Τα σπίτια από τρισδιάστατο εκτυπωτή φέρνουν επανάσταση στον κατασκευαστικό κλάδο. Το μεγαλύτερο τρισδιάστατο «εκτυπωμένο» κτίριο στην Ευρώπη μόλις ολοκληρώθηκε στη Χαϊδελβέργη, μέσα σε 140 ώρες. Στρώμα-στρώμα αντί για πέτρα- πέτρα, όπως εξηγεί ο «τυπογράφος» Χανς Γεργκ Κράους, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας  Kraus Group.

Το εκτυπωμένο σπίτι κατασκευάστηκε  στο χώρο του πρώην αρχηγείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην Ευρώπη. Εχει 53 μέτρα μήκος, 11 μέτρα πλάτος και εννέα μέτρα ύψος. Ήταν ένα ασυνήθιστο εργοτάξιο: δεν υπήρχαν  πολλά μηχανήματα που να κάνουν θόρυβο, αλλά μόνο ένας μεγάλος, τρισδιάστατος εκτυπωτής, που κατασκευάζει τους τοίχους. Στη συνέχεια, ένας οικοδόμος διοχετεύει μπετόν ανάμεσα στους τυπωμένους τοίχους. Σχεδόν σαν να ρίχνει κρέμα σε μία φόρμα για… κέικ. Οι τοίχοι είναι κυματιστοί και από πάνω μοιάζουν με ένα ορθογώνιο με καμπύλες. «Στο μέλλον, οι τοίχοι από μόνοι τους θα πρέπει να είναι αρκετά σταθεροί, αλλά η τεχνολογία δεν είναι ακόμη τόσο προηγμένη», λέει ο Κράους. «Η τρισδιάστατη εκτύπωση θα αλλάξει επίσης εντελώς τις απαιτήσεις εργασίας. Θα μπορούσατε ήδη να το δείτε εδώ: οι οικοδόμοι  έχουν μια σπάτουλα ή ένα μυστρί στο ένα χέρι και το φορητό υπολογιστή τους στο άλλο», προσθέτει.

tagesschau

Το ειδικό σκυρόδεμα που χρησιμοποιείται έχει σημαντικά μικρότερο αποτύπωμα CO2 και είναι ανακυκλώσιμο. Το όραμα του Κράους: « Σε λίγα χρόνια θα είμαστε σε θέση να γκρεμίσουμε αυτό το κτίριο, να το τεμαχίσουμε, να το ανακυκλώσουμε και να εκτυπώσουμε ένα νέο κτίριο χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Ερωτηθείς  για τα πιθανά μειονεκτήματα, ο Κράους λέει: Δεν έχουμε ακόμη μεγάλη εμπειρία. Αυτό σημαίνει ότι δεν ξέρουμε καν τι μπορεί να έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια. Αλλά θα υπάρξουν λύσεις και για αυτό. Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε να πειραματιζόμαστε με αυτή τη διαδικασία. Η ζωή έχει πάντα έναν κίνδυνο. Και αν τα κάνεις πάντα με τον ίδιο τρόπο μόνο και μόνο επειδή το ξέρεις, η ζωή είναι πολύ βαρετή».

Ο καθηγητής Ρομπερτ Γιαχν από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δρέσδης που ερευνά την τρισδιάστατη εκτύπωση, δηλώνει ενθουσιασμένος . Πόσο γρήγορα θα αλλάξει πραγματικά το επάγγελμα του οικοδόμου; Και πόσο σύντομα θα τυπώνονται τα σπίτια μας από τον εκτυπωτή; Σύμφωνα με τον Γιάχν, αυτό θα πάρει κάποιο χρόνο. Το ειδικό υγρό σκυρόδεμα που χρησιμοποιείται, δεν έχει ακόμη τυπική έγκριση. Πρέπει να γίνεται αίτηση για κάθε καινούργιο, τυπωμένο σπίτι. Πρέπει ακόμη να διερευνηθεί εάν η σημερινή τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί με αυτή τη μορφή. «Βασικά, νομίζω ότι η τρισδιάστατη εκτύπωση με σκυρόδεμα θα χρησιμοποιηθεί περισσότερο στο εγγύς μέλλον», λέει ο Γερμανός καθηγητής.

Πηγή:naftemporiki.gr

You May Also Like

Δορυφόρος ντισκομπάλα εκνευρίζει τους αστρονόμους

Φέρει το όχι και τόσο ταπεινό όνομα «Άστρο της Ανθρωπότητας» και είναι…

Το προκάτ σπίτι που έρχεται ως σχέδιο και χτίζεις μόνος σου

Η αμερικανική Everywhere Travel Co ήταν ως τώρα γνωστή για τα φορητά…

Εφαρμογή πρόγνωσης καιρού διαρρέει προσωπικά δεδομένα χρηστών της

Κατηγορείται από τις εισαγγελικές αρχές του Λος ‘Αντζελες ότι παραπλανούσε τους χρήστες

Αμαλιάδα: Ζευγάρι έφτιαξε υπερλούξ δεντρόσπιτο, το νοικιάζει με 200€ τη μέρα και το εσωτερικό του εντυπωσιάζει

Αμαλιάδα: Ζευγάρι έφτιαξε υπερλούξ δεντρόσπιτο, το νοικιάζει με 200€ τη μέρα και…

Παλιά σιδερώστρα: 12 ιδέες για να την αξιοποιήσετε με έξυπνο τρόπο και να μεταμορφώσετε το σπίτι σας

Table of Contents Hide Παλιά σιδερώστρα: 12 ιδέες για να την αξιοποιήσετε…

Αυτά είναι τα πιο δημοφιλή GIFs του 2017!

Τα GIFs είναι ίσως ο ευκολότερος και διασκεδαστικότερος τρόπος να εκφραστείς, γι’…

Τι να κάνετε αν μυρίζει άσχημα ο νεροχύτης

Τι να κάνετε αν μυρίζει άσχημα ο νεροχύτης

Μία κουβέντα για τα… UFO – Η πρώτη δημόσια συνεδρίαση της NASA

Το θέμα αφορά τόσο την εθνική ασφάλεια όσο και την ασφάλεια των αερομεταφορών

Φύλλα εργασίας για το Πάσχα για όλες τις τάξεις του Δημοτικού

Φύλλα εργασίας για το Πάσχα για όλες τις τάξεις του Δημοτικού