Με 91% των φορολογουμένων να έχουν υποβάλει τη φορολογική δήλωσή τους για τα εισοδήματα που εισέπραξαν το προηγούμενο έτος οδεύει προς το τέλος η σχετική διαδικασία, με την αυλαία να πέφτει το μεσημέρι της 31ης Αυγούστου.

Από την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι ο μέσος φόρος είναι αυξημένος σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, γεγονός που οφείλεται στην αύξηση των εισοδημάτων, όπως υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, ο μέσος επιπλέον φόρος έχει φθάσει τα 1.449 ευρώ έναντι 1.226 ευρώ πέρυσι και όπως όλα δείχνουν θα αυξηθεί περαιτέρω με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των δηλώσεων.

Επίσης προκύπτει ότι το 65% των φορολογουμένων δεν καταβάλλει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο, καθώς περίπου 3,83 εκατ. φορολογούμενοι ή διαφορετικά το 64,43% είτε έχει λάβει μηδενικό εκκαθαριστικό είτε έχει επιστροφή φόρου.

ΥΠΟΙΚ: 2,3 δισ. ευρώ πάνω από τον φορολογικό στόχο
Σημειώνεται ότι όσοι φορολογούμενοι υποβάλουν τις δηλώσεις τους στα τέλη Αυγούστου θα πρέπει να πληρώσουν διπλή δόση (του Αυγούστου και του Ιουλίου). Η τελευταία δόση θα καταβληθεί στα τέλη Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι η παροχή έκπτωσης 3% έχει χαθεί για όσους δεν υπέβαλαν τη δήλωσή τους μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 5.945.364 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6.500.000 δηλώσεων.

• Το 48,16% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 5.945.364 δηλώσεων οι 2.863.287 είναι μηδενικές, δηλαδή μία στις δύο.

• Για το 16,27% των φορολογικών δηλώσεων προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 396 ευρώ. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, επιστροφή φόρου δικαιούνται 967.310 φορολογούμενοι, εκ των οποίων οι 674.360 έχουν ήδη λάβει την επιστροφή και συγκεκριμένα τους έχουν πιστωθεί συνολικά 161 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι όσοι δεν έχουν οφειλές στο Δημόσιο ή στον ΕΦΚΑ και ποσά για συμψηφισμούς, λαμβάνουν άμεσα την επιστροφή φόρου που δικαιούνται.

• Το 35,57% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 2.114.765 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 3,05 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος γι’ αυτές τις δηλώσεις ανέρχεται στα 1.449 ευρώ.

Για όσους φορολογουμένους προκύψει χρεωστικό εκκαθαριστικό έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τον φόρο με διάφορους τρόπους και σε περισσότερες από 8 δόσεις που παρέχει το υπουργείο Οικονομικών. Η νομοθεσία παρέχει τη δυνατότητα στους οφειλέτες του Δημοσίου να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών. Η πάγια ρύθμιση προσφέρει έως 24 δόσεις, οι οποίες όμως είναι έντοκες. Το επιτόκιο φθάνει στο 4,5% για τις 12 δόσεις και πάνω από το 6% για τις 24 δόσεις. Για την ένταξη στη ρύθμιση δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με τη σχετική υπεύθυνη δήλωση. Επίσης, οι φορολογούμενοι μπορούν να κάνουν χρήση των πιστωτικών καρτών τους και να αποπληρώσουν τον φόρο που τους αναλογεί σε 12 άτοκες δόσεις.

https://www.kathimerini.gr/

You May Also Like

Πώς θα καλυφθούν τα κενά των ανεμβολίαστων υγειονομικών – Περίπου 6.000 οι μέχρι τώρα αναστολές

Table of Contents Hide Πώς θα καλυφθούν τα κενά των ανεμβολίαστων υγειονομικών…

ΥΠΕΣ Μάκης Βορίδης: Στόχος του νέου εκλογικού νόμου η εύρυθμη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

ΥΠΕΣ Μάκης Βορίδης: Στόχος του νέου εκλογικού νόμου η εύρυθμη λειτουργία της…

Αλέξης Τσίπρας στον ΣΚΑΪ: Επιβαρύναμε άδικα και δυσανάλογα τη μεσαία τάξη και το πληρώσαμε

Ανοιχτή πρόσκληση στο ΚΙΝΑΛ για μετεκλογική συνεργασία – Αποκάλεσε τον πρωθυπουργό «διαχειριστή…

Τι κερδίζει το δημόσιο από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

Τι κερδίζει το δημόσιο από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

Μήνυμα Μακρόν προς Ερντογάν: Δεν θα παραδοθούμε ποτέ, δεν αποδεχόμαστε ρητορική μίσους

Μήνυμα Μακρόν προς Ερντογάν: Δεν θα παραδοθούμε ποτέ, δεν αποδεχόμαστε ρητορική μίσους

ΟΑΕΔ: Νέες θέσεις εργασίας με μισθό 933 ευρώ

ΟΑΕΔ: Νέες θέσεις εργασίας με μισθό 933 ευρώ

Το τραγικό τέλος του «ζεν πρεμιέ» του ελληνικού κινηματογράφου Χρήστου Νέγκα

Σύμφωνα με τους γιατρούς που τον εξέτασαν, υπέστη καρδιακή προσβολή την ώρα που κολυμπούσε. Ήταν μόλις 45 ετών.

Ανοιχτές οι εκκλησίες αλλά κεκλεισμένων των θυρών οι λειτουργίες το Πάσχα

Ανοιχτές οι εκκλησίες αλλά κεκλεισμένων των θυρών οι λειτουργίες το Πάσχα

Ο Κώστας Τασούλας είναι ο νέος πρόεδρος της Βουλής με 283 ψήφους!

Ο Κώστας Τασούλας είναι ο νέος πρόεδρος της Βουλής με 283 ψήφους!