Λίγες ημέρες πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι, εκατοντάδες οικογένειες συρρέουν στα βιβλιοπωλεία της πόλης, τα οποία αυτήν την εποχή πλημμυρίζονται από πολύχρωμα και ποικίλα ελκυστικά είδη, προκειμένου να επιδοθούν στην πιο απολαυστική διαδικασία που γεμίζει με ενθουσιασμό τα μικρά παιδιά, την αγορά νέων σχολικών ειδών. Ωστόσο, η ίδια περίοδος για πολλούς γονείς και τα παιδιά τους που δοκιμάζονται έντονα τα τελευταία χρόνια από την ανέχεια και την ανεργία, μετατρέπεται σε μια ψυχοφθόρα διαδικασία, καθώς τα πενιχρά εισοδήματά τους δεν επαρκούν ούτε για να προσφέρουν στα παιδιά τους βασικά είδη, που για άλλους θεωρούνται αυτονόητα.

Ο σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στα πλαίσια των κοινωνικών του δράσεων και διαπιστώνοντας την αδυναμία πολλών οικογενειών να καλύψουν ακόμα και τις βασικές ανάγκες των παιδιών τους εξαιτίας των ανάλγητων νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόστηκαν τα τελευταία 6 χρόνια στη χώρα μας, αποφάσισε σε συνεργασία με αρκετά βιβλιοπωλεία της Π.Ε. Καστοριάς να συλλέξει σχολικά είδη τα οποία στη συνέχεια θα διατεθούν στους οικονομικά αδύναμους μαθητές της εκάστοτε σχολικής μονάδας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τα μέσα της εβδομάδος , η δράση συλλογής σχολικών ειδών, στα βιβλιοπωλεία της πόλης, μέσω της οποίας πολίτες μπορούν να τοποθετούν σε ειδικό κουτί νέα ή μεταχειρισμένα σχολικά είδη για την ενίσχυση των οικονομικά αδύναμων μαθητών από τα σχολεία του Νομού Καστοριάς.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι η εξής:

Σε κάθε βιβλιοπωλείο θα τοποθετηθεί ένα ειδικό κουτί όπου ο καθένας θα μπορεί να προσφέρει μεταχειρισμένα ή καινούρια σχολικά είδη (π.χ. τετράδια, στυλό, μολύβια, μαρκαδόρους, μπογιές, τσάντες, κασετίνες κτλ.). Στη συνέχεια αφού συλλέγουν από το Δ.Σ. και συσκευαστούν σε πακέτα, θα διανεμηθούν, πάντα σε συνεννόηση με τους διευθυντές και προϊσταμένους, στις σχολικές μονάδες για να δοθούν στους μαθητές αυτούς που κρίνουν εκείνοι ότι χρήζουν της παραπάνω βοηθείας.

Η συγκέντρωση θα διαρκέσει μέχρι της 25-9-2015

Θα ακολουθήσει λίστα με τα συνεργαζόμενα βιβλιοπωλεία, ως σημεία συγκέντρωσης των σχολικών ειδών.

 

Με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την αλληλεγγύη, που τα τελευταία χρόνια υποκαθιστά σε μεγάλο βαθμό τον κρατικό μηχανισμό σε ζωτικούς τομείς όπως η υγεία και η παιδεία, ο σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης νομού Καστοριάς, υλοποιεί και φέτος μια κοινωνική δράση σε συνεργασία με τα βιβλιοπωλεία της πόλης, για την προμήθεια με σχολικά είδη των οικονομικά ασθενέστερων μαθητών από τα σχολεία του Νομού Καστοριάς.

Κάθε χρόνο οι εκπαιδευτικοί έρχονται σε επαφή με μια αποκαρδιωτική εικόνα στα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, νηπιαγωγεία και δημοτικά της Καστοριάς. Παιδιά, στην πιο ευαίσθητη και αθώα ηλικία τους, είναι αντιμέτωπα με σοβαρές ελλείψεις σε σχολικά είδη ακόμη και τρόφιμα, απόρροια της οικονομικής κρίσης που πλήττει τις οικογένειές τους.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπ/κων Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Καστοριάς κ. Ιωάννης Πάτρας μιλώντας για την πρωτοβουλία υπογράμμισε: ‘’ Σαν πρωτοβάθμια εκπαίδευση θεωρήσαμε πως μέσα στις δράσεις μας, εκτός από τις συνδικαλιστικές πρέπει να ενταχθούν και κοινωνικές. Στόχος είναι να προσφέρουμε μια ανακούφιση σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες να ανταποκριθούν στα έξοδα που υπάρχουν στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς. Έχουμε καθημερινή τριβή με τα παιδιά στα σχολεία και ξέρουμε πως υπάρχουν ανάγκες. Ορισμένα δυσκολεύονται ακόμη και στη σίτισή τους. Έχουμε υποχρέωση σαν σύλλογος και σαν κοινωνία να βοηθήσουμε ‘’.

