Μέχρι τις 26 Απριλίου, εάν δεν δοθεί παράταση, αναμένεται να έχουν κατατεθεί δεσμευτικές προσφορές για ένα έργο πρωτότυπο για τα ελληνικά δεδομένα που έχει συνολικό προϋπολογισμό 2,1 εκατ. ευρώ και έχει ως αναθέτουσα Αρχή το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος. Πρόκειται για την υπηρεσία προγραμματισμού δορυφορικών αποστολών παρατήρησης γης, η οποία θα καθιστά εφικτή την αξιοποίηση των δορυφορικών δεδομένων παρατήρησης γης που είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για ανάγκες που σχετίζονται με την κτηματογράφηση όσο και για τη διαχείριση φυσικών καταστροφών.

Στο έργο, κεντρικό ρόλο διαδραματίζει η δημιουργία ενός συστήματος που παραπέμπει στα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας. Μέσω αυτού θα εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε εμπορικά διαθέσιμα δορυφορικά τηλεπισκοπικά δεδομένα υψηλής και πολύ υψηλής χωρικής ανάλυσης, δηλαδή από 15 εκατοστά έως και 10 μέτρα κατά τη στιγμή της λήψης. Θα παρέχεται η δυνατότητα πολλαπλών λήψεων μέσα στην ημέρα και ο απευθείας έλεγχος των δορυφόρων για την πραγματοποίηση συλλογής δεδομένων σε μια συγκεκριμένη περιοχή ενδιαφέροντος.

Η υπηρεσία προγραμματισμού δορυφορικών αποστολών παρατήρησης γης θα επιτρέπει και τη βέλτιστη αξιοποίηση του ευρωπαϊκού δορυφορικού συστήματος «Κοπέρνικος» του οποίου η χρησιμότητα στην Ελλάδα έχει αναδειχθεί ιδιαίτερα σε περιπτώσεις εκτεταμένων πλημμυρών και πυρκαγιών.

Η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, για το οποίο φαίνεται να καταγράφεται σημαντικό ενδιαφέρον από υποψήφιες εταιρείες, κάτι που θα φανεί απτά στις 27 Απριλίου οπότε θα αποσφραγιστούν οι προσφορές, εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει το αργότερο μέχρι τον χειμώνα του 2023, διαθέτοντας χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης 32 μήνες. Θα υλοποιηθεί ως συμφωνίαπλαίσιο όπου θα συμμετέχουν περισσότερες από μία εταιρείες, καθεμιά από τις οποίες θα παραδίδει και ένα υποέργο, πρακτική που επιτρέπει την τμηματική θέση σε λειτουργία της υπηρεσίας.

Οι χρήστες του συγκεκριμένου συστήματος, που θα παρέχει ιδιαίτερα υψηλής ανάλυσης δεδομένα και θα περιλαμβάνει ποικίλες εφαρμογές για την Πολιτική Προστασία, το Περιβάλλον, την Εθνική Αμυνα και την Αγροτική Ανάπτυξη, είναι ένας μεγάλος αριθμός φορέων του ευρύτερου δημοσίου.

Σήμερα, οι φορείς που χρειάζονται αυτού του είδους την πληροφορία δεν καλύπτονται πλήρως από τα ανοικτά, δηλαδή τα ελεύθερα διαθέσιμα τηλεπισκοπικά και γεωχωρικά δεδομένα (π.χ. δορυφορικές αποστολές Copernicus), επειδή έχουν ανάγκη από δεδομένα υψηλότερης χωρικής και χρονικής ανάλυσης. Ως αποτέλεσμα, συχνά προχωρούν στην προμήθεια τηλεσκοπικών δεδομένων που είναι εμπορικά διαθέσιμα. Δεδομένου όμως ότι αυτό γίνεται κατακερματισμένα και χωρίς συντονισμό από μία κεντρική υπηρεσία –όπως αυτή που δρομολογείται για τον προγραμματισμό των δορυφορικών αποστολών– δημιουργείται μία σειρά από επιβαρύνσεις που σχετίζονται με καθυστερήσεις στην προμήθεια των απαραίτητων δεδομένων ή ακόμη και την παράλληλη προμήθειά τους. Οταν το έργο ολοκληρωθεί, το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος θα λειτουργεί ως κεντρικός φορέας παροχής των πολύτιμων δορυφορικών δεδομένων σε υπουργεία και κρατικούς οργανισμούς.

moneyreview.gr

You May Also Like

Αλέξης Γεωργούλης: «Θεοποιούμε τον θύτη»

«Έκρηξη» της Λιάνας Κανέλλη για το πώς αντιμετωπίζεται η καταγγέλλουσα

Άγιο Φως: Το Μεγάλο Σάββατο στις 6 μ.μ. φτάνει στην Ελλάδα με ειδική πτήση της Aegean

Θα μεταφερθεί με αεροσκάφη της Aegean και της Olympic Air σε 8 προορισμούς, εντός της ελληνικής επικράτειας

Θεσσαλονίκη: Αγόρι 4,5 ετών κατάπιε μεταλλικό παιχνίδι – Σφήνωσε στον οισοφάγο του

Το παιδί υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση

Μία κουβέντα για τα… UFO – Η πρώτη δημόσια συνεδρίαση της NASA

Το θέμα αφορά τόσο την εθνική ασφάλεια όσο και την ασφάλεια των αερομεταφορών

Στο 31,52% η συμμετοχή στο 80% των εκλογικών τμημάτων

Διευκρινίσεις του υπουργείου Εσωτερικών για την καθυστέρηση που σημειώθηκε σε ό,τι αφορά την επίσημη ενημέρωση

Συντάξεις – Επιδόματα: Ξεκίνησαν οι πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ, τη ΔΥΠΑ και τον ΟΠΕΚΑ

Αναλυτικά το πλάνο πληρωμών για τις συντάξεις Μαΐου 2023