Ο καφές μπορεί να συμβολίζει πολλά πράγματα: μια πρωινή τελετουργία, μια πολιτισμική παράδοση ή ακόμη και ένα ποτό για τη βελτίωση της υγείας. Έρευνες δείχνουν για παράδειγμα ότι όσοι πίνουν καφέ ζουν περισσότερο και έχουν χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη Τύπου 2, Parkinson’s, καρδιαγγειακών ασθενειών και ορισμένων καρκίνων.

«Ο καφές κάνει περισσότερο καλό παρά κακό», τόνισε ο Rob van Dam, καθηγητής διατροφολογίας στο Milken Institute School of Public Health του Πανεπιστημίου George Washington στις ΗΠΑ. Γίνεται όμως να πίνει κανείς υπερβολικά μεγάλη ποσότητα καφέ;

Ο καφές περιέχει χιλιάδες χημικές ενώσεις, εκ των οποίων πολλές μπορεί να επηρεάζουν την υγεία, δήλωσε η Marilyn Cornelis, επίκουρη καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής στο Feinberg School of Medicine του Northwestern University. Ωστόσο, για πολλούς ανθρώπους πρόκειται για τη μεγαλύτερη πηγή καφεΐνης και από εκεί προκύπτουν οι κίνδυνοι, συμπλήρωσε.

Η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει ταχυκαρδία, ναυτία ή δυσκολία στον ύπνο, δήλωσε η Jennifer Temple, καθηγήτρια διατροφολογίας στο University at Buffalo. Ενδέχεται επίσης να οδηγήσει σε πονοκεφάλους, παλινδρόμηση και, σε αρκετά υψηλές δόσεις, τρέμουλο ή εμετό, δήλωσε η Δρ. Adrienne Hughes, τοξικολόγος στο Oregon Health and Science University.

Ωστόσο, «οι περισσότεροι ξέρουν αρκετά καλά πώς αντιδρούν στην καφεΐνη», δήλωσε η Δρ. Cornelis, και όταν αρχίζουν να βλέπουν ήπια συμπτώματα από την υπερβολική καφεΐνη, τη μειώνουν.

Έτσι, σπάνια κινδυνεύει κανείς από τις παρενέργειες της καφεΐνης. Προκύπτει συνήθως από υπερβολική κατανάλωση σε συμπυκνωμένες μορφές, όπως σε σκόνη ή συμπληρώματα. Γενικά, όμως, εκτιμάται πως πρέπει κανείς να καταναλώνει 10.000 mg καφεΐνης – αντίστοιχο με 50 κούπες πολύ δυνατού καφέ -, ώστε να γίνει πιθανώς θανατηφόρο, δήλωσε η Δρ. Hughes.

Η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει για μικρό χρονικό διάστημα αύξηση της πίεσης και των παλμών, ιδίως εάν δεν την καταναλώνει κανείς συχνά, εξήγησε. Συνήθως, αυτό δεν είναι επικίνδυνο. Σε κάθε περίπτωση, εάν εμφανίζετε συχνά αρρυθμίες ή παρατηρήσετε αίσθημα παλμών («φτερούγισμα») μετά από κατανάλωση καφεΐνης, ενδέχεται να είστε ευαίσθητοι και καλό θα ήταν να αποφεύγετε τις μεγάλες ποσότητες.

Οι περισσότεροι ενήλικες μπορούν να καταναλώνουν ακίνδυνα έως 400 mg καφεΐνης – περίπου τέσσερις κούπες καφέ των 240 ml ή έξι shot εσπρέσο- την ημέρα, σύμφωνα με τον FDA. Σε περίπτωση εγκυμοσύνης, προτείνονται λιγότερα από 200 mg καφεΐνης.

Θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι το μέγεθος της κούπας και το πόσο δυνατός είναι ο καφές διαφέρει. Μια κούπα 240 ml έχει περίπου 80 έως 100 mg καφεΐνης, σύμφωνα με τον FDA.

Πάντως, η οδηγία για τα 400 ml είναι εύλογη για τους περισσότερους ενήλικες, σύμφωνα με τoν Δρ. Van Dam, και επιβεβαιώνει τις έρευνες για την ποσότητα που πρέπει να καταναλώνουμε, ώστε να έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία. Δύο με τέσσερις κούπες την ημέρα είναι το ιδανικό, δήλωσε.

Copyright:
2023 The New York Times

moneyreview.gr

You May Also Like

Τι κερδίζουν όσοι δεν τρώνε το κλασικό, άσπρο ψωμί

Τι κερδίζουν όσοι δεν τρώνε το κλασικό, άσπρο ψωμί

Σχιζοφρένεια: Αυτά είναι τα βασικά σημάδια – Πιο κοινά απ’ ό,τι νομίζετε…

Σχιζοφρένεια: Αυτά είναι τα βασικά σημάδια – Πιο κοινά απ’ ό,τι νομίζετε…

Τα οφέλη από το καθημερινό γρήγορο περπάτημα είναι πάρα πολλά

Table of Contents Hide Τα οφέλη από το καθημερινό γρήγορο περπάτημα είναι…

Ευχαριστήριο Μήνυμα Κέντρου Υγείας Καστοριάς

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Υγείας  Καστοριάς, η δράση με τίτλο “ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ”

Πώς να Θεραπεύσουμε τις Οδοντικές Κοιλότητες (τρύπες) στα Δόντια και να Καταπολεμήσουμε την Τερηδόνα.

Πώς να Θεραπεύσουμε τις Οδοντικές Κοιλότητες (τρύπες) στα Δόντια και να Καταπολεμήσουμε…

Οι κίνδυνοι των εορτών: Από τη γαλοπούλα έως τα λαμπάκια

Οι κίνδυνοι των εορτών: Από τη γαλοπούλα έως τα λαμπάκια

Απογευματινά ραντεβού για Τεστ Παπανικολάου στο Κέντρο Υγείας Καστοριάς

Απογευματινά ραντεβού για Τεστ Παπανικολάου στο Κέντρο Υγείας Καστοριάς

Χρυσό Μέλι: Κουρκουμάς με Μέλι. Το Ισχυρότερο Αντιβιοτικό με Αντικαρκινικές Ιδιότητες

Πως να προετοιμάσετε το Χρυσό Μέλι

Ανατομικές αλυσίδες Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

Ανατομικές αλυσίδες   Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical…