Tips για την αντηλιακή προστασία σας

 

Η εφ’ όρου ζωής χρήση αντηλιακού και η αποφυγή του ήλιου έχει υπολογιστεί ότι μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης προκαλούμενου από την υπεριώδη ακτινοβολία καρκίνου του δέρματος κατά 78%.

Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι η πρωταρχική αιτία καρκίνου του δέρματος. Τόσο η υπεριώδης ακτινοβολία τύπου UVB όσο και η UVA ενοχοποιούνται για τις επιβλαβείς επιδράσεις τους στο δέρμα, (φωτογήρανση, ηλιακά εγκαύματα, καρκίνος του δέρματος). Η υπεριώδης ακτινοβολία Β (UVB) είναι, κατά κύριο λόγο, υπεύθυνη για τα ηλιακά εγκαύματα. Ο ρόλος της υπεριώδους ακτινοβολίας Α (UVA) θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός για τη φωτογήρανση. Η UVA, αλλά όχι η UVB, έχει τη δυνατότητα να διεισδύει μέσω του τζαμιού του παραθύρου.

Ο βαθμός εγκαύματος ή μαυρίσματος ενός ατόμου εξαρτάται από γενετικούς-κληρονομικούς παράγοντες, καθώς και από τη φυσική προστασία του κάθε δέρματος.

 

Τα αντηλιακά που χρησιμοποιούμε μπορεί να περιέχουν χημικά ή φυσικά φίλτρα προστασίας είτε συνδυασμό τους

Ειδικότερα:

Χημικά Φίλτρα: Είναι οι ουσίες που απορροφούν την υπεριώδη ακτιβολία και κατά κύριο λόγο τη UVB. Έχουν το μειονέκτημα ότι μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, κυρίως σε πολύ ευαίσθητα δέρματα, όπως είναι συνήθως το δέρμα των παιδιών, διότι απορροφούνται από το δέρμα.

Φυσικά φίλτρα: Δεν απορροφούν αλλά ανακλούν την υπεριώδη ακτινοβολία διότι είναι μέταλλα. Συνήθως χρησιμοποιείται το διοξείδιο του τιτανίου και το διοξείδιο του ψευδαργύρου. Δεν προκαλούν φωτοαλλεργία και προστατεύουν το δέρμα από την UVA την UVB ακτινοβολία. Αντηλιακά με φυσικά φίλτρα συνήθως είναι παχύρευστα, αδιαφανή δημιουργώντας ένα λευκωπό στρώμα κατά την εφαρμογή τους.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την  αντηλιακή προστασία σας;

Όλα τα παιδιά χρειάζονται προστασία με ευρέως φάσματος αντηλιακά. Όσο πιο φυσικά τα φίλτρα τόσο πιο ασφαλή για παιδιά.

Αντηλιακό με δείκτη προστασίας 15 απορροφά το 93% της UVB ενώ με δείκτη 30 απορροφά το 97%. Αντηλιακά με δείκτη μεγαλύτερο από το 50 πρακτικά δεν αυξάνουν την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Οι άνθρωποι με υπερβολική φωτοευαισθησία πρέπει να χρησιμοποιούν αντηλιακά με δείκτη προστασίας SPF 30 ή υψηλότερο.

Για ευαίσθητη επιδερμίδα, χρησιμοποιούμε έναν τύπο αντηλιακού χωρίς άρωμα. Τα ευαίσθητα, με τάσεις για αλλεργίες δέρματα, πρέπει να χρησιμοποιούν αντηλιακά με φυσικά φίλτρα, δηλαδή αυτά που αφήνουν πιο λευκό το δέρμα. Αν έχουμε δέρμα λιπαρό ή με τάση ακμής, αναζητούμε ένα ελαφρύ, oil-free προϊόν. Τα λιπαρά με τάση για ακμή δέρματα πρέπει να χρησιμοποιούν τα μη λιπαρά αντηλιακά, αλλιώς μπορεί εύκολα να εμφανίσουν επιδείνωση της νόσου. Για ξηρό δέρμα, επιλέγουμε κάποιο σε μορφή κρέμας.Για το τριχωτό της κεφαλής κάποιο σε σπρέι.

