Με τις αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων να καταγράφουν ανοδική τροχιά, υπερβαίνοντας τις 230.000 ετησίως, η κυβέρνηση νομοθετεί τρία νέα εργαλεία που θα ξεμπλοκάρουν χιλιάδες «παγωμένες» ή ξεχασμένες υποθέσεις.

Με ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις στο πολυνομοσχέδιο διευκολύνεται η διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων μέσα από την απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ και του έντυπου Ε9.

Συγκεκριμένα οι νέες ρυθμίσεις αφορούν στα εξής:

Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ: Για τη μεταβίβαση ακινήτων με τίμημα, το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ θα εκδίδεται μόνο για να πιστοποιεί ότι το μεταβιβαζόμενο ακίνητο αναφέρεται στη δήλωση Ε9 τα πέντε τελευταία χρόνια.

Για τη μεταβίβαση ακινήτων που έχουν αποκτηθεί με κληρονομιά, γονική παροχή ή δωρεά δεν απαιτείται η προσκόμιση του αντίστοιχου πιστοποιητικού, αλλά ο συμβολαιογράφος αναφέρει στο συμβόλαιο ότι έχει δηλωθεί το ακίνητο στην αντίστοιχη δήλωση. Η εξόφληση των φόρων θα γίνεται με παρακράτηση μαζί με τις υπόλοιπες οφειλές του πωλητή μέσω του αποδεικτικού ενημερότητας.

Ειδικότερα, προβλέπεται σταθερό ποσοστό παρακράτησης, 70% επί του τιμήματος και μέχρι το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αντί 70% έως 100% του τιμήματος κατά την κρίση του προϊσταμένου της φορολογικής υπηρεσίας που ισχύει σήμερα.

Αυτόματο Ε9: Καθιερώνεται η αυτόματη δημιουργία ψηφιακής δήλωσης στοιχείων ακινήτων, του γνωστού Ε9, με την ανάρτηση από τον συμβολαιογράφο του συμβολαίου, με το οποίο συστήνεται, μετατίθεται, μεταβάλλεται ή καταργείται δικαίωμα σε ακίνητο, στην εφαρμογή myPROPERTY της ΑΑΔΕ.

Χρωστούμενα… ΕΝΦΙΑ: Εξαλείφεται η αλληλέγγυος ευθύνη για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ και του φόρου κληρονομιάς, δωρεάς και γονικής παροχής, του τρίτου διακατόχου, δηλαδή των τελευταίων ιδιοκτητών ακινήτου, που το απέκτησαν με αγορά.  Για τις οφειλές αυτές θα ευθύνονται πλέον μόνο οι αρχικοί υπόχρεοι που τις δημιούργησαν.

Στην ηλεκτρονική https://akinita.gov.gr/ λειτουργεί πιλοτικά η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον «Ηλεκτρονικό Φάκελο Ακινήτου». Πρόκειται για ένα νέο ψηφιακό εργαλείο που μπορεί να συλλέγει αυτόματα, από 6 δημόσιους φορείς, τα αναγκαία έγγραφα για την μεταβίβαση ενός ακινήτου.

Στόχος είναι, η πλατφόρμα, να τεθεί σε παραγωγική – πλήρη λειτουργία από την 1 Νοεμβρίου, διευκολύνοντας τη ζωή των πολιτών που «παλεύουν» σήμερα για να συλλέξουν περίπου 17 έγγραφα. Έναν μαραθώνιο ταλαιπωρίας που μπορεί να πάρει από μήνες μέχρι… χρόνια!

Η νέα πλατφόρμα αντλεί δεδομένα από πληροφοριακά συστήματα των φορέων του δημόσιου τομέα και ιδίως:

α) Το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (Ε.Μ.Επ.) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης,

γ) Το πληροφοριακό σύστημα του e-ΕΦΚΑ,
δ) Το πληροφοριακό σύστημα «Ταυτότητα κτιρίου», που παρέχεται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.),

ε) Τις βάσεις δεδομένων του Ν.Π.Δ.Δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο»,

στ) Την εφαρμογή myProperty της Α.Α.Δ.Ε.

https://www.newmoney.gr/

You May Also Like

Την έκτη πιο ακριβή βενζίνη στον κόσμο έχει η Ελλάδα

Την έκτη θέση παγκοσμίως, στην κατάταξη με την ακριβότερη βενζίνη στον κόσμο,…

Βόλος: Θρήνος για το νιόπαντρο ζευγάρι που χάθηκε στο τροχαίο

«Έσβησε» και ο πατέρας θύματος

Δραστική μείωση της γραφειοκρατίας στην Έρευνα που οδηγεί στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη υλοποίηση των ερευνητικών έργων αλλά και στην μείωση του κόστους διαχείρισής τους

Δραστική μείωση της γραφειοκρατίας στην Έρευνα που οδηγεί στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη…

Ουκρανία: Στο Κίεβο ο Μπάιντεν

Για πρώτη φορά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται στο Κίεβο

Στ. Κασσελάκης στο ΕΡΤNews: Οι ηλικιωμένοι ζουν με συντάξεις πείνας

Η άσκηση οικονομετρίας δεν λύνει το θέμα στη ρίζα του

Νέα μέτρα στην εστίαση – Ανατροπή: Μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες σε κέντρα διασκέδασης και κλαμπ

Αλλαγές της τελευταίας στιγμής στην Κοινή Υπουργική Απόφαση

Διευρύνεται η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως και 120 δόσεις

Διευρύνεται η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως και…

Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων: Αναστέλλονται από 1-1-2017 έως 31-12-2018 οι μισθολογικές ωριμάνσεις και οι μισθολογικές προαγωγές

Αιφνιδιαστική τροπολογία – «κόφτη» των μισθολογικών δαπανών των ειδικών μισθολογίων κατατέθηκε στη Βουλή από…

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Δευτέρα 31 Μαΐου

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Δευτέρα 31 Μαΐου

Ο μικρός που ράγισε καρδιές κάνοντας διαδικτυακό μάθημα

Table of Contents Hide Ο μικρός που ράγισε καρδιές κάνοντας διαδικτυακό μάθημα…