Στα 52 εκατομμύρια ευρώ είναι το σχέδιο του προϋπολογισμού της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για το έτος 2016, όπως αυτός ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το μεσημέρι της Δευτέρας ( 9/11 ), στο πλαίσιο συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου.

Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό “λιτό”, όπως τον χαρακτήρισε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, που είναι μειωμένος ωστόσο σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό ο οποίος έφτανε για το 2015 στα 77 εκ. ευρώ.

“Το αποτέλεσμα θα το κρίνουν οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας”, τόνισε στην εισήγησή του, μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης, λέγοντας πως με το Παρατηρητήριο κανείς δεν συμφωνεί και κανείς δεν κάνει “κολωτούμπα”. Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Φώτης Κεχαγιάς τόνισε πως “όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι ζούμε σε εποχές μνημονίων και ο προϋπολογισμός είναι μνημονιακός. Είναι ισοσκελισμένος και συμμορφωθήκαμε με τις παρατηρήσεις των ΚΥΑ, του ΤΕΒΑ και του παρατηρητηρίου. Είναι ισοσκελισμένος και αναπτυξιακός”. Τόνισε πως προϋπολογίστηκαν μόλις 920.000 ευρώ για τον Τοπικό Πόρο, μετά από λάθη του παρατηρητηρίου, τα οποία θα διορθωθούν, σημειώνοντας ότι για το 2016 θα προχωρήσουν “από μηδενική βάση” με βάση απόφαση της περιφερειακής αρχής. Αναφέρθηκε σε ένα – δύο, ακόμη, συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως π.χ. για τη μεταφορά των μαθητών, λέγοντας πως χρειάζονται 13 εκ. ευρώ, ενώ τους ζητήθηκε να προϋπολογίσουν 11 εκ. ευρώ. Επίσης, μίλησε για λάθη από πλευράς Παρατηρητηρίου για τη μισθοδοσία υπαλλήλων για τον Ιανουάριο κ.α. ζητήματα.

Η θέση της αντιπολίτευσης

Υπέρ του προϋπολογισμού τάχθηκε η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, με τον Γιάννη Σόκουτη να αναφέρει πως ο προϋπολογισμός συντάσσεται με βάση τις σχετικές εγκυκλίους και αφορά τα τακτικά έσοδα που έρχονται στην Αυτοδιοίκηση. “Τα έσοδα αυτά μέσω των ΚΑΠ συνεχώς συρρικνώνονται”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σόκουτης, προσθέτοντας πως θα γίνει τροποποίηση του προϋπολογισμού για τα έσοδα μέσω έργων ΕΣΠΑ, ΣΕΣ, Δημοσίων Επενδύσεων και Τοπικού Πόρου και με το σκεπτικό αυτό η μείζονα αντιπολίτευση συνήνεσε. “Η θέση μας είναι ότι έχουμε να διαχειριστούμε ελάχιστα κονδύλια, να διαχειριστούμε τη μιζέρια μας, μιας και το κράτος στέλνει ελάχιστα κονδύλια στην τοπική αυτοδιοίκηση, για αυτό δεν μπορούμε παρά να υπερψηφίσουμε την κατανομή τους στις ανελαστικές δαπάνες της περιφέρειας”, κατέληξε ο κ. Σόκουτης στις δηλώσεις του.

Για έναν προϋπολογισμό που θα ψηφιστεί χωρίς η περιφερειακή αρχή να ξέρει τι θέλει να κάνει, αλλά και για μεγάλες σπατάλες, έκανε λόγο από την πλευρά της η Γεωργία Ζεμπιλιάδου. “Όσο ποιο λίγους πόρους έχεις, τόσο ποιο στοχευμένες είναι οι δράσεις. Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είναι μειωμένο κατά 35%. Ήδη το 2015 λέγαμε ότι ήταν πολύ λίγα τα έργα για επενδύσεις. Έχουμε μόλις 14 εκ. επενδύσεων από 23 εκ. που είχαμε πέρυσι”, τόνισε μεταξύ άλλων η ίδια, λέγοντας πως η περιοχή αντί να βγει από την ύφεση, αντιθέτως μπαίνει πιο βαθιά. Επίσης, εξέφρασε τις ενστάσεις της για την αύξηση των διοικητικών δαπανών, για έξοδα αντιμισθίας, για δαπάνες καθαριότητες και για δαπάνες δημοσίων σχέσεων. Η παράταξη Ζεμπιλιάδου καταψήφισε τον προϋπολογισμό.

“Ο κ. Περιφερειάρχης όταν ανέλαβε τη διοίκηση της περιφέρειας, δεν ήταν ικανοποιημένος από τον προϋπολογισμό της τότε περιφερειακής διοίκησης και φέτος έχουμε ένα χειρότερο προϋπολογισμό. Είναι μειωμένα τα κονδύλια δημοσίων επενδύσεων, υπάρχει πρόβλημα με τη μισθοδοσία των υπαλλήλων που γίνεται από την περιφέρεια και όχι από το κράτος. Υπάρχουν αντιθέσεις και δεν εξασφαλίζουν με ποιους πόρους θα γίνουν τα έργα της περιοχής. Ο προϋπολογισμός αυτός θα είναι ως συνέχεια μιας ίδιας πολιτικής. Έχουν αλλάξει, βέβαια οι ρόλοι, ωστόσο και αυτός ο προϋπολογισμός στην οικονομική επιτροπή έτυχε ευρείας αποδοχής. Οι εργαζόμενοι πρέπει να διεκδικήσουν τα χρήματα που έχουν ανάγκη, που τα έχει ανάγκη η περιοχή”, τόνισε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της παράταξης του ΚΚΕ Γιάννης Βήττας, καταψηφίζοντας τον προϋπολογισμό.

 

Πηγή: prlogos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Γ. Ζεμπιλιάδου: «Ο κύκλος των χαμένων ευκαιριών»

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν στα τοπικά Μ.Μ.Ε.  η  Επικεφαλής του Συνδυασμού “ΕΛΠΙΔΑ”  του Περιφερειακού…

Π.Ε. Καστοριάς: Ενημέρωση των Υπευθύνων Λειτουργίας πάσης φύσεως Επιχειρήσεων-Εγκαταστάσεων

Π.Ε. Καστοριάς: Ενημέρωση των Υπευθύνων Λειτουργίας πάσης φύσεως Επιχειρήσεων-Εγκαταστάσεων

Παράδοση τεσσάρων (4) tablet από την Π.Ε. Καστοριάς στο Κέντρο Εκπαίδευσης για την Αειφορία και το Περιβάλλον Καστοριάς (ΚΠΕ).

Τα tablet πρόκειται να συμβάλλουν στο εκπαιδευτικό έργο που παρέχουν τα στελέχη του κέντρου

Συγχαρητήρια στον Αναστάσιο Κύρου για την επιτυχία του στις πτυχιακές εξετάσεις κιθάρας

  Συγχαρητήρια στον Αναστάσιο Κύρου για την επιτυχία του στις πτυχιακές εξετάσεις…

Δεύτερη ημέρα του Πάσχα στα Κορέστεια.

Δεύτερη μέρα του Πάσχα στο βορειότερο άκρο του Νομού μας, στην έδρα…

Την πρόθεση της Κυβέρνησης για Επαναλειτουργία του εργαστηρίου ταπητουργίας στο Νεστόριο Καστοριάς, ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Νικόλας Γιατρομανωλάκης

Την πρόθεση της Κυβέρνησης για Επαναλειτουργία του εργαστηρίου ταπητουργίας στο Νεστόριο Καστοριάς,…