Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία για την απελευθέρωση 50 ομήρων με αντάλλαγμα την 4ημερη κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων.

 

Σε μια άνευ προηγουμένου ψηφοφορία τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε τη συμφωνία, όπως αναφέρεται σε  κυβερνητική ανακοίνωση ,χωρίς να διευκρινίζεται  το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ούτε πώς ψήφισαν οι υπουργοί.

4 ημέρες χωρίς μάχες + 1 εξτρά για κάθε επιπλέον 10 ομήρους

«Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να φέρει όλους τους απαχθέντες στα σπίτια τους. Απόψε, η κυβέρνηση ενέκρινε το περίγραμμα για το πρώτο στάδιο της επίτευξης αυτού του στόχου, βάσει του οποίου τουλάχιστον 50 όμηροι – γυναίκες και παιδιά – θα απελευθερωθούν σε διάστημα τεσσάρων ημερών, κατά τη διάρκεια των οποίων θα υπάρχει ηρεμία στις μάχες» τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Η απελευθέρωση κάθε 10 επιπλέον ομήρων θα έχει ως αποτέλεσμα μια επιπλέον ημέρα παύσης του πυρός».

Δεν έχουν δημοσιοποιηθεί επισήμως όλες οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, αλλά αξιωματούχος της ισραηλινής  κυβέρνησης που ενημέρωσε δημοσιογράφους είπε ότι η Χαμάς αναμένεται να απελευθερώσει 50 Ισραηλινούς πολίτες, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σε ομάδες των 12-13 ατόμων, ανά ημέρα.

Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ συμφώνησε σε κατάπαυση του πυρός για τουλάχιστον τέσσερις ημέρες για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου.

Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε  τους όρους της συμφωνίας μετά την ψηφοφορία, χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες σχετικά με άλλες ισραηλινές παραχωρήσεις.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση, ο Ισραηλινός Στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας θα συνεχίσουν τον πόλεμο για να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι, να ολοκληρώσουν την εξάλειψη της Χαμάς και να διασφαλίσουν ότι η Γάζα δεν θα αποτελεί απειλή για το κράτος του Ισραήλ».

Παλαιστίνιοι κρατούμενοι – γυναίκες και παιδιά – θα επιστρέψουν σπίτι τους

Το Ισραήλ συμφώνησε επίσης να απελευθερώσει Παλαιστίνιες γυναίκες και ανηλίκους από τη φυλακή και να τους αφήσει να επιστρέψουν στα σπίτια τους, κυρίως στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Το Ισραήλ απέφυγε να  αναφέρει συγκεκριμένο αριθμό, αλλά η Χαμάς έκανε λόγο για  150 άτομα,χαιρετίζοντας την «ανθρωπιστική εκεχειρία».

«Οι διατάξεις αυτής της συμφωνίας διατυπώθηκαν σύμφωνα με το όραμα της αντίστασης και τους καθοριστικούς παράγοντες της που στοχεύουν να υπηρετήσουν τον λαό μας και να ενισχύσουν τη σταθερότητά του απέναντι στην επιθετικότητα», ανέφερε η ανακοίνωση της Χαμάς.

Αύριο οι πρώτες απελευθερώσεις

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters, οι πρώτες απελευθερώσεις ομήρων θα πρέπει να ξεκινήσουν την Πέμπτη το πρωί.

Λίγο πριν από τη συνεδρίαση, η οποία διήρκεσε έξι ώρες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε στην κυβέρνησή του ότι η συμφωνία ήταν «η σωστή απόφαση» που έπρεπε να ληφθεί.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν βοήθησε «να βελτιωθεί το πλαίσιο που σας προτείνεται (…) για να συμπεριλάβετε περισσότερους ομήρους με χαμηλότερο κόστος», δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου  προσθέτοντας ότι «το σύνολο της ασφάλειας του μηχανισμού την υποστηρίζει πλήρως».

Οι οικογένειες των ομήρων ζήτησαν να απελευθερωθούν όλοι όσοι κρατούνται, ενώ το ακροδεξιό κόμμα «Θρησκευτικός Σιωνισμός», μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού, τάχθηκε κατά της συμφωνίας, λέγοντας ότι είναι «κακή» για την ασφάλεια του Ισραήλ, τους ομήρους και τους στρατιώτες.

