Εγκαταστάθηκαν τα μοσχαράκια που παράγουν το εκλεκτό κρέας των 300 ευρώ/κιλό

Ήταν 15 Σεπτεμβρίου, όταν το πρώτο κοπάδι Wagyu, αποτελούμενο από 25 μάνες και 15 αρσενικά από 6 μέχρι 10 μηνών, κατηφόρισε στη Δράμα από τη Γερμανία. Ο Άρης Αμαραντίδης και οι συνεργάτες του προχώρησαν σε μια μοναδική για την Ελλάδα επένδυση, τη δημιουργία πρότυπης μονάδας ιαπωνικών μοσχαριών Wagyu.

Οι λέξεις wa + gyu σημαίνουν ιαπωνική αγελάδα, για τους γευσιγνώστες όμως μεταφράζονται σε εκλεκτό Kobe Beef, ένα κρέας που λίγοι μόνο μπορούν να απολαύσουν, λόγω του υψηλού του κόστους, αφού στα κρεοπωλεία πωλείται προς 300 ευρώ/κιλό.
Οι συνέταιροι επέλεξαν να ξεκινήσει η διαδρομή των διάσημων αγελάδων σε φάρμα της Γερμανίας και τα ζώα να εγκατασταθούν στην Ελλάδα, όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν. «Περιμέναμε να πέσει η θερμοκρασία και να πάρουμε άδεια διακίνησης, γιατί οι θερμοκρασίες στην Ελλάδα είναι υψηλές και υπήρχε κίνδυνος θερμοπληξίας», περιγράφει ο κ. Αμαραντίδης, εξηγώντας ότι οι προφυλάξεις αφορούσαν τα μοσχαράκια, αλλά και τις μητέρες στις οποίες περιλαμβάνονταν εγκυμονούσες.
Τον Νοέμβρη, στη Φάρμα Αμαραντίδη, είχαν την πρώτη γέννα, το πρώτο μοσχαράκι Wagyu, που γεννήθηκε σε ελληνικό έδαφος. Το ονόμασαν Ελευθερία από το όνομα του κτηνιάτρου που είναι Λευτέρης.
Από τα νεοφερμένα μοσχαράκια σχεδιάζουν να σφάξουν τον Φεβρουάριο το μεγαλύτερο. «Μαζί με τα δικά μου, τα Limousine, βρίσκεται για πάχυνση σε ξεχωριστό χώρο», αναφέρει. Αναμένοντας το πρώτο Kobe Beef, είναι σε επικοινωνία με ορισμένα εξειδικευμένα καταστήματα στην Αθήνα που έχουν προπαραγγείλει.
Ο κ. Αμαραντίδης εξηγεί ότι η διατροφή που ακολουθούν τώρα στη Δράμα είχε ξεκινήσει με θρησκευτική ευλάβεια από τη φάρμα που τα φιλοξένησε στη Γερμανία. Σημειώνει, μάλιστα, ότι σε συγκεκριμένο delicatessen αθηναϊκό κρεοπωλείο, που είναι μέρος γνωστής αλυσίδας, έχουν δοκιμάσει ένα δικό τους μοσχάρι που σφάχτηκε στη Γερμανία.
Η επιχειρηματική κίνηση του κ. Αμαραντίδη και των συνεργατών του θα δώσει τη δυνατότητα σε εστιατόρια και σύγχρονα delicatessen κρεοπωλεία για ευαίσθητους ουρανίσκους να προμηθεύονται το διάσημο Kobe Beef από ελληνική φάρμα.
Ζήτημα τροφής
Η εμπειρία του Δραμινού κτηνοτρόφου και κρεοπώλη τον καθοδηγεί και στην περίπτωση των Wagyu, τα οποία λαμβάνουν συγκεκριμένο σιτηρέσιο που κρύβει μάλιστα πολλά μυστικά, ως είθισται, να συμβαίνει σε τόσα εκλεκτά ζώα που μετρούν χρηματιστηριακά την αξία τους και πωλούνται σε δημοπρασίες. Ως προς τη διατροφή των νεαρών μοσχαριών, εξηγεί πως όσο βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο κοντά στις μάνες τους πίνουν γάλα και βόσκουν μαζί. Από την ηλικία των 7- 8 μηνών αφήνουν την grass fed και ξεκινάει η πάχυνση με διατροφή grain fed (σιτηρά), χωρίς ενσιρώματα, όπως συμβαίνει στην Ευρώπη για να μειώσουν το κόστος.
Η εκλεκτή ποιότητα στη διατροφή τους είναι μέρος της φροντίδας, με επιδίωξη το Kobe Beef να φτάσει σε υψηλή κατηγορία ποιότητας. Στόχος είναι το επιθυμητό ενδομυικό λίπος που είναι χαμηλότερο στην grass fed. Η διατροφή επικεντρώνεται στην αύξηση του ενδομυικού λίπους και υπό αυτήν τη σκοπιά κάποιοι σιτίζουν τα Wagyu με μπύρα ή μαγιά. Η κατάλληλη ηλικία σφαγής κυμαίνεται από 20 έως 36 μηνών.
Προστιθέμενη αξία για τον τόπο
Η συγκεκριμένη κίνηση λαμβάνει χώρα στην ακριτική Δράμα και σταδιακά επιτρέπει τη δημιουργία brand για την περιοχή, δηλαδή μιας ταυτότητας κρέατος. «Θέλουμε να αφυπνίσουμε τους Έλληνες παραγωγούς να επιλέξουν και άλλες φυλές και να ακολουθήσουν μία διαφορετική τακτική. Η λύση για την επιβίωση των κτηνοτρόφων είναι η στροφή στην ποιότητα, γιατί διαφορετικά θα έχουν ημερομηνία λήξεως, όταν επιλέγουν να πουλούν ένα μοσχάρι 6-7 μηνών στον παχυντή».
 
