Ο αμίαντος, το πυρίτιο, ο υδράργυρος και ο μόλυβδος είναι μεταξύ των χιλιάδων τοξινών που απελευθερώθηκαν από τους τεράστιους σεισμούς του Φεβρουαρίου, οι οποίοι σκότωσαν περισσότερους από 54.000 ανθρώπους στην Τουρκία και τη Συρία.

Σε ρεπορτάζ του, το πρακτορείο Reuters σημειώνει -επικαλούμενο επαγγελματίες και ειδικούς περιβάλλοντος- ότι οι μεγάλες ποσότητες σκόνης από τα κτήρια που κατέρρευσαν, μεταφέρουν τοξικές ουσίες σε ποτάμια, φυτά, αλλά και στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο όγκος των συντριμμιών είναι τεράστιος, ακόμη και σε σύγκριση με άλλες μεγάλες καταστροφές. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι οι σεισμοί του Φεβρουαρίου προκάλεσαν τουλάχιστον 10 φορές περισσότερα ερείπια από τον μεγάλο σεισμό του 1999 στην Τουρκία. Οι κάτοικοι και οι τοπικές αρχές σε πολλά μέρη έσπευσαν να καθαρίσουν τα βουνά από συντρίμμια, πετώντας τα βιαστικά και ανεξέλεγκτα.

Μια «δευτερεύουσα καταστροφή»

Σύμφωνα με ειδικούς που επικαλείται το Reuters, μια «δευτερεύουσα καταστροφή» τοξικής μόλυνσης θα μπορούσε να αποδειχθεί ακόμη πιο σοβαρή από τους ίδιους τους σεισμούς. «Με μια αισιόδοξη εκτίμηση, θα έλεγα ότι 3 εκατομμύρια άνθρωποι θα αρρωστήσουν», δήλωσε ο Μεχμέτ Σεϊχμούς Ενσάρι, πολιτικός μηχανικός και πρόεδρος της τουρκικής Ένωσης Εμπειρογνωμόνων Διάλυσης Αμιάντου, προειδοποιώντας ότι «θα χάσουμε μια γενιά σε αυτή την περιοχή».

Η επαρχία Χατάι της Τουρκίας των 1,7 εκατ. κατοίκων, η οποία έχει πληγεί περισσότερο, είναι σημαντική για τη γεωργική παραγωγή και τη βιομηχανία τροφίμων, αντιπροσωπεύοντας το 14,5% του αγροτικού ΑΕΠ της Τουρκίας, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ. Αρκετοί από τους κατοίκους διοργάνωσαν διαμαρτυρίες για τον βιαστικό τρόπο με τον οποίο οι τουρκικές αρχές προσπαθούν να ξεφορτωθούν τα συντρίμμια.

Μάλιστα, τον Απρίλιο, ομάδα ιατρών, μηχανικών και δικηγόρων κατέθεσε μήνυση για να σταματήσει η απόρριψη κοντά σε σπίτια, νοσοκομεία, χώρους λατρείας, ελαιώνες και υγροτόπους. Το τοπικό δικαστήριο δεν έχει ακόμη αποφανθεί επί της προσφυγής τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς που επικαλείται το Reuters, τις επόμενες δεκαετίες υπάρχει αυξημένος κίνδυνος οι κάτοικοι να εμφανίσουν καρκίνο, νεφρική νόσο, διαταραχές στο νευρικό σύστημα. «Οι ασθένειες του αναπνευστικού, οι οφθαλμικές παθήσεις, οι κρίσεις άσθματος, οι αλλεργικές αντιδράσεις θα αυξηθούν», δήλωσε ο Αλί Κανατλί, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ένωσης Τούρκων Ιατρών στις περιοχές που επλήγησαν από τους σεισμούς. «Θα βρεθούμε αντιμέτωποι με αυτά τα προβλήματα τα επόμενα χρόνια» πρόσθεσε.

Οι σεισμοί προκάλεσαν καταστροφές που θα μπορούσαν να κοστίσουν στην Άγκυρα περισσότερα από 103 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό ίσο με το ένα όγδοο του ΑΕΠ της Τουρκίας το 2021, σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση. Στις πληγείσες περιοχές, περισσότερα από 300.000 κτήρια κατέρρευσαν, χρειάστηκε να κατεδαφιστούν ή υπέστησαν μέτριες ζημιές, είχε δηλώσει τον Μάρτιο ο υπουργός Περιβάλλοντος της Τουρκίας, Μουράτ Κουρούμ.

Με πληροφορίες από Reuters

 

You May Also Like

ΟΗΕ: «Ηλιθιότητα» να συνεχίσει ο κόσμος να βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα

Γκουτέρες: Αν ο κόσμος είχε επενδύσει στις ΑΠΕ, η ενεργειακή κρίση θα…

Δύο ποντίκια μαλώνουν για μερικά ψίχουλα στην αποβάθρα του μετρό. Η φωτογραφία που πρώτευσε στα διεθνή βραβεία «Wildlife». Πώς έγινε η λήψη

Δύο ποντίκια μαλώνουν για μερικά ψίχουλα στην αποβάθρα του μετρό. Η φωτογραφία…

O Λεκλέρ καταδιώκει με Ferrari τους κλέφτες του ρολογιού του (video)

Η ιταλική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τέσσερα άτομα

Bella ciao τραγουδάνε στην Μπολόνια από τα μπαλκόνια για να ξεπεράσουν το φόβο

Bella ciao  τραγουδάνε στην Μπολόνια από τα μπαλκόνια για να ξεπεράσουν το…

Λίβερπουλ: Κατηγορούμενος σκαρφάλωσε σε στέγη για να μην συλληφθεί

Στο σπίτι όπου ζούσε βρέθηκαν τουλάχιστον 200 δενδρύλλια κάνναβης.

Ένα μυστηριώδες αρχαίο “βασίλειο” ανακαλύφθηκε στην Τουρκία

Ένα μυστηριώδες αρχαίο “βασίλειο” ανακαλύφθηκε στην Τουρκία

Πέθανε η Βάσω Σταματίου, η τελευταία Ελληνίδα επιζήσασα του Άουσβιτς

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ

“Φωτιά” στο πορτοφόλι λόγω Ουκρανίας: Αυξήσεις 200% στο φυσικό αέριο – Τα σενάρια για την ενεργειακή επάρκεια

Table of Contents Hide “Φωτιά” στο πορτοφόλι λόγω Ουκρανίας: Αυξήσεις 200% στο…

Οι δραματικές στιγμές της πτήσης Θεσσαλονίκη – Βαρκελώνη: Επιβάτης περιγράφει όσα έγιναν

Το αεροσκάφος της Aegean έκανε αναγκαστική προσγείωση στη Νάπολη

Νόμιζαν ότι είναι η καλύτερη νταντά μέχρι που η κάμερα κατέγραψε κάτι…αρρωστημένο να κάνει στο παιδί!

Την έπιασε από τα μαλλιά και την πέταξε από τις σκάλες! Ο λόγος; Εξοργιστικός!(βίντεο)