Το Αρχοντικό Μανούση Δούκα – Τζάτζα στη Σιάτιστα Κοζάνης επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης στο πλαίσιο των επισκέψεων που πραγματοποιεί σε όλη τη Δυτική Μακεδονία προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των έργων που υλοποιούνται με χρηματοδότηση της Περιφέρειας.

Σε συνεργασία με την εφορία Αρχαιοτήτων και το Δήμο Βοίου, η Περιφερειακή Αρχή προχώρησε στην υλοποίηση του έργου της πλήρης αποκατάστασης του Αρχοντικού, συνολικού προϋπολογισμό 649.783,34 € (με Φ.Π.Α) με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους.

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης τόνισε πως: «Σε συνεργασία με την εφορία Αρχαιοτήτων και το Δήμο Βοίου, χρηματοδοτούμε το έργο από πόρους του επιχειρησιακού προγράμματος ΠΕΠ 2014 – 2021. Παρόμοια μνημεία συνιστούν μάρτυρες της τοπική Μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής και τα έργα συντήρησης αυτών που χρηματοδοτούμε, αποτελούν πεδία εφαρμογής ενός οργανωμένου σχεδίου μας για τη διάσωση και διάδοση αυτής καθώς και της τέχνης της πέτρας που δόξασαν οι πετράδες του Βοΐου και της Δυτικής Μακεδονίας».

Η αποκατάσταση του Αρχοντικού Μανούση – Δούκα Τζάτζα κρίθηκε σκόπιμη για τη διατήρηση της ιστορικότητας της πόλης της Σιάτιστας, με τη διάσωση σημαντικών κτιρίων συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου. Σκοπός δεν είναι η επαναφορά του κτιρίου στην αρχική του κατάσταση, αλλά η διατήρηση και η ανάδειξη βασικών χαρακτηριστικών, με τη διατήρηση όσο το δυνατόν περισσότερων αυθεντικών του στοιχείων.

Η Περιφερειακή Αρχή τηρεί στο ακέραιο τη δέσμευση της για υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής στον τομέα του πολιτισμού, για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στους οικισμούς και την ενίσχυση του τουρισμού.

 

You May Also Like

Σπαρτιάτες: Κάθε κλικ στο TikTok τους έφερνε όλο και πιο κοντά στη Βουλή

Βίντεο σε σχέση με τους Σπαρτιάτες στην πλατφόρμα πλησιάζουν ακόμα και τα 60 εκατ. προβολές

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ δημιούργησε Κτηνιατρείο άγριων θηλαστικών

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ δημιούργησε Κτηνιατρείο άγριων θηλαστικών

Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών Δυτικής Μακεδονίας: «Ακόμα περιμένουμε την έναρξη του “Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον ΙΙ” Server-unavailable για ακόμα μία ημέρα!»

  Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών Δυτικής Μακεδονίας: «Ακόμα περιμένουμε την έναρξη του “Εξοικονόμηση…

Τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Αμυνταίου εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Αμυνταίου Φλώρινας εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος,…

Πώς να οδηγούμε σε συνθήκες παγετού και χιονόπτωσης – Συμβουλές και Οδηγίες

Τι μπορώ να κάνω αν χρειαστεί να μετακινηθώ οδηγώντας σε περίπτωση κακοκαιρίας με αυτοκίνητο;

Εντυπωσιακές εικόνες από «το Φεγγάρι του Λύκου» στη Λίμνη Πετρών του Δήμου Αμυνταίου

Η πρώτη πανσέληνος του 2024!

Ζ. Τζηκαλάγιας: Οι πνευμονολόγοι στη Θεσσαλονίκη συζητούν για τα δημοτικά

«Τέσσερις πνευμονολόγοι ιατροί με φιλία δοκιμασμένη πολλά χρόνια τώρα»