Τα ταξιδιωτικά blog και οι τουριστικοί οδηγοί το συγκαταλέγουν στα «πιο όμορφα βιβλιοπωλεία στον κόσμο». Όσοι το έχουν επισκεφθεί περιγράφουν μια ήρεμη ατμόσφαιρα με απαλό φωτισμό, χαμηλόφωνες συζητήσεις και ανθρώπους που απολαμβάνουν τον καφέ τους στον χώρο που κάποτε ήταν η σκηνή ενός θεάτρου (!) διαβάζοντας παράλληλα ένα καλό βιβλίο.

Το El Ateneo Grand Splendid δεν είναι ένα απλό βιβλιοπωλείο. Το 2008, ο Guardian το συμπεριέλαβε στη λίστα του με τα καλύτερα βιβλιοπωλεία στον κόσμο ενώ το 2019 το National Geographic του έδωσε την πρωτιά βαφτίζοντάς το τελικά ως «το πιο όμορφο βιβλιοπωλείο του κόσμου».

«Ξενάγηση» στο πιο εντυπωσιακό βιβλιοπωλείο του Μπουένος Άιρες

Αυτός ο «ναός» για τους λάτρεις του βιβλίου βρίσκεται σε έναν πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο στη γειτονιά Recoleta στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Peró και Torres Armengol, όμως, όπως καταλαβαίνει κανείς από τις φωτογραφίες, το κτίριο δεν ήταν πάντα βιβλιοπωλείο.

 

βιβλιοπωλείο El Ateneo Grand Splendid

Agefotostock / Alamy / Visualhellas.gr

 

Από το άνοιγμά του το 1919 λειτούργησε αρχικά ως θέατρο. Με το πέρασμα των χρόνων μετατράπηκε σε κινηματογράφος, μέχρι που το 2000 απέκτησε τη σημερινή του ταυτότητα και τον χαρακτηρισμό του ως ένα από τα πιο εντυπωσιακά βιβλιοπωλεία του κόσμου. Πλέον θεωρείται και ένα από τα κορυφαία τουριστικά αξιοθέατα του Μπουένος Άιρες.

Διατηρώντας τις τοιχογραφίες στις οροφές, τα κομψά στρογγυλά μπαλκόνια, τις λεπτομέρειες στη διακόσμηση και τις βελούδινες κόκκινες κουρτίνες της σκηνής, το εσωτερικό του El Ateneo Grand Splendid παραμένει εντυπωσιακό. Ένα βασικό χαρακτηριστικό του είναι η θολωτή οροφή του, η οποία φέρει τοιχογραφίες ζωγραφισμένες από τον Ιταλο-Αργεντίνο ζωγράφο Nazareno Orlandi.

 

βιβλιοπωλείο El Ateneo Grand Splendid

Agefotostock / Alamy / Visualhellas.gr

 

Η τοποθεσία του El Ateneo Grand Splendid δεν είναι βέβαια τυχαία. Η Αργεντινή είναι μια χώρα με παράδοση στη λογοτεχνία που εκδίδει δεκάδες χιλιάδες τίτλους κάθε χρόνο. Ειδικότερα, το Μπουένος Άιρες συγκαταλέγεται μεταξύ των πόλεων με τον μεγαλύτερο αριθμό βιβλιοπωλείων ανά άτομο στον κόσμο, με συνολικά περισσότερα από 700 βιβλιοπωλεία. Αν λάβουμε υπόψη και τους διεθνούς φήμης συγγραφείς –όπως ο γνωστός στην Ελλάδα Χόρχε Λουίς Μπόρχες– δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η χώρα κατέχει ξεχωριστή θέση στον κόσμο των βιβλίων παγκοσμίως.

ow.gr

You May Also Like

Η φυλή που δεν έχει «αγγίξει» ο σύγχρονος κόσμος (ΦΩΤΟ)

Απίστευτες εικόνες από την καθημερινή ζωή των Μενταβάι.

Αργαλειός:To πολύτιμο εργαλείο που χάθηκε στο χρόνο…

Ήταν το πιο απαραίτητο και το πιο πολύτιμο εργαλείο για κάθε νοικοκυρά, μιας περασμένης εποχής.

Λίνα Μενδώνη: Για ποιόν λόγο ανακαλεί την άδεια χρήσης του κτιρίου που στεγάζει τον ΣΕΑ ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωσε: Η απόφαση Μενδώνη για την έξωση του ΣΕΑ πρέπει να ακυρωθεί

Μπολ 12 εκατοστών πωλήθηκε για το αστρονομικό ποσό των 23 εκατομμυρίων ευρώ

Κατά τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s πρόκειται για μια «εξαιρετικά σημαντική αντίκα».

Επιστήμονες εντόπισαν το μυστικό συστατικό στους πίνακες του Λεονάρντο Ντα Βίντσι

Την ίδια τεχνική φαίνεται ότι ακολουθούσαν ο Μποτιτσέλι, αλλά και ο Ρέμπραντ.

Γιατί τρώμε ψάρι την Κυριακή των Βαίων

Την Κυριακή των Βαΐων γιορτάζουμε τη θριαμβευτική είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα.

Η Ειρήνη Γεωργοσοπούλου-Μισκία μας ταξιδεύει στα καρναβάλια της Βασιλείας, πόλη της Ελβετίας!

Εικόνες από το Καρναβάλι Βασιλείας 2024!