Tα αντηλιακά των ενηλίκων δεν ενδείκνυνται και για χρήση στα παιδιά διότι στο βρεφικό/παιδικό δέρμα οι στοιβάδες του δέρματος είναι λεπτότερες και η περιεκτικότητα νερού είναι υψηλότερη σε σχέση με το δέρμα των ενηλίκων, καθώς και η δυνατότητα για δημιουργία γρήγορα σημαντικής ποσότητας μελανίνης είναι μικρότερη, ακόμη και για τα πιο σκουρόχρωμα παιδιά

Μέχρι 6 μηνών τα παιδιά δεν εκτίθενται στον ήλιο. Στα παιδιά από 6- 24 μηνών χρησιμοποιούμε αντηλιακά με φυσικά μόνο φίλτρα. Τα αντηλιακά με φυσικά φίλτρα παρουσιάζουν λιγότερες δερματικές αντιδράσεις. Η έγκρισή τους είναι για χρήση άνω των 6 μηνών.

Τα αντηλιακά, ακόμη και τα αδιάβροχα, υφίστανται τουλάχιστον κατά 50% μείωση της δυνατότητας προστασίας που διαθέτουν μετά από την κατάδυση στη θάλασσα ή στην πισίνα.

Δε φοράμε τα αντηλιακά που μας περίσσεψαν από το προηγούμενο καλοκαίρι. Δεν πρέπει να τα χρησιμοποιούμε αν έχουν ανοιχτεί, γιατί συνήθως είναι αλλοιωμένα, πράγμα που φαίνεται και από την αλλαγή του χρώματος και της υφής του αντηλιακού προϊόντος. Αν δεν τα έχουμε ανοίξει, η ημερομηνία λήξης είναι σωστή και τα έχουμε σε δροσερό περιβάλλον τότε μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε.

Τα αντηλιακά προϊόντα πρέπει να τα έχουμε μαζί μας και όχι φυλαγμένα στο αυτοκίνητο. Αυτή είναι μια ακόμη λανθασμένη πράξη μας γιατί το αντηλιακό είναι εκτεθειμένο σε αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες ( π.χ αυξημένη θερμοκρασία) και έτσι μπορεί να μειωθεί η δράση του. Τα αντηλιακά μας πρέπει να είναι φυλαγμένα σε ξηρό και δροσερό μέρος.

Τέλος για μέγιστη φωτοπροστασία-ηλιοπροστασία, καλό θα ήταν να βάλετε στο διατροφολόγιό σας τα παρακάτω φρούτα και λαχανικά. Τομάτες,  ρόδι, καρπούζι και πιπεριά.

Επιμέλεια: Χρήστος Βασιλάκης, Φαρμακοποιός

You May Also Like

Απογευματινά ραντεβού ΤΕΣΤ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ από το Κέντρο Υγείας Καστοριάς

Ενημέρωση από το Κέντρο Υγείας Καστοριάς

Functional Movement το καλύτερο φάρμακο για το άγχος και το στρες Γράφει ο Νικόλαος  Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education

Functional Movement το καλύτερο φάρμακο για το άγχος και το στρες Γράφει…

Φαρμακοποιοί κατά Χρυσοχοΐδη: «Οι ελλείψεις φαρμάκων υπάρχουν και συνεχίζονται»

Θα πρέπει επιτέλους η Πολιτεία να φροντίσει για τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς με φάρμακα, που είναι απαραίτητα για τους ασθενείς».

Ιδέες για υγιεινά σνακ στο σχολείο από 7 διατροφολόγους

Κατά τη διάρκεια της σχολικής περιόδου, η παιδική διατροφή αποτελεί μεγάλη πρόκληση.

Αντιμετωπίστε τον τσιγαρόβηχα. Τα 6 βήματα για άμεση θεραπεία

Αντιμετωπίστε τον τσιγαρόβηχα. Τα 6 βήματα για άμεση θεραπεία

Όλα όσα πρέπει να προσέξετε στο ενδεχόμενο ενός καύσωνα

Όλα όσα πρέπει να προσέξετε στο ενδεχόμενο ενός καύσωνα

Χοληστερίνη και κόκκινο κρέας: Τι ισχύει στην πραγματικότητα

Χοληστερίνη και κόκκινο κρέας: Τι ισχύει στην πραγματικότητα

Κορωνοϊός, γρίπη και κρυολόγημα: Ποιες είναι οι διαφορές στα συμπτώματα

Κορωνοϊός, γρίπη και κρυολόγημα: Ποιες είναι οι διαφορές στα συμπτώματα

Βιταμίνη D: Επηρεάζει ή επηρεάζεται τελικά από τον θυρεοειδή;

Table of Contents Hide Βιταμίνη D: Επηρεάζει ή επηρεάζεται τελικά από τον…