Ο κύριος Σαββίδης, μιλώντας στους Τσαρτσιανίδη Χρήστο και Καρασαββίδη Γιώργο, ανέπτυξε πολλά θέματα για το μπάσκετ της Δυτικής Μακεδονίας αλλά για την υπόλοιπή Ελλάδα.

Δείτε τι είπε για την αγάπη που έχει στο μπάσκετ, για τις ομάδες της Δυτικής Μακεδονίας, για την κατάσταση των γηπέδων, για το γήπεδο της Λευκόβρυσης, για την διοργάνωση Πανελλήνιων Πρωταθλημάτων, για τις ομάδες της Κοζάνης, το παράπονό του για τις ακαδημίες, για το θέμα της βίας, για τον Μακεδονικό Κοζάνης, για τους στόχους της ΕΚΑΣΔΥΜ, για την συγκίνησή του κάθε φορά που μιλάει για τον Κώστα Παπανικολάου και πολλά ακόμα ζητήματα.

Αναλυτικά όλη η συνέντευξη του Λάζαρου Σαββίδη στο top-sport.gr

Πως και ξεκίνησες την ασχολία σου με το μπάσκετ;

Επειδή λόγω ύψους και κάποιων καταστάσεων δεν έπαιξα μπάσκετ όταν ήμουν μικρός, βρήκα ένα τρόπο να είμαι κοντά στο άθλημα που αγαπώ πάνω απ’ όλα τα αθλήματα. Ουσιαστικά ξεκίνησα από την διαιτησία και πλέον έχω φτάσει σε αυτό το σημείο.

Ποια η άποψή σου για το μπάσκετ της Δυτικής Μακεδονίας;

Σε ότι αφορά το επίπεδο των ομάδων, στις Εθνικές Κατηγορίες είμαστε στην καλύτερη εποχή όλων. Έχουμε δύο ομάδες στην Β’ Εθνική και έξι ομάδες στην Γ’ Εθνική. Αυτό έχει ως συνέπεια, ότι έχουν μείνει ελάχιστοι παίχτες που να παίζουν στα τοπικά πρωταθλήματα,  και έτσι καταλαβαίνεται πως το επίπεδο στα τοπικά της Δυτικής Μακεδονίας έχει πέσει.

Πιστεύεις πως χρειάζεται κάτι για να βελτιωθεί το μπάσκετ στην περιοχή;

Είναι κάτι που το λέω τόσα χρόνια, όχι μόνο στις ομάδες αλλά και σε όλο τον κόσμο. Η μόνη λύση για την περιοχή μας είναι η σωστή δουλειά στα μικρά παιδιά. Ο μόνος τρόπος για ομάδες της επαρχίας.

Μετά τον Μακεδονικό Κοζάνης δεν είδαμε άλλη μεγάλη επιτυχία. Τι έφταιξε;

Ο Μακεδονικός ήταν ένα όνειρο του Κώστα Μεσάικου. Μου ζήτησε τότε να τον βοηθήσω να έρθει στην Κοζάνη, διότι την πρώτη φορά δεν τον δέχτηκε η περιοχή μας. Έκανα ότι ήταν δυνατό και πιστεύω πως βοήθησε πάρα πολύ. Δημιουργήσαμε ένα απίστευτο κοινό. Να φανταστείτε όταν κάναμε final four παιδικών και εφηβικών πρωταθλημάτων, έχουμε περισσότερο από 1000 άτομα στις κερκίδες. Έγιναν και κάποιες προσπάθειες να έρθουν και άλλες ομάδες από την Α’1, αλλά οι εποχές είναι δύσκολες. Όπως είπα και πριν πιστεύω στην δική μας δυναμική. Αν συνεργαστούν οι ομάδες τις Κοζάνης, μπορούμε να έχουμε κάτι καλύτερο και να είναι και δικό μας.

Ποια είναι η βοήθεια της ΕΚΑΣΔΥΜ στις ομάδες της Δυτικής Μακεδονίας;

Οικονομικά δεν μπορούμε να βοηθήσουμε τις ομάδες. Την χρονιά που είχα μπει στην ΕΚΑΣΔΥΜ και είχα εκλεγεί στο διοικητικό συμβούλιο, είχαμε πάρει 108.000 από την πολιτεία. Φέτος πήραμε 5.500 και έτσι ουσιαστικά η πολιτεία δεν βοηθάει τις ομάδες. Γιατί δεν ήταν δικά μας τα χρήματα. Τα παίρναμε σαν επιχορηγήσεις και μετά πήγαιναν στις ομάδες για μετακινήσεις και άλλα.  Οι ομάδες έχουν φορτωθεί οικονομικά τα πάντα. Η ΕΚΑΣΔΥΜ προσπαθεί με άλλους τρόπους να βοηθήσει. Φέρνοντας Πανευρωπαικά πρωταθλήματα, Πανελλήνια πρωταθλήματα, Ομοσπονδιακούς προπονητές και γενικά να δίνει ότι καλύτερο μπορεί προς τις ομάδες της Δυτικής Μακεδονίας.

