Με τον τίτλο «Μοναχές ρίσκαραν τη ζωή τους για να σώσουν το μοναστήρι τους από την πυρκαγιά», σημερινό δημοσίευμα των βρετανικών Times είναι αφιερωμένο στην Ιερά Μονή Παναγίας Υψενής της Ρόδου, και τις προσπάθειες των μοναχών να προστατεύσουν τη μονή από την πυρκαγιά, καθώς αρνήθηκαν να φύγουν.

Την ημέρα πριν από την πυρκαγιά, οι οκτώ μοναχές συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία. Όμως καθώς ο καπνός διακρινόταν πέρα στον ορίζοντα, αποφασίστηκε να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο οι ηλικιωμένες μοναχές, κάτι που δεν δέχθηκαν ωστόσο. Αντ’ αυτού βγήκαν έξω από την εκκλησία και δύο από αυτές κρατούσαν εκκλησιαστικές εικόνες καθώς ο ιερέας διάβαζε προσευχές.

Την επόμενη μέρα το πρωί ο καπνός είχε φτάσει στην περιοχή και μέχρι το μεσημέρι έφτασαν και οι φλόγες που εξελίχθηκαν γρήγορα σε μια «θάλασσα από φωτιά που έμοιαζε περισσότερο με ηφαιστειακή έκρηξη παρά με πυρκαγιά», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Έπειτα σήμανε συναγερμός, αλλά οι φλόγες περικύκλωσαν το μοναστήρι τόσο γρήγορα που μόνο ένα πυροσβεστικό όχημα έφτασε εγκαίρως για να συνδράμει τους έξι εθελοντές που επιχείρησαν στο σημείο.

Οι μοναχές αντέδρασαν γρήγορα, γεμίζοντας κουβάδες, όπου προηγουμένως αποθήκευαν τζατζίκι και γιαούρτι, με νερό, περιχύνοντάς το στο γρασίδι και το δάσος. Συνέχισαν έτσι μέχρι που δυνάμωσε τόσο η φωτιά ώστε έκλεισε η έξοδος διαφυγής. Τότε κλείστηκαν στη μεγαλύτερη από τις δύο εκκλησίες του μοναστηριού.

«Οι πυροσβέστες μας είπαν ότι η θερμοκρασία είχε πιάσει τους 1.200 βαθμούς, αλλά το τζάμι των παραθύρων δεν έσπασε και οι ξύλινες πόρτες έμειναν ανέπαφες», ανέφερε μια νεαρή μοναχή. «Όλα έγιναν πολύ γρήγορα, ήταν σαν ταινία. Οι αδελφές άρχισαν να ψάλλουν και να προσεύχονται στην Παναγία και ο περισσότερος κόσμος ήταν γονατιστός μέσα στην εκκλησία».

Οι μοναχές έμειναν για ώρες στην εκκλησία. Τελικά η φωτιά έκαψε τον μπροστινό τοίχο του μοναστηριού, αλλά δεν εισχώρησε στο εσωτερικό. Το δάσος όμως που περιβάλλει το μοναστήρι έγινε σε στάχτες.

Μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς, ντόπιοι πήγαν στο σημείο για να βοηθήσουν στον καθαρισμό. Όταν οι Times επισκέφτηκαν την Τρίτη το ναό, οι τοίχοι και το δάπεδο ήταν ανέπαφα. Η μόνη ζημιά ήταν στην οροφή των υπνοδωματίων των μοναχών, η οποία είχε πάρει φωτιά και είχε καταρρεύσει.

 

You May Also Like

Ακόμα μία υπόθεση εγκατάλειψης παιδιού: Αστυνομικοί στην Κρήτη βρήκαν κοριτσάκι σε χαρτόκουτο

Συνελήφθη ο πατέρας του μικρού κοριτσιού

Κεραμέως – Με λένε συντηρητική, αλλά έχω ψηφίσει την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια

Κεραμέως – Με λένε συντηρητική, αλλά έχω ψηφίσει την υιοθεσία από ομόφυλα…

Αθωώθηκε ο Γιοκαρίνης: «Δεν με ακούμπησε καν, μόνο βρισιές», είπε η γυναίκα του

Έφυγε αγκαλιά με τη σύζυγό του από το Τριμελές Αυτόφωρο – Ανακάλεσε την καταγγελία της

Πρεμιέρα σήμερα για το «καλάθι του νοικοκυριού» – Οι 51 κατηγορίες προϊόντων

Κάθε επιχείρηση σούπερ μάρκετ θα επιλέγει αυτόνομα τους κωδικούς των προϊόντων που…

Σοκάρει ο Μάριος Αθανασίου: «Υπήρξα μάρτυρας κοριτσιού που έπεσε θύμα βιασμού»

Ο Μάριος Αθανασίου κατήγγειλε περιστατικό βιασμού κοπέλας την Τετάρτη μέσα από ένα βίντεο στα προσωπικά του social media.

Διοικητικοί δικαστές για Τέμπη: «Άφησε βαθύ αποτύπωμα και ανοιχτές πληγές στην ελληνική κοινωνία»

Οι Διοικητικοί Δικαστές εξέδωσαν επίσημη ανακοίνωση για τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την τραγωδία στα Τέμπη.

Στην Ελλάδα, πιθανόν, το ζεύγος Μακρόν, για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου

Στην Ελλάδα, πιθανόν, το ζεύγος Μακρόν, για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου

Πυροσβεστική: Πρώτη στις φάρσες… η πόλη της Ξάνθης

Πυροσβεστική: Πρώτη στις φάρσες… η πόλη της Ξάνθης