιοκτήτης του στην περιοχή της…

Αυτοί οι επαγγελματίες είναι πιο… επιρρεπείς στη φοροδιαφυγή – Η λίστα των «5»

Ποια επαγγέλματα είναι πρώτα στη φοροδιαφυγή; Ίσως όχι αυτά που σας έρχονται πρώτα στο μυαλό, όπως η εστίαση και η διασκέδαση.

Ν. Κεραμέως: Θέλουμε τα σχολεία να λειτουργήσουν κανονικά τον Σεπτέμβριο

Ν. Κεραμέως: Θέλουμε τα σχολεία να λειτουργήσουν κανονικά τον Σεπτέμβριο

Netflix: Η πρώτη «made in Greece» ταινία με τίτλο «Beckett» – Δείτε το τρέιλερ

Netflix: Η πρώτη «made in Greece» ταινία με τίτλο «Beckett» – Δείτε…

Μέχρι την Πέμπτη οι αιτήσεις για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του ΟΑΕΔ

  Μέχρι την Πέμπτη οι αιτήσεις για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του…