Μια νέα εκδοχή του πώς θα μπορούσε να ήταν το πρόσωπο του θρυλικού Έλληνα στρατηλάτη Μεγάλου Αλεξάνδρου στην πραγματική ζωή παρουσιάστηκε από το κανάλι Royalty Now Studios στο YouTube.

Ο Μέγας Αλέξανδρος υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους στρατηγούς στην ιστορία, και κατά την περίοδο των 13 ετών της βασιλείας του (336 – 323 π.Χ.) κατέκτησε το μεγαλύτερο μέρος του τότε γνωστού κόσμου προς την ανατολή (Μικρά Ασία, Περσία, Αίγυπτο κλπ), φτάνοντας στις παρυφές της Ινδίας, και χωρίς να έχει ηττηθεί σε καμία μάχη που ο ίδιος συμμετείχε.

Μέσω της χρήσης σύγχρονης τεχνολογίας και ιστορικών αρχείων, οι ερευνητές μπόρεσαν να δημιουργήσουν μια ανακατασκευή του προσώπου του πώς μπορεί να έμοιαζε ο Αλέξανδρος στη ζωή του.

Οι περιγραφές των ιστορικών για το πρόσωπό του

Μια τοιχογραφία που απεικονίζει μια σκηνή κυνηγιού στον τάφο του Φιλίππου Β’, πατέρα του Αλεξάνδρου, στον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών, είναι η μόνη γνωστή σωζόμενη απεικόνιση του Αλεξάνδρου που έγινε κατά τη διάρκεια της ζωής του, τη δεκαετία του 330 π.Χ.

Επίσης, τα σύγχρονα νομίσματα και το περίφημο ψηφιδωτό του Μεγάλου Αλεξάνδρου -ένα έργο του 1ου αιώνα π.Χ. που αποκαλύφθηκε στην Πομπηία- τον απεικονίζουν με «ευθεία μύτη, ελαφρώς προεξέχον σαγόνι, γεμάτα χείλη και μάτια βαθιά τοποθετημένα κάτω από ένα έντονα τονισμένο μέτωπο», όπως περιγράφει ο Krzysztof Nawotka στη μελέτη του 2010 «Alexander the Great», από τις εκδόσεις Cambridge Scholars Publishing.

Παρόλο που τα περισσότερα αγάλματα του Μ. Αλεξάνδρου αποδίδουν τα ίδια χαρακτηριστικά του προσώπου του νεαρού βασιλιά της Μακεδονίας, οι ιστορικοί δεν έχουν καταλήξει σε συμπέρασμα σχετικά με το χρώμα των μαλλιών του, καθώς οι αναφορές των αρχαίων ιστορικών είναι αντικρουόμενες.

Ο αρχαίος ιστορικός Αιλιανός (περ. 175 – περ. 235 μ.Χ.), στο έργο του «Varia Historia», περιγράφει το χρώμα των μαλλιών του Μεγάλου Αλεξάνδρου ως ξανθό, που θα μπορούσε επίσης να σημαίνει κιτρινωπό, κοκκινωπό ή καστανό.

Μυστήριο γύρω από τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Τα ερωτήματα σχετικά με την εμφάνιση του Μεγάλου Αλεξάνδρου θα μπορούσαν πιθανώς να απαντηθούν ευκολότερα με τις σύγχρονες μεθόδους ανθρωπολογικής μελέτης αν είχαν ανακαλυφθεί ο τάφος και τα λείψανά του.

Όμως, μέχρι σήμερα, η τοποθεσία του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου εξακολουθεί να περιβάλλεται από μυστήριο και η ανακάλυψη του τελευταίου τόπου ανάπαυσής του θεωρείται ένα από τα Ιερά Δισκοπότηρα της αρχαιολογίας.

Καθώς η κατοχή του σώματός του θεωρήθηκε σύμβολο νομιμότητας από τους διαδόχους του, η νεκρική του πομπή, καθ’ οδόν από τη Βαβυλώνα προς τη Μακεδονία, κατασχέθηκε από τον Πτολεμαίο και μεταφέρθηκε στη Μέμφιδα της Αιγύπτου.

Από εκεί, ο Πτολεμαίος Β’ Φιλάδελφος μετέφερε τη σαρκοφάγο στην Αλεξάνδρεια, όπου παρέμεινε τουλάχιστον μέχρι την ύστερη αρχαιότητα, όπως υποδεικνύουν οι πηγές.

https://www.alfavita.gr/

You May Also Like

Οι τελευταίοι σαμουράι σε 18 έγχρωμες φωτογραφίες

Οι σαμουράι ήταν μια κάστα ατρόμητων πολεμιστών που υπηρετούσαν την αριστοκρατία με τα όπλα τους για περισσότερο από 600 χρόνια.

Μαρέβα Γκραμπόφσκι: Το «ευχαριστώ» στις γυναίκες αστυνομικούς

Μια διακριτική επίσκεψη πραγματοποίησε κατά την παραμονή της στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο…

Αναγόρευση της στιχουργού Λίνας Νικολακοπούλου σε Επίτιμη Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας

Του Τμήματος Νηπιαγωγών, της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών

Αριστοτέλης Ωνάσης : Στα χέρια Αραβα η βίλα του στο Λαγονήσι

Αριστοτέλης Ωνάσης : Στα χέρια Αραβα η βίλα του στο Λαγονήσι

Γκάγκα: Πιθανόν να ζητηθούν περισσότερα τεστ από ανεμβολίαστους

Γκάγκα: Πιθανόν να ζητηθούν περισσότερα τεστ από ανεμβολίαστους

Τι είναι η μέθοδος Heimlich που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε- Δείτε βίντεο

Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε όλοι μας την μέθοδο Heimlich

Ποιους συμφέρει να βγουν σε σύνταξη εντός του 2022

Ποιους συμφέρει να βγουν σε σύνταξη εντός του 2022

Πάνε για άνοιγμα τα πρακτορεία ΟΠΑΠ: Το σχέδιο για να ξαναρίξουμε δελτία

Την πρόταση για το πως μπορούν να λειτουργούν τα πρακτορεία ΟΠΑΠ αποκάλυψε…

Γλυπτά του Παρθενώνα: Γέμισε το Ηρώδειο στη συναυλία-«μήνυμα» για την επιστροφή τους – Δείτε φωτογραφίες

Γλυπτά του Παρθενώνα: Γέμισε το Ηρώδειο στη συναυλία-«μήνυμα» για την επιστροφή τους…