Μετά από ενημέρωση που έγινε στην βουλευτή κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου, από τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες της  Περιφέρειας,   για το φράγμα του Νεστορίου και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει, στα πλαίσια της καθημερινής ενασχόλησης της με θέματα του νομού Καστοριάς η κ. Τελιγιορίδου, προκάλεσε σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Μάρκο Μπόλαρη και υπηρεσιακούς παράγοντες με θέμα το φράγμα του Νεστορίου.

Αποφασίστηκε η συνέχιση του έργου που έχει βαλτώσει εδώ και χρόνια, η μεταφορά του στο νέο ΕΣΠΑ και η επίσπευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την άμεση υπογραφή των απαραίτητων αποφάσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα έχει λήξει ένα θέμα που τόσο πολύ έχει ταλανίσει τον νομό μας και τόσο πολύ έχουν ανάγκη οι κάτοικοι της περιοχής.

Η κ. Τελιγιορίδου ενημέρωσε τηλεφωνικά, για την τελευταία εξέλιξη, τον Περιφερειάρχη κ. Καρυπίδη, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Αδαμόπουλο και τον κ. Κοτσάκο από την διεύθυνση τεχνικών έργων της περιφέρειας.

 

Η Ταυτότητα του έργου

Φράγμα ύψους 75 μ. που θα κατασκευαστεί επί του ποταμού Αλιάκμονα, στην περιοχή Νεστόριο Καστοριάς. Το έργο θα δημιουργήσει μια τεχνητή λίμνη εμβαδού 823 στρεμμάτων. Το  καθαρό μέγιστο ύψος της λίμνης στη θέση του φράγματος είναι 58,5 m και το μέσο βάθος της λίμνης είναι περίπου 30 m, επομένως όταν το μέσο ύψος του φαραγγιού ξεπερνάει τα 80m.

Η επιφάνεια που θα κατακλυστεί είναι 823 στρέμματα και ένα ποσοστό περίπου 60% είναι η κοίτη του ποταμού. Οι βοηθητικοί δρόμοι που θα γίνουν και οι δανειοθάλαμοι για την λήψη υλικών μετά το πέρας των εργασιών θα αποκατασταθούν.

Η μέση ετήσια παροχή του ποταμού στην θέση του φράγματος είναι 144,4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα περίπου και ο ωφέλιμος όγκος του φράγματος είναι 15,4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, το νερό του φράγματος θα ανανεώνεται 9,5 φορές το χρόνο και έτσι η διακύμανση της στάθμης της λίμνης δεν θα ξεπερνά τα 10 μέτρα σια βάση είναι 19,12 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, η δε ποιότητα του νερού λόγω της ανανέωσης θα παραμείνει η ίδια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς πραγματοποίησε την ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση. Ακολούθησε η κοπή της πίτας για το Νέο Έτος

Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς πραγματοποίησε την ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση.…

Συναντήσεις με εκθέτες στην 49η Διεθνή Έκθεση Γούνας στην Καστοριά.

Η Ολυμπία Τελιγιορίδου στην 49η Διεθνή Έκθεση Γούνας στην Καστοριά

Πιλοτικό ενεργειακά θετικό κτίριο – Η περίπτωση του αγροτικού και κτηνοτροφικού κέντρου ως βιωματικό εργαστήρι στη Δυτική Μακεδονία

  Πιλοτικό ενεργειακά θετικό κτίριο – Η περίπτωση του αγροτικού και κτηνοτροφικού…

Το Μουσικό Σχολείο Καστοριάς στη Ρώμη! (φωτο)

Το Μουσικό Σχολείο Καστοριάς συμμετείχε στο 8ο Μαθητικό Ευρωπαϊκό Συνέδριο, πραγματοποιώντας ένα ταξίδι, ένα μουσικό ταξίδι με τίτλο “Greek Music Odyssey”.

Eπίσημη παρουσίαση του BAJA GREECE 2024 με προβολή του Δήμου Άργους Ορεστικού σε ολόκληρο τον κόσμο

Οι αγώνες ξεκινούν την Τετάρτη 22 και ολοκληρώνονται το Σάββατο 25 Μαΐου

Κορωνοϊός: Δυο νέα εξιτήρια από την ΜΕΘ του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης

Κορωνοϊός:  Δυο νέα εξιτήρια από την ΜΕΘ του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης

Ενημέρωση από την Π.Ε. Καστοριάς: Αγνοούνται 25 βοοειδή από εκμετάλλευση θετικά στη Βρουκέλλωση και αρνητικά ως προς τη Φυματίωση

  Ενημέρωση από την Π.Ε. Καστοριάς: Αγνοούνται 25 βοοειδή από εκμετάλλευση θετικά…

Παράταση παραστάσεων για το θεατρικό έργο “Πάμε Πάλι”, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο το “Σπασμένο Ρόδι”

Παράταση παραστάσεων για το θεατρικό έργο “Πάμε Πάλι”, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο…

Στο πλαίσιο εορτασμού των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους, οι Αστυνομικές Υπηρεσίες της Δυτικής Μακεδονίας συγκέντρωσαν εθελοντικά διάφορα είδη, τα οποία προσφέρθηκαν σε Ιδρύματα και φορείς

  Στο πλαίσιο εορτασμού των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους, οι Αστυνομικές…