Ποια η γνώμη σου για τις ακαδημίες της περιοχής; Κάνουν καλή δουλειά;

Εγώ πιστεύω από τότε που δημιουργήθηκε η ακαδημία χάθηκε ο σκοπός και ο στόχος. Οι ακαδημίες λειτουργούν μόνο για εισπρακτικούς σκοπούς και λόγους και αυτός είναι ένας λόγος που δεν βγαίνουν παίχτες που έβγαιναν παλιά. Όταν σε ένα τμήμα είναι 30 παιδάκια και πρέπει να τα χωρέσεις σε μία ώρα προπόνησης, δεν είναι δυνατόν να γίνει καλή δουλειά. Πρέπει να ξέρουμε ότι αυτά τα τμήματα έχουν σαν στόχο να βγάζουν καλούς αθλητές. Αν είναι να κάνουμε μαζικό αθλητισμό, αυτός δεν είναι στόχος της ΕΚΑΣΔΥΜ. Για εμάς  κυρίαρχος σκοπός είναι η ανάπτυξη του αθλήματος.

Υπάρχουν ταλέντα;

Ταλέντα πάντα υπήρχαν στην περιοχή μας. Το θέμα είναι πως δύσκολα αξιοποιούνται. Κατά καιρούς έχουν βγει παίχτες όπως, Χωλόπουλος, Διαμαντίδης, Παπανικολάου. Υπάρχουν πάρα πολλοί παίχτες που παίζουν σε άλλες Εθνικές κατηγορίες όπως είναι η Α’2, η Β’ Εθνική και λοιπά. Εάν κάποια στιγμή δουλέψουμε όπως πρέπει θα έχουμε αρκετά καλά αποτελέσματα.

Ποια η προσωπική σου σχέση με τις ομάδες της περιοχής;

Όταν είσαι σε μια τέτοια θέση με θεσμικό ρόλο, το προσωπικό μένει στην άκρη. Ακόμα και αν δεν έχω προσωπικές σχέσεις με κάποιον, είναι ιερή η υποχρέωση για εμένα να τον βοηθάω και να τον υποστηρίζω, εφόσον είναι ομάδα της Δυτικής Μακεδονίας.

Βλέπουμε την ΕΚΑΣΔΥΜ να κάνει πολλές προσπάθειες τα τελευταία χρόνια, διοργανώνοντας μάλιστα αρκετά τουρνουά. Τι άλλο περιμένουμε στη συνέχεια;

Ήδη για την άνοιξη συζητάμε το Πανελλήνιο πρωτάθλημα Εφήβων και Παίδων να γίνει στην Καστοριά. Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο στοίχημα, που αφορά το γήπεδο της Λευκόβρυσης και αν όλα πάνε καλά, το καλοκαίρι θα έχουμε Τουρνουά Εθνικής ομάδας ανδρών. Ίσως έχουμε και κάποιο παιχνίδι της Εθνικής Ομάδας γυναικών για το Πανευρωπαϊκό, εφόσον είναι έτοιμο το γήπεδο. Ένα άλλο μεγάλο στοίχημα είναι το καλοκαίρι του 2017, έπειτα από μία προσωπική επαφή που είχα με τον Γενικό Γραμματέα της FIBA κύριο Καμίλ Νόβακ και με τον υπεύθυνο μικρών ηλικιών της FIBA Άρης Ζώης, μου έχουν υποσχεθεί πως εφόσον υπάρχει βούληση των τοπικών αρχόντων, το 2017 θα οργανώσουμε το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Παίδων στην περιοχή μας. Το γήπεδο της Λευκβρυσης έχει λίγο καιρό που το παρέλαβε ο δήμος. Τα έξοδα λειτουργίας του είναι δυσβάστακτα και υπάρχουν κάποιες σκέψεις για το πώς θα τα ελαφρύνουμε. Υπάρχει μια συμφωνία να ολοκληρωθεί το γήπεδο στις λίγες ατέλειες που έχει. Είχαμε μια συνάντηση με τον κύριο Πλακεντά στην Περιφέρεια και μας υποσχέθηκαν πως θα μας βοηθήσουν. Και από την πλευρά του ο Δήμος αλλά και η Περιφέρεια. Πριν από δέκα μέρες κιόλας είχαμε μια συνάντηση με τον Δήμαρχο στο γραφείο του κύριου Βασιλακόπουλου στην Αθήνα, στο οποίο δόθηκαν οι τελικές συμφωνίες, εφόσον γίνει το προολυμπιακό τουρνουά στην Ευρώπη, το Τουρνουά προετοιμασίας της Εθνικής Ανδρών θα γίνει στην Κοζάνη.

