Αυτές τις δύσκολες ώρες, η σκέψη μας είναι στους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται και βλέπουν να χάνονται οι κόποι μιας ζωής. Η σκέψη μας είναι στους πυροσβέστες, τους εθελοντές και σε όλους όσους δίνουν υπεράνθρωπη μάχη με τις φλόγες σε πολύ αντίξοες συνθήκες. Παρακολουθούμε κι ενημερωνόμαστε για τις εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα και για τις επιχειρήσεις κατάσβεσης. Βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ βρίσκονται από την αρχή στις περιοχές που πλήττονται, είναι σε επικοινωνία με τους δημάρχους και τις δυνάμεις που επιχειρούν στα πύρινα μέτωπα. Τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι έτοιμα να συνδράμουν όπου χρειαστεί, παρέχοντας κάθε βοήθεια που τους ζητηθεί.

Είναι προφανές ότι σε αυτή τη δύσκολη στιγμή αυτό το οποίο προέχει είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, η ασφάλεια κατοίκων και όσων επιχειρούν στην πυρόσβεση. Η κυβέρνηση της ΝΔ δε δικαιούται να μιλάει για ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού. Θυμίζουμε ότι στις 7 Ιουλίου, πριν 11 μόλις ημέρες, ο κ. Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, είχε δηλώσει ότι “έχουμε προχωρήσει και έχουμε υλοποιήσει έναν πολύ μεθοδικό σχεδιασμό για την αντιπυρική περίοδο την οποία ήδη διανύουμε, με περισσότερα εναέρια μέσα, με περισσότερες δράσεις πρόληψης”. Την ίδια ώρα, οι ειδικοί επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει από νωρίς για καύσωνα, για ανέμους που θα ξεκινούσαν από την Κυριακή και για τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς σε συγκεκριμένα σημεία.

Ωστόσο, για ένα ακόμη καλοκαίρι βλέπουμε τις πυρκαγιές ανεξέλεγκτες να καταστρέφουν τα πάντα. Αυτό που προέχει όμως αυτή την δύσκολη στιγμή της μάχης με τις φλόγες είναι να προχωρήσει το έργο της πυρόσβεσης όσο πιο γρήγορα γίνεται για να προστατευτούν τα ζώα, το φυσικό περιβάλλον και η περιουσία των πολιτών. Διαπιστώνουμε όλοι και όλες ότι το ζήτημα της κλιματικής κρίσης επανέρχεται για ένα ακόμη καλοκαίρι με τον πιο δραματικό τρόπο και η ΝΔ για άλλη μια φορά λειτουργεί υποκριτικά και επικοινωνιακά. Ενημερώνουμε ότι μόνο μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, η ΝΔ και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα μαζί με την Ακροδεξιά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταψήφισαν τον Νόμο για την αποκατάσταση της φύσης.

Ο νόμος πέρασε από μια μεγάλη πλειοψηφία της Αριστεράς, των Πράσινων, των Σοσιαλδημοκρατών και των Φιλελευθέρων. Η ΝΔ και οι ευρωβουλευτές της, συντάχθηκαν σε αυτή την επιλογή με τον Όρμπαν, τη Μελόνι, τη Λεπέν, τον Κατσίνσκι, τον Σαλβίνι, την Ελληνική Λύση και τη Χρυσή Αυγή, απέναντι στο Νόμο 5037/2023, που οι ίδιοι ψήφισαν, απέναντι στη θέση της χώρας μας στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε., απέναντι στην άποψη των επιστημονικών οργάνων της Ε.Ε., των επιχειρηματικών συνδέσμων και της Κοινωνίας των Πολιτών. Η ΝΔ πρέπει πλέον να βγάλει το δήθεν φιλοοικολογικό προσωπείο και να λάβει το μήνυμα ότι αυτή η μετάβαση θα πρέπει να είναι δίκαια, συμπεριληπτική και αναδιανεμητική.

Συνοπτικά ο νόμος για την αποκατάσταση της φύσης αφορά τον καθορισμό δεσμευτικού στόχου σε επίπεδο Ε.Ε., που απαιτεί από τα κράτη μέλη την θέσπιση αποτελεσματικών μέτρων αποκατάστασης της φύσης, που θα καλύπτουν τουλάχιστον το 20% των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών της Ε.Ε. έως το 2030. Αφορά υποβαθμισμένους χερσαίους και θαλάσσιους οικοτόπους, επικονιαστές, γεωργικά οικοσυστήματα, αστικές περιοχές, ποταμούς και πλημμυρικές περιοχές και δάση. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ασκήσει υπεύθυνη πολιτική ως αξιωματική αντιπολίτευση στηρίζοντας την τοπική κοινωνία και την τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτήν την ώρα προέχει η αποκατάσταση της κοινωνικής και οικονομικής λειτουργίας με την αποκατάσταση της λειτουργίας των υποδομών κοινής ωφέλειας, τα δίκτυα ηλεκτρισμού, ύδρευσης κλπ.

Ζητάμε να υπάρξει άμεση καταγραφή των ζημιών στην οικοσκευή, στην κατοικία και στην επαγγελματική στέγη και να ληφθεί μέριμνα για την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους. Ταυτόχρονα να γίνει άμεση οριοθέτηση των καμένων εκτάσεων και κήρυξή τους σε αναδασωτέες και να δρομολογηθούν οι μελέτες για τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα που δεν πρέπει να καθυστερήσουν.

 

You May Also Like

Εμβολιασμός των κόκκινων αλεπούδων έναντι του ιού της Λύσσας από αέρος με εμβολιακά δολώματα για την άνοιξη του 2017

Από το τμήμα Κτηνιατρικής  της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ…

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Ημερίδα με θέμα: ”Προκλήσεις Σύγχρονης Κτηνοτροφίας” την Κυριακή 11 Ιουνίου στην Καστοριά

Το Περιφερειακό Παράρτημα Δυτικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε/Π.Δ.Μ), σε συνεργασία…

Ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και τα μέλη τού Παραρτήματος Καστοριάς τής ΕΑΑΣ, σάς εύχονται ολόψυχα ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ και ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ….

Ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και τα μέλη τού Παραρτήματος Καστοριάς τής ΕΑΑΣ,…

Μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε Καστοριά, Κοζάνη, Φλώρινα και Γρεβενά ( Τελευταία ενημέρωση Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019 Ώρα 09:05)

Μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε…

2η Συνάντηση Κιθαριστικών Συνόλων στο Μπαϊρακτάρειο Δημοτικό Ωδείο Καστοριάς

2η Συνάντηση Κιθαριστικών Συνόλων στο Μπαϊρακτάρειο Δημοτικό Ωδείο Καστοριάς

Εμπορικός Σύλλογος Καστοριάς: Πότε ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις;

Εμπορικός Σύλλογος Καστοριάς: Πότε ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις;

Εξουδετερώθηκε η βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στη Γλυφάδα (Βίντεο)

Είχε μήκος 1,5μ και 226 κιλά βάρος