Ερευνητές στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) στις ΗΠΑ κατασκεύασαν ένα πρωτοποριακό προσθετικό πόδι που επιτρέπει στα άτομα που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό να περπατούν με φυσικό τρόπο και κανονική ταχύτητα, ανοίγοντας το δρόμο για την επόμενη γενιά προσθετικών μελών.

Σε μελέτη, στην οποία συμμετείχαν επτά ασθενείς οι οποίοι είχαν υποστεί ακρωτηριασμό, διαπιστώθηκε ότι αυτό το «νευροπροσθετικό» πόδι αύξησε την ταχύτητα βάδισης κατά 41% σε σύγκριση με τα συμβατικά προσθετικά πόδια. Αυτό που το διαφοροποιεί από τα τρέχοντα προσθετικά μέλη είναι το γεγονός ότι μπορεί να προσαρμοστεί σε διάφορα περιβάλλοντα, όπως πλαγιές και σκάλες, σε πραγματικό χρόνο, επιτρέποντας ομαλότερο βάδισμα και βελτιωμένη ικανότητα πλοήγησης στα εμπόδια. Σε αντίθεση με τα προσθετικά μέλη που κυκλοφορούν στην αγορά, το «νευροπροσθετικό» πόδι λειτουργεί ανιχνεύοντας σήματα που στέλνει ο εγκέφαλος του χρήστη στο υπολειπόμενο άκρο.

Το βιονικό άκρο αποτελείται από έναν προσθετικό αστράγαλο, έναν μικρό υπολογιστή πάνω στο τεχνητό μέλος που μετρά την ηλεκτρική δραστηριότητα από την κίνηση των μυών και ηλεκτρόδια που βρίσκονται στην επιφάνεια του δέρματος. Ο εγκέφαλος στέλνει ηλεκτρικούς παλμούς οι οποίοι προκαλούν συσπάσεις των μυών. Αυτές οι συσπάσεις παράγουν ηλεκτρικά σήματα τα οποία ανιχνεύονται από τα ηλεκτρόδια και αποστέλλονται στη συσκευή που τα αποκωδικοποιεί.

Η Έιμι Πιετραφίτα, μια συμμετέχουσα στη μελέτη που υπέστη ακρωτηριασμό μετά από σοβαρά εγκαύματα, δήλωσε ότι μπορεί και πάλι να χορέψει χάρη στο καινοτόμο αυτό προσθετικό μέλος.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Medicine».

ΠΗΓΗ: Washington PostMIT

You May Also Like

Γιατί η Κομισιόν «δάγκωσε» δυνατά την Apple

Πολύ ισχυρότερο του αναμενόμενου ήταν το «ράπισμα» της Κομισιόν προς την Apple,…

Ισλανδία: Νέα έκρηξη ηφαιστείου κοντά στο Ρέικιαβικ

Εντυπωσιακές εικόνες από τη λάβα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι φρικαλεότητες στην Μπούκα ήταν «σκηνοθετημένες», λέει ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ

Με δημοσίευμά τους οι «New York Times» αναφέρουν πως οι νεκροί ήταν…

Εσθονία: Και όμως η τιμωρία για υπερβολική ταχύτητα δεν είναι πρόστιμο!

Εσθονία: Και όμως η τιμωρία για υπερβολική ταχύτητα δεν είναι πρόστιμο!

Μπαχάμες: Σκύλος βούτηξε στη θάλασσα και κυνήγησε καρχαρία 12 μέτρων

Ο σκύλος βρισκόταν σε μια κοντινή αποβάθρα και βούτηξε στα νερά για να τον κυνηγήσει.

Το χωριό που θυμίζει «Frozen» σήκωσε φράχτη για να εμποδίζει τους τουρίστες

Δημοφιλής τουριστικός προορισμός λόγω της εκπληκτικής ομοιότητας με την ταινία της Disney

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν πως μειώθηκε η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Κίνα λόγω κορωνοϊού με το κλείσιμο των εργοστασίων. Γιατί κάποιοι το αμφισβητούν

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν πως μειώθηκε η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Κίνα λόγω κορωνοϊού…

Δέντρο ηλικίας 144 ετών στην Ιαπωνία μοιάζει «με ροζ ουρανό»

Δέντρο ηλικίας 144 ετών στην Ιαπωνία μοιάζει «με ροζ ουρανό»

CNNi: Στον Έλληνα Άλμπερτ Μπουρλά ο τίτλος του επιχειρηματία της χρονιάς

Η εταιρεία Pfizer, επικεφαλής της οποίας είναι ο Έλληνας επιχειρηματίας, έγινε μέσα…

Στο χωριό του Άγιου Βασίλη -Όλη η μαγεία των γιορτών σε έναν συναρπαστικό προορισμό

Έλκηθρα, τάρανδοι, δώρα και ένα παγωμένο ξενοδοχείο στο τεράστιο Χωριό του Άη Βασίλη στον Βόρειο Πόλο.