«Ο καιρός συνεσταλμένος εστίν» (Α΄ Κορινθ. ζ΄, 29)
Η ακριτική περιοχή των Κορεστείων είναι γνωστή σε όλη την Ελλάδα για τη μακραίωνη και ένδοξη ιστορία της, για τους ευγενικούς και φιλόπονους κατοίκους, για τις ασύγκριτες φυσικές ομορφιές και για τους αξιόλογους ιερούς ναούς της. Στους εν λόγω ναούς περιλαμβάνεται κι ένας που βρίσκεται στο γραφικό χωριό Χάλαρα, ο οποίος πρωτοκτίστηκε κατά τη βυζαντινή εποχή και είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου….
Εντός του αναφερόμενου ναού των Κορεστείων σώζονται οι σπάνιες κι αινιγματικές παραστάσεις δύο μεγάλων ρολογιών. Οι παραστάσεις αυτές βρίσκονται στην κατώτερη ζώνη του βόρειου τοίχου του, κάτω ακριβώς απ’ τις αγιογραφίες των Τριών Ιεραρχών κι ανάμεσα σε φυτόσχημα και ανθόμορφα διακοσμητικά μοτίβα. Οι μορφές τους έχουν οπωσδήποτε διακοσμητική σημασία, έχουν όμως κι επιπλέον συμβολική έννοια και διδακτικό σκοπό. Αναφέρεται σχετικώς, ότι ο Γράφων, όταν είδε για πρώτη φορά τις συγκεκριμένες παραστάσεις των ρολογιών, εντυπωσιάστηκε και παραξενεύτηκε. Κατόπιν όμως συλλογίστηκε, αναζήτησε το συμβολικό – διδακτικό νόημά τους και κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι οι απεικονίσεις τους υποδηλώνουν στους εκκλησιαζόμενους πιστούς, που τις βλέπουν μ’ ενδιαφέρον και προσοχή, την εξής ευαγγελική αλήθεια και διδαχή: Η επίγεια ζωή μας είναι προσωρινή και βραχεία. Καιρός ν’ ακολουθήσουμε το δρόμο της αρετής.
……
(Απόσπασμα από εκτενέστερη ομοθεματική μελέτη του Γ. Τ. Αλεξίου).
You May Also Like

Ο Πήτερ Παν “Πετάει” στο Άργος Ορεστικό το Σάββατο 27 Ιανουαρίου

Ο Πήτερ Παν “Πετάει” στο Άργος Ορεστικό το Σάββατο 27 Ιανουαρίου

Πέντε τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας χωρίς δυνατότητα μετεγγραφής σε άλλο ΑΕΙ της χώρας! – Αποδυναμώνεται η Πολυτεχνική Σχολή, υποβιβάζεται το Τμήμα Ψυχολογίας της Φλώρινας

Πέντε τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας χωρίς δυνατότητα μετεγγραφής σε άλλο ΑΕΙ…

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Συναυλία της σοπράνο Σόνιας Θεοδωρίδου και του κουαρτέτου Plaza Ensemble στο Πολιτιστικό Κέντρο του Άργους Ορεστικού.

Ευχαριστίες από τον Σύλλογο ΜΑΖΙ ΣΟΥ

Δήμος Καστοριάς: Ενημέρωση και διευκρινήσεις για δήθεν “κόψιμο τοπικής εφημερίδας”

  Δήμος Καστοριάς: Ενημέρωση και διευκρινήσεις για δήθεν “κόψιμο τοπικής εφημερίδας”

«Προετοιμασία και λήψη προληπτικών μέτρων για την αφρικανική πανώλη των χοίρων» από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας

«Προετοιμασία και λήψη προληπτικών μέτρων για την αφρικανική πανώλη των χοίρων» από…

Ζευγάρι Ελλήνων υιοθέτησε νεογέννητο που εγκαταλείφθηκε σε χωράφι από τους βιολογικούς γονείς του

Ζευγάρι Ελλήνων υιοθέτησε νεογέννητο που εγκαταλείφθηκε σε χωράφι από τους βιολογικούς γονείς…

10 Φεβρουαρίου,η Κορησός γιορτάζει την μνήμη του προστάτη και πολιούχο της Άγιο Χαράλαμπο!

10 Φεβρουαρίου,η Κορησός γιορτάζει την μνήμη του προστάτη και πολιούχο της Άγιο Χαράλαμπο!