Γνωρίζεις τον Κώστα Παπανικολάου με καταγωγή από τα Γρεβενά. Ποια η άποψη σου για αυτό το παιδί;

Κάθε φορά που μιλάω για τον Κώστα είμαι συγκινημένος. Τον ξέρω από 12 χρονών και θεωρώ ότι δούλεψε πάρα πολύ. Κάποιες στιγμές στην ζωή του ήταν πολύ τυχερός αλλά και πολύ άτυχος. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση και εύχομαι πραγματικά να βρει τον δρόμο του, διότι είναι ένα παιδί που το αξίζει. Όταν εγώ τον γνώριζα δεν έβαζε ούτε βολές. Έφτασε όμως στο σημείο να έχει την απόλυτα ευστοχία στην Ευρωλίγκα. Τον αγαπώ σαν παιδί μου! 

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμφισβήτητα είναι από τις κορυφαίες ομάδες στην Ευρώπη. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας;

Ένα βασικό είναι ο ανταγωνισμός που υπάρχει. Ένα δεύτερο είναι πως αυτό που πιστεύω είναι ότι το μπάσκετ είναι στο DNA του Έλληνα. Εμείς δεν παίζουμε μπάσκετ για να παίξουμε. Εμείς παίζουμε για να κερδίσουμε. Στην Ελλάδα παίζεται το πιο σκεπτόμενο μπάσκετ απ’ όλα τον κόσμο. Η τακτική, η άμυνα, η ψυχή, η παλικαριά είναι τα στοιχεία που μας κάνουν να ξεχωρίζουμε από τους υπόλοιπους.  

Βλέπεις προσπάθεια και από τις ιστορικές ομάδες της Θεσσαλονίκης;

Μέχρι πριν λίγα χρόνια, στις μικρές ηλικίας περισσότερο δεν μετείχαν καθόλου. Έχουν κάποια χρόνια που άρχισαν σιγά σιγά να επανέρχονται στην καλή εποχή. Σε επίπεδο αντρικό, μοιραία η σύγκριση είναι οικονομική και δεν έχουν την δυνατότητα να συγκριθούν με τις δύο μεγάλες ομάδες της Αθήνας. Θεωρώ ότι ΠΑΟΚ και ΑΡΗΣ κάνουν πολύ καλή προσπάθεια και κρατιούνται σε καλό επίπεδο και υπάρχουν άνθρωποι που αγαπάνε το μπάσκετ και βοηθάνε.

Ποια η άποψη σου για τα θέματα της βίας στον αθλητισμό της Ελλάδας; Υπάρχει κατά την γνώμη σου λύση στο πρόβλημα;

Πιστεύω πως θα έπρεπε να είναι πιο αυστηρή η πολιτεία. Η βία προέρχεται κυρίως από τους στρατούς των μεγάλων ομάδων, οι οποίοι δεν πάνε στο γήπεδο για να δουν την ομάδα τους αλλά για να κάνουν φασαρία. Εάν υπήρχε πραγματικά η βούληση, θα είχε σταματήσει η βία.

Καστοριά και Άργος Ορεστικό παίζουν στην Β’ Εθνική. Ποια η κατάσταση των ομάδων;

Η Καστοριά είναι πολύ πιο εύρωστη οικονομικά, με πολύ περισσότερους παίκτες. Σύμφωνα με το ρόστερ και το μπάτζετ που έχει θα έπρεπε να πρωταγωνιστήσει. Στο Αργος είναι πιο συμμαζεμένα τα πράγματα, με παίχτες κυρίως από την περιοχή. Θα παλέψει για την σωτηρία του. Ο καιρός θα δείξει πως θα πάνε οι ομάδες. Το καλό για τις ομάδες της Καστοριάς είναι μόνοι τους και γι’ αυτό διαφέρουν από τις ομάδες της Κοζάνης. Παίρνουν όλο το υλικό της περιοχής. Να φανταστείτε οι ομάδες της Κοζάνης έχουν μόνο μία ώρα προπονήσεις και αυτό είναι αρνητικό.

Ποιοι οι στόχοι της ΕΚΑΣΔΥΜ και ποιος ο ρόλος;

Ο κυρίαρχος ρόλος της ΕΚΑΣΔΥΜ είναι η ανάπτυξη του πρωταθλήματος. Αυτό θα γίνει μέσα από τις ακαδημίες εάν λειτουργήσουν σωστά όπως είπα και πριν. Ο ρόλος μας είναι η διοργάνωση των πρωταθλημάτων και τα πάμε πολύ καλά. Δημιουργούμε  πολλά παιχνίδια για τα παιδικά και τις κορασίδες, ούτως ώστε να υπάρχει ενδιαφέρον από τα παιδιά. Γίνονται προσπάθειες από την ΕΚΑΣΔΥΜ.

Για το πρώτο Camp που οργανώσατε φέτος;

Το 1ο Camp έγινε πολύ βιαστικά, με τις ημερομηνίες των πρωταθλημάτων να μας πάνε πολύ πίσω και όλο αυτό μας καθυστέρηση. Δυστυχώς βρήκαμε πολύ μεγάλη αντίδραση από ομάδες της Κοζάνης και δεν μπορώ να καταλάβω το γιατί. Από ανθρώπους που δεν το περίμενα κιόλας. Δεν είχε την επιτυχία που θα θέλαμε. Του χρόνου θα συνεχιστεί κανονικά και θα είναι πολύ πιο οργανωμένο υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας.

Η ευχή σου για τον αθλητισμό ή και γενικά;

Η ευχή μου δεν θα είναι για τον αθλητισμό και για το μπάσκετ αλλά για την χώρα. Εάν οι πολιτικές εξελίξεις δεν αλλάξουν και η χώρα μας δεν βρει τον δρόμο της, δεν μπορεί και ο αθλητισμός να βρει το δικό του δρόμο. Τι να σας πω! Και ο Θεός βοηθός.

Πηγή: top-sport.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Μέχρι την Λευκίμμη ήταν η πορεία της Καστοριάς, στο θεσμό του Κυπέλλου Ερασιτεχνών, όπου έχασε από την τοπική ομάδα με σκορ 3-0.

Μέχρι την Λευκίμμη ήταν η πορεία της Καστοριάς, στο θεσμό του κυπέλλου…

Σε αναζήτηση νέου προπονητή ο Ναυτικός Όμιλος Καστοριάς

Ο Ναυτικός Όμιλος Καστοριάς καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να αποστείλουν το βιογραφικό…

Αναγεννιέται το Αθλητικό κέντρο της Ποριάς

Πραγματικός οργασμός παρατηρείται στην Ποριά, όπου τα έργα στο γήπεδο της, τρέχουν…

Τουρνουά ποδοσφαίρου 7Χ7 στο Νταηλάκη

Η ποδοσφαιρική πανδαισία στο γήπεδο του Νταηλάκη θα συνεχιστεί και φέτος με…

Πινγκ – Πονγκ: Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ανδρών

Το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν στην Θεσσαλονίκη οι προκριματικοί αγώνες…

Τέταρτος ο Θανάσης Παγουνάδης στον Muntanyes De Prades Epic Trail

Στην επαρχία Ταραγόνα της Καταλονίας

Αποτελέσματα αγώνων τμημάτων του Α.Σ. Καστοριάς_άροσις για το Σαββατοκύριακο 18 & 19 Φεβρουαρίου 2023

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΙΔΩΝ Β΄

Τα αποτελέσματα της κλήρωσης για τα ζευγάρια στα προημιτελικά του κυπέλλου ΕΠΣ Καστοριάς

Ποια ζευγάρια θα αγωνιστούν την ερχόμενη εβδομάδα;

Πινγκ-Πονγκ: Εξαιρετικές εμφανίσεις των αθλητών του Κένταυρου Καστοριάς στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Παμπαίδων

  Πινγκ-Πονγκ: Εξαιρετικές εμφανίσεις των αθλητών του Κένταυρου Καστοριάς στο πανελλήνιο πρωτάθλημα…

Δύο νίκες και μία ήττα για τις ομάδες του βόλεϊ  Καστοριάς

Δύο νίκες και μία ήττα για τις ομάδες του βόλεϊ  Καστοριάς