Για το αν γνωρίζει ή έχει υπολογίσει τον ακριβή αριθμό των παιδιών των δημοτικών σχολείων που πραγματικά έχουν την ανάγκη των σχολικών ειδών ο κ. Πάτρας τόνισε ‘’ Ακριβώς τον αριθμό δεν μπορώ να σας τον πω, αλλά με τις καταστάσεις που βιώνουμε και με την οικονομική κρίση δυστυχώς ο αριθμός αυτός αυξάνεται κάθε χρονιά. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αποφασίσαμε να συγκεντρώσουμε σχολικά είδη. Και αυτό θα γίνει σε κάθε βιβλιοπωλείο, σχεδόν σε όλα της Καστοριάς και του Άργους Ορεστικού. Έχουμε τοποθετήσει ένα κουτί με μία αφίσα σχεδόν σε κάθε βιβλιοπωλείο του Νομού. Οι γονείς που θα πάνε να πάρουν τα σχολικά είδη για τα παιδιά τους αν θέλουν μπορούν να αγοράσουν και κάτι και να το ρίξουν μέσα στο κουτί για τα παιδιά που τα έχουν πραγματική ανάγκη. Ή ακόμα αν έχουν σχολικές τσάντες, κασετίνες οι οποίες είναι σε καλή κατάσταση και έχουν αποφασίσει να τις αντικαταστήσουν ας τις φέρουν και αυτές. Από κει και πέρα θα τα συγκεντρώσουμε εμείς μετά τις 25 του μηνός, θα τα κάνουμε σε πακέτα και σε συνεννόηση με τους διευθυντές των σχολείων θα τα δώσουμε στους μαθητές.’’

Για το πώς θα γίνει η διανομή των σχολικών ειδών στους μαθητές, διότι δεν θα είναι και σωστό μπροστά στα μάτια των υπολοίπων παιδιών κάποια να πάρουν τα τετράδια με αυτόν τον τρόπο ο κ. Πάτρας ανέφερε ‘’ Δεν θα γίνει μπροστά στα άλλα παιδιά. Οι διευθυντές των σχολείων ξέρουν πάνω κάτω ποιοι μαθητές έχουν την ανάγκη. Αφού δούμε αυτούς τους μαθητές θα τα δώσουν οι διευθυντές στους γονείς των μαθητών ή στα παιδιά και φυσικά ούτε αυτό θα γίνει σε δημόσια θέα, με πολύ διακριτικότητα και χωρίς να το μάθει και κανένας. ‘’

Τέλος, ο κ. Πάτρας ευχαρίστησε όλους τους επαγγελματίες που έχουν τα βιβλιοπωλεία οι οποίοι ανταποκρίθηκαν αμέσως και είπαν ότι και αυτοί θα συνδράμουν σε αυτή την διαδικασία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;) στην Καστοριά Του Γιώργου Τ. Αλεξίου

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;)…

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις από την ΠΔΜ – Τμήμα Μηχανολογικού Εξοπλισμού της Π.Ε. Καστοριάς που αφορούν, κοπή κλαδιών, χόρτων και καθαρισμό βλάστησης

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις που πραγματοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με το ανθρώπινο…

Μπουζέρια: “παγκόσμιο” πρωτάθλημα τσιπουρο-γευσιγνωσίας

Τα ”Μπουζέρια”, η τρελογιορτή των Τσιπουράδων, σας προσκαλεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τσιπουρογευσιγνωσίας όλο τον κόσμο

Ξεκίνησαν οι Μικροβιολόγοι την σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Ξεκίνησαν οι Μικροβιολόγοι την σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Εργαστήριο Παραδοσιακής Δόμησης στα Κορέστεια Καστορίας

Πρόσκληση Συμμετοχής ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΣΤΑ ΚΟΡΕΣΤΙΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ…