Νέα στοιχεία σχετικά με την υπόθεση των υποκλοπών έρχονται στο φως, σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους πραγματοποιούνταν η παγίδευση των κινητών των θυμάτων μέσω “μολυσμένων” sms με παραπλανητικά links.

Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία διεξάγει έρευνα, έστειλε ένα έγγραφο προς 90 παραλήπτες – στόχους του παράνομου λογισμικού Predator.

Σε αυτό έγγραφο η Αρχή, αναφέρει σε κάθε θύμα του Predator τον αριθμό του τηλεφώνου του, τον φερόμενο αποστολέα, τον χρόνο αποστολής του επίμαχου sms αλλά και το link-παγίδα που περιείχε.

Όπως αποκάλυψε στο MEGA ο αστυνομικός συντάκτης των εφημερίδων “Το Βήμα” και “Τα Νέα”, Βασίλης Λαμπρόπουλος, από αυτά τα 90 παγιδευμένα τηλέφωνα, υπήρξαν 11 τα οποία ανήκουν σε πολιτικούς -και όχι μόνο- και παγιδεύτηκαν με sms και link, με αποστολέα να εμφανίζεται ο αριθμός κινητού που ανήκει σε πρόσωπο με σημαντική πολιτική παρουσία.

Μάλιστα, όλα τα sms που στάλθηκαν στους συγκεκριμένους 11, στάλθηκαν με διαφορά λίγων ωρών τον Ιανουάριο του 2021.

Στην περίπτωση των 11 ατόμων, το νούμερο εμφανίζεται να ανήκει σε πολιτικό πρόσωπο που μέχρι το καλοκαίρι του 2022 κατείχε σημαντικό κυβερνητικό αξίωμα. Μάλιστα πληροφορίες, που πάντως δεν επιβεβαιώθηκαν από επίσημα χείλη, αναφέρουν ότι τα επίμαχα μηνύματα αποτελούσαν απάντηση σε ευχητήρια μηνύματα που είχε λάβει το συγκεκριμένο πρόσωπο την ημέρα της ονομαστικής του εορτής, συνοδευόμενα από ηλεκτρονική ευχητήρια κάρτα επιμολυσμένη με το παράνομο λογισμικό.

Ο τηλεφωνικός αριθμός πάντως ήταν εικονικός, καθώς το σύνολο των μηνυμάτων επί των οποίων έκανε την έρευνά της η Αρχή είχε σταλεί από εταιρείες μαζικής αποστολής μηνυμάτων και όχι από μεμονωμένες τηλεφωνικές συνδέσεις.

 

Οι κοινοί στόχοι ΕΥΠ – Predator “δείχνουν” τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου

Παράλληλα, ο Βασίλης Λαμπρόπουλος στα “ΝΕΑ” είχε αποκαλύψει ότι η πορεία της δικαστικής έρευνας για τις υποκλοπές καθορίζεται από τη σταδιακή ανακάλυψη δεκάδων κοινών στόχων παρακολούθησης από το επίσημο κρατικό σύστημα νόμιμων επισυνδέσεων της ΕΥΠ αλλά και του παράνομου λογισμικού Predator.

“Κι αυτό γιατί φαίνεται να αναδεικνύουν το κοινό συντονιστικό κέντρο αξιωματούχων των μυστικών υπηρεσιών και ιδιωτών-φορέων του παράνομου λογισμικού ώστε να υπάρχει ολική παρακολούθηση πολιτικών, υπηρεσιακών παραγόντων, δημοσιογράφων, ιδιωτών κ.ο.κ.” ανέφερε στο ρεπορτάζ της 30ης Οκτωβρίου 2023, συμπληρώνοντας:

“Κάτι που δεν μπορεί να θεωρηθεί σε καμιά περίπτωση συμπτωματικό και θεωρείται πιθανό ότι θα οδηγήσει σε ποινικές διώξεις κατά των υπευθύνων της ΕΥΠ που υπέγραφαν τα αιτήματα παρακολουθήσεων για τους στόχους που, όπως αναδεικνύεται, είχαν παγιδευτεί και από το παράνομο λογισμικό”.

“Αλλωστε, είναι σαφείς οι ενδείξεις – πιθανόν και οι αποδείξεις – ότι τα δεδομένα παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ χρησιμοποιούνταν προκειμένου να παγιδευτούν με ευκολότερο τρόπο τα θύματα του Predator”, συμπλήρωνε.

“Ακόμη, οι κοινές υποκλοπές φαίνεται να προκύπτουν από πληροφορίες και ιδιωτικές αναζητήσεις ατόμων των οποίων τα κινητά είχαν παγιδευτεί με το Predator (σ.σ.: ανάμεσα σε αυτούς και οι επτά που δέχθηκαν τελικώς SMS-παγίδα για εμβολιασμό) και επιβεβαίωσαν ότι υπήρχαν αιτήματα της ΕΥΠ για παρακολούθησή τους” υπογράμμιζε ο Βασίλης Λαμπρόπουλος.

thetoc.gr

You May Also Like

Συνάντηση της Μαρίας Αντωνίου με την Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη στην Αθήνα

“Ανάγκη σχεδιασμού μιας ολοκληρωμένης και στοχευμένης τουριστικής πολιτικής”

«Βγήκαν μαχαίρια» στον ΣΥΡΙΖΑ: Τα στρατόπεδα, οι αιχμές και οι περιοχές-κλειδιά του β΄ γυρου

Πού έκανε double score ο Στέφανος Κασσελάκης -Πού επικράτησε η Εφη Αχτσιόγλου

Οικονόμου: Συμφωνία με την Αίγυπτο για 5.000 εργάτες γης εποχιακής απασχόλησης

«Με σχέδιο για πρώτη φορά υπογράφτηκε Συμφωνία σε διπλωματικό επίπεδο που προβλέπει…

Γιώργος Αμανατίδης: Η νίκη της 8ης Οκτωβρίου ανήκει στους πολίτες και τη Δυτική Μακεδονία

 Η «Συμμαχία για την Ανάπτυξη» εγγυάται την ελπίδα για τον τόπο που αποτελεί κοινό στόχο.

Ο Μητσοτάκης έρχεται στην Καστοριά το Α’15θήμερο του Φεβρουαρίου.

Ζήτησα να συναντηθώ με τον Πρωθυπουργό κ.Κυριάκο Μητσοτάκη.