Ο κ. Αμαραντίδης ξεκίνησε παράλληλα με την εκτροφή τη διαδικασία δήλωσης του σιρόμυλου που παράγει τροφή, δηλώνοντας και την προέλευση των σιτηρών για να επιτρέπει τους απαραίτητους ελέγχους. Ένα τόσο ακριβό κρέας χρειάζεται να πιστοποιεί κάθε βήμα μέχρι την παραγωγή του πριν φτάσει στον καταναλωτή στα οποία περιλαμβάνεται η διατροφή των ζώων.
Τα Wagyu είναι ευαίσθητα ζώα και, προς το παρόν, δείχνουν να προσαρμόζονται άριστα στην όμορφη Δράμα, τόσο στο κλίμα όσο και στο γενικότερο περιβάλλον.
 
(Μαρία Αμπατζή – ypaithros.gr)
You May Also Like

Μητσοτάκης: Deal Ελλάδας-Ινδίας για εργάτες γης

Τι συμφωνήθηκε κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού

Εξαντλημένοι εθελοντές στη Ρόδο κοιμούνται στα καμένα πριν ξαναριχτούν στη μάχη με τις φλόγες

Αληθινοί ήρωες!

Συναγερμός σήμανε στην ΕΛ.ΑΣ. όταν πολίτης ενημέρωσε πως είδε σορό στην περιοχή της Πέρα Χώρας Τυρνάβου

Οι αστυνομικοί εντόπισαν το πτώμα πάνω σε λόφο της περιοχής

Θεσσαλονίκη: Ένας οικισμός συνολικά 5.000 κατοίκων έχει δίκτυο αποχέτευσης με ευρωπαϊκά κονδύλια, στο οποίο όμως δεν υπάρχουν συνδέσεις!

Θεσσαλονίκη: Ένας οικισμός συνολικά 5.000 κατοίκων έχει δίκτυο αποχέτευσης με ευρωπαϊκά κονδύλια,…

Σχολεία: Σχεδόν 1 στους 4 εκπαιδευτικούς πήρε άδεια μόλις διορίστηκε

Πολλοί από τους νεοδιορισθέντες εκπαιδευτικούς δεν κάνουν αποδοχή του διορισμού ή ζητούν άδεια άνευ αποδοχών, σύμφωνα με τον υφυπουργό Παιδείας

Κουρεμένα ενοίκια: Ανοίγει πάλι η πλατφόρμα

Κουρεμένα ενοίκια: Ανοίγει πάλι η πλατφόρμα

Δεύτερη ευκαιρία ζητούν οι υποψήφιοι του ΑΣΕΠ

Από τους 11.500 συμμετέχοντες για την πλήρωση θέσεων στην ΑΑΔΕ μόνο οι 257 έγραψαν αρκετά καλά

Power Pass: Έως τις 15 Ιουλίου το επίδομα ρεύματος στους δικαιούχους

Πώς υπολογίζεται το ποσό της ενίσχυσης – Τα στάδια της αίτησης

Ανατροπή με τα τέλη κυκλοφορίας: Παράταση έως τέλος Φεβρουαρίου για την πληρωμή τους

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν το περιθώριο να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας έως…

Πρώτη Ανάσταση στη Χίο: Έκλεψε ξανά την παράσταση ο «ιπτάμενος» ιερέας | Video

Ο ιερέας σκόρπισε δαφνόφυλλα, σύμβολα της νίκης του Χριστού.