Για την επίτευξη της συμφωνίας συνεργάστηκε το Κατάρ με την Ουάσιγκτον και το Κάιρο για να επιτύχει την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνταν στη Γάζα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων και μια εκεχειρία στις μάχες. Περίπου 240 οπμηροι  απήχθησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Θα περάσουν κι άλλα καύσιμα στη Γάζα

Το Ισραήλ συμφώνησε επίσης να επιτρέψει επιπλέον καύσιμα στη Γάζα καθώς και σημαντικές ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η Χαμάς είπε ότι ως μέρος της εκεχειρίας, το Ισραήλ θα σταματήσει τις πτήσεις με drone πάνω από τη νότια Γάζα και θα τις πραγματοποιεί μόνο στο βόρειο τμήμα του θύλακα για έξι ώρες την ημέρα, μεταξύ 10 π.μ. – 4 μ.μ.

Η οργάνωση διευκρίνισε ότι ενώ είχε συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός, «τα δάχτυλά μας θα παραμείνουν στη σκανδάλη και οι νικητές μαχητές μας θα παραμείνουν σε επιφυλακή για να υπερασπιστούν τον λαό μας και να αποκρούσουν την κατοχή».

naftemporiki.gr
You May Also Like

Επικοινωνία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη  με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο

Επικοινωνία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη  με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος…

Ταξίδι σε άλλο κόσμο: Η Κίνα έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τον Άρη

Το Πεκίνο δημοσίευσε την πρώτη παρτίδα εικόνων του κόκκινου πλανήτη που τραβήχτηκαν…

Κρίση Ελλάδας – Τουρκίας: Θα ηχήσουν τα κανόνια; Γιατί ο Ερντογάν επιδιώκει τη σύρραξη

Table of Contents Hide Κρίση Ελλάδας – Τουρκίας: Θα ηχήσουν τα κανόνια;…

Οι συντελεστές της εκπομπής «Άγρια Ελλάδα» βρήκαν πτώμα σε αποσύνθεση στο νησάκι Σαρία

Στα γυρίσματα στην Κάρπαθο βρέθηκαν μπροστά σε ένα μακάβριο θέαμα.(βίντεο)

Στέλιος Πέτσας: Η εικόνα που είδαμε χθες στα supermarkets και στις παραλίες δεν ήταν αυτή που έπρεπε

Στέλιος Πέτσας: Η εικόνα που είδαμε χθες στα supermarkets και στις παραλίες…

Τι έδειξε η μεγαλύτερη μελέτη που έχει γίνει ποτέ για τις επιπτώσεις της χρήσης κάνναβης στη λειτουργία του εγκεφάλου

Η μελέτη εξέτασε την επίδραση της χρήσης κάνναβης σε νεαρούς ενήλικες οι οποιοι ήταν είτε πρόσφατοι είτε ισόβιοι χρήστες κάνναβης.

Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: Πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος για την υγεία μας και τι προτείνουν οι ειδικοί

«Αναπνέω σωστά, Κοιμάμαι καλά, Ζω καλύτερα».

Θεσσαλονίκη: Ανεμβολίαστη αναισθησιολόγος κόλλησε κοροναϊό και… πάγωσαν τα χειρουργεία

Την ώρα που οι χειρουργοί ήταν έτοιμοι να ξεκινήσουν χειρουργικές επεμβάσεις, διαπιστώθηκε…

ΟΑΕΔ: 2 “άγνωστα” επιδόματα – ανάσα για ανέργους – Ποιοι τα δικαιούνται-Τα δικαιολογητικά

ΟΑΕΔ: 2 “άγνωστα” επιδόματα – ανάσα για ανέργους – Ποιοι τα δικαιούνται-Τα…

Σαρηγιάννης: Κορύφωση της πανδημίας στις 10-12 Αυγούστου με 3.400 κρούσματα ημερησίως

Η Θεσσαλονίκη παραμένει σε αυξητική πορεία – Ικανοποίηση από τον αριθμό των…