Στο θρυλικό και πανέμορφο όρος Μουρίκι (υψ. 1.703 μ.)

, και πιο συγκεκριμένα, στα αλπικά λιβάδια με τις φτέρες της περιοχής “Χαρούπα” του Γέρμα και στα ξέφωτα του πυκνού δάσους οξιάς που υπάρχει (-ουν) εκεί, απαντάται σε πολύ μεγάλους αριθμούς ένα από τα ωραιότερα αγριολούλουδα της Ελλάδος, ο κόκκινος κρίνος ( Lilium Chalkedonicum L.). Το εν λόγω αγριολούλουδο με την καταπληκτική ομορφιά ανθίζει στο Μουρίκι κατά τον μήνα Ιούλιο, και γι’ αυτό μεταβαίνουν τότε εκεί οι φυσιολάτρες της πόλης Καστοριάς και των γύρω του χωριών που επιθυμούν να το ιδούν και να το απολαύσουν.
Ένας εξ αυτών, ο δάσκαλος Γιώργος Τ. Αλεξίου πήγε στη Χαρούπα την Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015, περιπλανήθηκε στα αναφερόμενα λιβάδια, αντίκρισε με τρυφερότητα πάμπολλους κόκκινους κρίνους, τους θαύμασε, τους χάρηκε, τους φωτογράφισε και τις φωτογραφίες τους τις παρουσιάζει εδώ.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Τον εξεταζόμενο κόκκινο κρίνο τον περιγράφει ως ακολούθως ο Γιώργος Σφήκας στο βιβλίο του “Τα αγριολούλουδα της Ελλάδας”:
«Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά αγριολούλουδα . Έχει βολβούς μεγάλους με φολίδες και άνθη μεγάλα με τμήματα περιγωνίου παχιά σαν κέρινα. Κάνει βλαστό ψηλό, από 50 εκ. μέχρι 1,20 μ. Τα φύλλα του είναι πολλά και πυκνά, βγαίνουν σε όλο το μήκος του βλαστού και είναι λίγο συνεστραμμένα. Τα κατώτερα φύλλα είναι οριζόντια με μήκος 5–15 εκ. και πλάτος 4-8 χιλ. Τα ανώτερα είναι μικρότερα, μάλλον όρθια και καλύπτουν το βλαστό. Τα άνθη είναι κόκκινα και βγαίνουν όλα μαζί, από 1 ως 6, στην κορυφή του βλαστού. Είναι στραμμένα προς τα κάτω και τα τμήματα του περιανθίου (πέταλα) γυρίζουν και συστρέφονται προς τα πίσω».
Το επιστημονικό του όνομα προέρχεται από το βουνό Χαλκηδόνιο της Θεσσαλίας όπου πρωτοβρέθηκε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις από την ΠΔΜ – Τμήμα Μηχανολογικού Εξοπλισμού της Π.Ε. Καστοριάς που αφορούν, κοπή κλαδιών, χόρτων και καθαρισμό βλάστησης

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις που πραγματοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με το ανθρώπινο…

Εργαστήριο Παραδοσιακής Δόμησης στα Κορέστεια Καστορίας

Πρόσκληση Συμμετοχής ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΣΤΑ ΚΟΡΕΣΤΙΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ…

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;) στην Καστοριά Του Γιώργου Τ. Αλεξίου

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;)…

Τραγωδία με τροχαίο στην Ιόνια Οδό: Νεκρό ζευγάρι μπροστά τα μάτια του δεκάχρονου παιδιού τους

Σοβαρό τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε στην Ιόνια Οδό, κοντά στα διόδια Τερόβου στο ρεύμα…

Νίκος Παρούσης: Ο ήρωας πιλότος που θυσιάστηκε για να σώσει εκατοντάδες παιδιά από βέβαιο θάνατο

Table of Contents Hide Έντρομοι είδαν το ΜιράζΑνέφερε βλάβη στο πηδάλιο«Πάνω από…